-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į skolas įklimpęs „Arvi“ įkūrėjas V.Kučinskas ketina siekti asmeninio bankroto

„Arvi“ grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas pirmadienį informavo kreditorius, kad per mėnesį kreipsis į teismą, prašydamas iškelti asmeninio bankroto bylą. Kad ketina bankrutuoti,15min patvirtino ir pats verslininkas.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

„Apgailestaudamas informuoju, kad aš, Vidmantas Kučinskas, negaliu vykdyti savo skolinių įsipareigojimų kreditoriams, nes esu nemokus.

Vadovaudamasis Fizinių asmenų bankroto įstatymo 4 str. 2 dalimi pranešu, kad ne anksčiau kaip po 1 mėnesio nuo šio pranešimo išsiuntimo dienos pateiksiu pareiškimą teismui dėl bankroto bylos iškėlimo“, – rašoma kreditoriams adresuotame laiške, kurį gavo ir 15min.

15min susisiekus su V.Kučinsku, verslininkas iš pradžių nenorėjo nei patvirtinti, nei paneigti informacijos apie asmeninio bankroto skelbimą, tačiau informavus, kad tokius raštus jau gavo kreditoriai, V.Kučinskas šį savo ketinimą patvirtino.

„Tai reiškiasi – taip. Raštai išėjo, reiškiasi, patvirtinu. Daugiau į klausimus neatsakinėsiu, gal vėliau. Dabar truputį sergu ir ne viską žinau, čia advokatai dirba“, – 15min sakė V.Kučinskas.

Iškėlus asmeninio bankroto bylą sudaromas mokumo atkūrimo planas, pagal kurį parduodamas turtas, dalis asmens pajamų skiriama skoloms mokėti, dalis – pragyvenimui. Po trejų metų skolos nurašomos ir į asmens pajamas kreditoriai pretenduoti nebegali. Yra tik kelios išimtys – pavyzdžiui, nenusirašo mokesčių administratoriaus išieškomos administracinės baudos, priteista žala, kilusi iš baudžiamojo kodekso pažeidimų, ir kitos.

Kreditoriai vertina neigiamai

Tuo tarpu Rusijos bankui „Alfa bank“, kuriam V.Kučinskas skolingas daugiau nei 20 mln. eurų, Lietuvoje atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min neigiamai įvertino V.Kučinsko ketinimus skelbti asmeninį bankrotą.

„Tokia strategija – subankrotinti visas įmones, pačiam bankrutuoti ir galimai gyventi ant svetimo vardo“, – apgailestavo L.Lukošiūnas.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

Tiesa, jo nuomone, kreditoriai didelio skirtumo nepajus, nes V.Kučinskui priklausančios įmonių akcijos ir kitas turtas ir toliau bus pardavinėjamas.

„Asmeninio bankroto atveju nereiškia, kad asmeniui priklausantis turtas nėra realizuojamas – jis realizuojamas. Neturėtų būti didžiulio skirtumo kreditoriams. Daugiau klausimų keliama dėl teisėsaugos veiksmų, tyčinio bankroto bendrovėse – kreditoriai tai vertina, nes istorija kvepia galima apgavystės schema, nes buvo didelės įmonės, daug turto, dabar viskas bankrutuoja“, – sakė advokatas.

Skolingas 40 mln. eurų

Gruodžio pabaigoje Kauno apygardos teismas iškėlė bankroto bylą pagrindinei verslininko V.Kučinsko grupės įmonei „Arvi ir ko“. Dvejus metus bankrotą šiai įmonei bandė paskelbti kreditoriai, tačiau galiausiai to paprašė pati bendrovė, kuri, teismo vertinimu, skolinga apie 40 mln. eurų.

Dauguma „Arvi ir ko“ dukterinių įmonių taip pat susiduria su finansiniais sunkumais: „Arvi fertis“ ir „Lietuvos cukrus“ yra bankrutuojančios, „ARVI kalakutai“, Rietavo veterinarinė sanitarija ir „Marijampolės pašarai“ – restruktūrizuojamos ir t.t.

Skolas iš verslininko jau keletą metų bando atgauti įvairios Lietuvos ir užsienio bendrovės, kaltinančios V.Kučinską vengimu mokėti skolas ir bandymais paslėpti turtą perrašant jį artimiesiems ar ofšorinėms bendrovėms.

Beje, vasarą vykdamas atostogauti, V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu.

Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“, kuriam lietuvių verslininkas skolingas 20 mln. eurų, iniciatyva V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje prieš ketverius metus taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu – pagal kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymą, tyrimas vykdytas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Beje, šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskas prieš Kalėdas sulaukė pirmosios geros žinios – Kauno apygardos prokuratūra nutraukė šį ikiteisminį tyrimą, nors kreditoriai šį sprendimą dar žada skųsti.

Asmeninis bankrotas iškeltas ir L.Pinkevičiui

Tai bus ne pirmas atvejis, kai iškelti asmeninį bankrotą paprašo žymus šalies verslininkas. 2019 metų pabaigoje asmeninis bankrotas iškeltas kitam žinomam Lietuvos verslininkui – buvusiam statybų magnatui Laimučiui Pinkevičiui, kuris nurodė esantis skolingas 41 mln. eurų.

15min ir Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr. /Laimutis Pinkevičius
15min ir Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr. /Laimutis Pinkevičius

Alytaus apylinkės teismas pavasarį patvirtino bankrutuojančio verslininko mokumo atkūrimo planą trejiems metams – verslininkas, nurodęs, kad gauna 414 eurų atlyginimą per mėnesį, oficialiai šiuo metu gyvena tik iš 300 eurų, o 114 eurų bus skiriama kreditoriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius