-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl koronaviruso kenčia turizmo verslas, transportas, kai kurie gamintojai

Koronaviruso protrūkį Europoje ir ypač Italijoje labiausiai pajuto Lietuvos turizmo sektorius – jo pajamos krito apie 20–30 proc., sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, laikinai einantis ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas. Anot jo, dėl mokesčių ar kitų lengvatų verslui kol kas nekalbama, tačiau tam sutarta sukurti dvi darbo grupes.
Viešbutis
Viešbutis / 123rf.com nuotr.

15min polapyje – visos naujienos apie koronavirusą.

„Konkretūs nuostoliai susiję su turizmo sektoriumi, nes jis yra labiausiai paveiktas. Kalba yra apie 20–30 proc. pajamų kritimą“, – po susitikimo su verslo atstovais antradienį žurnalistams sakė Ž.Vaičiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Anot jo, svarstomi įvairūs būdai, kaip pagelbėti verslui, tačiau dėl konkrečių priemonių nediskutuota.

„Ar tai būtų mokestinės lengvatos, ar kiti dalykai, kuriuos šiandien tikrai negalime sakyti, kad jie bus išspręsti viena ar kita kryptimi, sutarėme diskutuoti ateityje ir dėl to bus dvi darbo grupės. Viena – Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje, kita – su verslo atstovais tam, kad išgirstume jų lūkesčius ir juos atlieptume pagal valstybės galimybes“, – sakė Ž.Vaičiūnas.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus sako, kad iki šiol koronaviruso kontekste visas dėmesys buvo skiriamas sveikatai, tačiau dabar atėjo laikas kalbėti apie poveikį ekonomikai.

Pasak V.Sutkaus, kai kurios smulkesnės transporto įmonės yra netekusios apie 90 proc. užsakymų.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valdas Sutkus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Valdas Sutkus

„Jau yra laikas kalbėti apie poveikį ekonomikai (...) Lietuvoje labiausiai paveikti sektoriai yra turizmas, viešbučiai, taip pat transportas. Kalbama apie 20–30 proc. užsakymų sumažėjimą atvykstančiojo ir išvykstančiojo turizmo sektoriuje, o kai kurios vežėjų įmonės yra netekusios 90 proc. užsakymų“, – sakė V.Sutkus.

„Tarkime, Šiaurės Italijoje, kur yra pramoninis regionas, lietuvių vežėjai turėjo sutartis ir štai jų neliko, kadangi Šiaurės Italija užsidaro ir 90 proc. užsakymų nėra“, – teigė jis.

Viešbučiams sunku, pramonininkai dar nepanikuoja

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė taip pat sako, kad turizmo sektorius yra jautriausias koronaviruso protrūkiui.

„Turizmas yra jautriausia sritis ir jau vakar reikėjo daryti sprendimus“, – žurnalistams sakė E.Šiškauskienė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Ji taip pat teigia, kad turizmo įmonių apyvartos krito apie 20–30 proc.

„Pas mus apyvartų kritimas yra apie 20–30 proc. (...) Dabar žmonės bijo ir viduje Lietuvos keliauti, kas yra visiškai saugu, ir jau nekalbu apie išorines keliones, tai mes su didele atsakomybe turime galvoti, kokią sklaidą darome“, – sakė ji.

„Mums labai svarbu ta retorika, nes nuo jos ir priklauso tiesioginis darbas“, – pridūrė E.Šiškauskienė.

Pasak jos, mažėjant įmonių apyvartai, jos priverstos mažinti sąnaudas – išleisti darbuotojus atostogų, o kai kuriais atvejais juos atleisti.

Pirmadienį E.Šiškauskienė 15min sakė, kad Vyriausybėje verslo atstovai susitiko su kancleriu Algirdu Stončaičiu. Buvo aptarti mechanizmai, kuriais reiktų išlaikyti verslą, jei situacija dėl koronaviruso blogėtų. Paklausta, kokius siūlymus teiktų LVRA, ji užsiminė, kad galima būtų peržvelgti mokesčius.

Anot Ž.Vaičiūno, svarstomi įvairūs būdai, kaip pagelbėti verslui, tačiau dėl konkrečių priemonių nediskutuota.

„Mes pirmiausia siūlytumėme mokestinę bazę pasižiūrėti: nes kritus apyvartai, tai verslui labiausiai sudėtinga sumokėti „Sodros“, Gyventojų pajamų (GPM) ir pridėtinės vertės (PVM) mokesčius. Tai reikia diskutuoti su Finansų ministerija: ar galima būtų atidėti mokėjimus tam laikotarpiui, ar nemokėti iš viso, jei situacija tik blogėtų“, – svarstė E.Šiškauskienė.

Ji pabrėžė PVM sumažinimas kriziniam laikotarpiui būtų didelė pagalba, kadangi šis mokestis yra lengviausiai administruojamas. E.Šiškauskienė taip pat teigė, kad reiktų pagalvoti ir apie darbuotojų atleidimo mechanizmą: galbūt iš valstybės rezervo būtų galima mokėti pašalpą. Taip pat turima minčių pasiūlyti „Sodrai“ mokėti nuo pirmos darbuotojo nedarbingumo dienos.

„Susidėlioję priemones, norėtume pasauliui paskelbti, kad esame saugūs, pasiruošę ir esame viena iš nedaugelių valstybių, kuri pasiruošusi suvaldyti situaciją“, – aiškino E.Šiškauskienė.

Paklausta, kas kompensuotų žalą, jei viešbutis būtų karantinuotas, E.Šiškauskienė atsakė, kad tą padarytų valstybė. Taip jau buvo po gaisro Alytuje, tam yra numatytos visos priemonės.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos viceprezidentas Vidmantas Janulevičius sako, kad Lietuvoje yra kelios didelės gamybos įmonės, kurias paveikė koronaviruso protrūkis.

„Kritimai yra tiems, kas gamina ir yra tam tikrų prekių vertikalioje grandyje ir dirba su Azija. Šiai dienai tai yra keletas didesnių įmonių, jų nevardinsim, bet jos yra ir šiaurės, ir vakarų Lietuvoje“, – sakė V.Janulevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vidmantas Janulevičius

„Tiesioginių problemų kol kas dėl koronaviruso nėra, kad pasakytume, kad vokiečiai, danai, švedai nuiminėtų mūsų užsakymus. Daug atvejų yra ir privalumų – tie gamintojai, kurie yra vertikaliai integruoti, užima kai kurių azijiečių vietas ir negalime sakyti, kad nėra to pozityvumo, kiek jo gali būti“, – teigė jis.

Pasak pramonininkų atstovo, sunkiau nuspėti, kas bus po 2–3 mėnesių.

„Dalis tų pačių gaminių, kuriuos lietuviai tiekia Vokietijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Danijoje, jie lygiai taip pat gaminami Azijoje. Jeigu sutriks ta grandinė, tai tiesiog sustos tos gamyklos ir jiems jau nereikės tų pačių komplektuojančių dalių“, – sakė V.Janulevičius.

Lietuvoje iki šiol užfiksuotas vienas koronaviruso atvejis – juo užsikrėtė iš Italijos grįžusi šiaulietė.

Ką daryti, jei viešbutyje apsistojo žmogus iš koronaviruso paveiktos teritorijos?

Anksčiau 15min kelios maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos sakė, kad imamasi laikosi būtinų higienos ir švaros reikalavimų, dažniau dezinfekuoja patalpas, paviršius. Be to, daugiau dezinfekatorių paruošta klientams.

Praėjusią savaitę NVSC Kokybės vadybos ir komunikacijos skyriaus patarėja Lina Grinytė–Jauniškienė 15min atsakė, kad rekomendacijas apgyvendinimo paslaugų teikėjams parengė SAM. Jos paskelbtos ministerijos interneto svetainėje bei išsiųstos LVRA. Šias rekomendacijas galima rasti čia.

Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC)
Valdemaro Šukštos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC)

„SAM viešbučiams ir kitoms apgyvenimo įstaigoms, priimančioms svečius iš viso pasaulio, įskaitant ir paveiktas teritorijas, rekomenduoja taikyti įprastas prevencines priemones“, – rašė NVSC specialistė.

Personalui, kuris teikia paslaugas keliautojams, atvykusiems iš viruso paveiktų teritorijų, tačiau jiems nėra pasireiškusių COVID–19 ligos požymių, dėvėti apsaugos priemonių nerekomenduojama.

Tuo metu, darbuotojams patariama pasirūpinti tinkama rankų higiena, t.y., dažnai plauti rankas vandeniu su muilu arba, jei tam nėra sąlygų, valyti rankas alkoholiniais tirpalais, geliais ar servetėlėmis. Taip pat, kaip ir įprasta, rekomenduojama kosėjant ar čiaudint užsidengti burną ir nosį servetėle, jei jos žmogus neturi – uždengti burną alkūne, o ne savo rankomis.

Valant patalpas, rekomenduojama laikytis visų nustatytų higienos reikalavimų. Tais atvejais, jei kambaryje, gyveno žmogus, kuriam pasireiškė COVID–19 požymiai, aplinkos valymas atliekamas pagal SAM pateiktas rekomendacijas dėl aplinkos valymo ir dezinfekcijos, esant nelankiai COVID–19 situacijai.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Personalui, kai į juos kreipiasi iš paveiktų teritorijų atvykę svečiai, pajutę, bent vieną iš infekcijos simptomų – kosulį, karščiavimą, apsunkintą kvėpavimą – patariama pasiūlyti svečiui užsidėti medicininę kaukę, nurodyti jam likti savo kambaryje ir kviečiama greitoji medicinos pagalba, skambinant 112.

„Jeigu paaiškėtų, kad tam asmeniui nustatytas koronavirusas (laboratorinių tyrimų rezultatai teigiami), viešbučio gyventojams ir personalui būtų taikomos priemonės, skirtos tiek jų pačių saugai, tiek viruso išplitimo suvaldymui, t. y. jiems rekomenduojama rekomendacija stebėti savo sveikatą 14 d. Viešbutyje turėtų būti atlikta dezinfekcija pagal sveikatos apsaugos ministerijos pateiktas rekomendacijas“, – atsakė L.Grinytė–Jauniškienė.

Ji pridūrė, asmenims, atvykstantiems į Lietuvą iš paveiktų teritorijų, rekomenduojama 14 dienų vengti socialinių kontaktų ir stebėti savo sveikatą.

„Jeigu viešbutyje apsistoja svečiai, atvykę iš paveiktų teritorijų, jiems reikėtų priminti, kad mūsų šalyje ribojami masiniai renginiai bei rekomenduojama vengti socialinių kontaktų, atvykusiems iš paveiktų teritorijų“, – rašė NVSC atstovė.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Šio rekomendacijos teikiamos atsižvelgus į tarptautinių organizacijų gaires.

Atskiras rekomendacijas maitinimo įstaigoms parengė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Jose, be įprastų higienos ir dezinfekcijos nurodymų, rašoma, kad ligos simptomus jaučiantis ar viruso paveiktose teritorijose buvęs žmogus neturėtų tvarkyti maisto produktų.

Be to, kone deficitine preke tapusį dezinfekcinį skystį netrukus pradės gaminti 11 Lietuvos įmonių, o sulaukti šio produkto prekybos vietose tikimasi kitą savaitę.

VIDEO: Specialistės patarimai, kaip apsisaugoti nuo koronaviruso

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie koronavirusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius