Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Investicijas planuojančiai Giraitės ginkluotės gamyklai leista mokėti mažesnius dividendus

Valstybės valdomai mažo kalibro amunicijos gamintojai Giraitės ginkluotės gamyklai, į gamybos plėtrą planuojančiai investuoti 2,4 mln. eurų, už 2019 metus leista mokėti mažesnius dividendus – jiems skirti ne 75 proc., o 21,86 proc. paskirstytino pelno, kuris siekia 457,6 tūkst. eurų.
Gamykloje
Gamykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė tai numatančiam Finansų ministerijos siūlymui. Pagal jį, Giraitės ginkluotės gamykla už 2019 metus išmokės 100 tūkst. eurų dividendų, o likusius 357,6 tūkst. eurų perves į rezervą investicijoms.

„Šiuo projekto tikslas nustatyti mažesnę bendrovės Giraitės ginkluotės gamykla dividendams išmokėti skirtą pelno dalį, tai yra, priimti sprendimą 2019 metais dividendams skirti 21,86 proc. bendrovės paskirstytinojo pelno, o 2020 ir 2021 metais dividendams skirti 10 proc. bendrovės paskirstytinojo pelno. Siūlome mažinti. Vyriausybė tokią teisę turi tuo atveju, jeigu bendrovės skoliniai įsipareigojimai, išmokėjus dividendus, viršytų bendrovės nuosavo kapitalo dydį“, – posėdyje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.

Jo teigimu, šiuo metu neinvestavus į įmonę kiltų klausimas dėl tvarios įmonės veiklos ir, kadangi įmonė turi ribotas galimybes pasiskolinti, „investuojant reikia nuosavų lėšų ir tas nuosavas lėšas šiuo atveju sudarytų sumos sumažintų dividendų forma“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilius Šapoka

Teisės grupei pasiteiravus, kodėl sprendžiama avansu ir dėl 2020-2021 metų dividendų, kai įprastai sprendimai priimami pagal poreikį kasmet, ministras argumentavo, kad bendrovei reikia prognozuoti į priekį.

„Dėl to, kad reikia prognozuoti į priekį, tai susiję su įmonės investicijomis. Jeigu įmonė nematys šiuo metu perspektyvos, tai ji net neturės pagrindo ir investuoti“, – kalbėjo ministras.

Giraitės ginkluotės gamyklos kapitalo grąžos rodiklis (ROE) pernai buvo 3,4 proc., todėl pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką dividendams turėtų būti skirta ne mažiau kaip 75 proc. paskirstytino pelno. Mažesni dividendai nustatyti atsižvelgiant į tai, kad Giraitės ginkluotės gamyklos ilgalaikiai finansiniai įsipareigojimai, kuriuos sudaro Finansų ministerijos suteikta paskola, sudaro 10,6 mln. eurų ir 2 mln. eurų viršija įmonės nuosavą kapitalą (8,6 mln. eurų).

Finansų ministerijos teigimu, Giraitės ginkluotės gamyklos nuosavo kapitalo dydis galimai pasieks ir viršys ilgalaikius įsipareigojimus tik 2022 metais.

Giraitės ginkluotės gamyklos valdyba yra pritarusi 2,4 mln. eurų vertės investicijų projektui, kurį įgyvendinus gamybos linijos našumas padvigubėtų. Anot ministerijos, bendrovės veikla, nepadidinus gamybos masto, yra netvari, ji negalės nustatytais terminais iki 2027 metų grąžinti skolos ir sumokėti teisės aktuose nustatytų dividendų.

Dauguma komercinių bankų atsisakė finansuoti Giraitės ginkluotės gamyklos investicijų projektą, todėl jam bendrovė ketina naudoti nuosavas lėšas, gautas sumažinus mokėtinus dividendus ir Finansų ministerijai sumažinus suteiktos paskolos palūkanas bei nustačius palankesnį skolos grąžinimo grafiką.

„Įgyvendinus investicijų projektą, padidėjus pinigų srautams ir atsiradus galimybei refinansuoti paskolą, bus peržiūrėtas nuosavo ir skolinto kapitalo svertas ir priimti atitinkami sprendimai dėl dividendų politikos“, – nurodė Finansų ministerija.

2000 metais įkurta Giraitės ginkluotės gamykla veikia Kauno rajone, Vijūkuose. Bendrovės veikla iki 2009 metų buvo nuostolinga, sukaupti nuostoliai buvo padengti tik 2018 metais, o pirmuosius dividendus įmonė išmokėjo tik 2019 metais – jiems skirta 266,5 tūkst. eurų.

Giraitės ginkluotės gamyklos pardavimo pajamos pernai, palyginti su 2018-aisiais, sumažėjo 15,9 proc. iki 7,912 mln. eurų, grynasis pelnas smuko keturis kartus iki 291,9 tūkst. eurų.

100 proc. Giraitės ginkluotės gamyklos akcijų patikėjimo teise valdo Finansų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius