Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką daryti, kai bankrutuojantis darbdavys nemoka už prastovą? „Fresh Market“ atvejis

„Fresh Market“ bankrutavo, tačiau darbuotojų neatleido – paskelbė prastovą. Už ją darbuotojai privalo gauti atlyginimą, tačiau nuo rugpjūčio vidurio į jų sąskaitas iš „Fresh Market“ neįkrito nė centas. Įsidarbinti kitur jiems atrodo keblu. Kaip elgtis, kai bankrutuojantis darbdavys neatsiskaito už prastovos laikotarpį?
„Mantinga“ iš „Fresh Market“ parduotuvių surinkinėja savo įrangą
„Mantinga“ iš „Fresh Market“ parduotuvių surinkinėja savo įrangą / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keturios panevėžietės skundėsi 15min.lt, kad visą dieną sėdi be darbo – jų darbdavys „Fresh Market“ neatleidžia, o už prastovą taip pat nemoka. Moterys dvejoja dėl įsidarbinimo kitur – nežino, ar nereikės mokėti per didelių mokesčių už antrą darbovietę, ar gali įsidarbinti daugiau nei 0,5 etato. Mat Lietuvoje leidžiama per dieną dirbti 12 darbo valandų, taigi nuo „darbo“ „Fresh Market“ atlieka 4 laisvos valandos.

„Darbdavys mūsų prašė rašyti prašymą išeiti savo noru. Antras pasirinkimas – išeiti abipusiu susitarimu, bet be išeitinės kompensacijos, ir trečiasis – likti iki galo. Buvo pasakyta, kad, jeigu liksim, procesas gali užsitęsti metus ir dar ilgiau“, – pasakojo  Inga. Ji ir trys jos kolegės, su kuriomis bendravo 15min.lt, pasirinko prastovą.

Į darbą jos neina nuo rugpjūčio 13 dienos, kai užsidarė parduotuvės. Nuo tada į jų sąskaitas neįkrito nė centas, nors turėjo – prastovos laikotarpis Lietuvoje taip pat turi būti apmokamas.

„Jokio atsiskaitymo negauname. (…) Net kai tiekėjai atvažiavo ir pradėjo rinktis iš parduotuvių savo prekes, mums buvo sakoma, kad viskas gerai“, – pasakojo Inga.

Ji su dviem savo kolegėmis laukia „Fresh Market“ bankroto bylos baigties, tuo metu ketvirta jos draugė įsidarbino kitoje darbovietėje, nenutraukusi ryšių su „Fresh Market“. Ingai atrodo, kad įsidarbinti visu etatu ji negali, o, nutraukusi darbo santykius pati, netektų teisės į visus jai priklausančius pinigus.

Tai yra ne visai tiesa. Kaip elgtis, jeigu darbdavys neatsiskaito už prastovą? Pataria Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irina Janukevičienė:

  • Darbuotojas gali pasitraukti iš darbo savo noru, darbdavys jam privalės išmokėti darbo užmokestį už prastovos laikotarpį.
  • Jeigu nuo prastovos pradžios praeina daugiau nei 60 dienų iš eilės, darbuotojas turi teisę nutraukti darbo santykius ir gauti mokestį už prastovą bei dviejų mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinę kompensaciją.
  • Darbuotojas turi teisę prastovos laikotarpiu įsidarbinti kitoje darbovietėje – įstatymas draudžia dirbti daugiau nei 12 valandų, bet darbuotojas, esantis prastovoje, nedirba, todėl gali įsidarbinti visu etatu kitoje įmonėje. Tai nebus įstatymų pažeidimas.
  • Kai darbuotojas atleidžiami dėl bankroto, jam priklauso dviejų mėnesių vidutinio atlyginimo dydžio išeitinė kompensacija ir nesumokėtas darbo užmokestis už prastovos laikotarpį.

Darbdavys, pabrėžė VDI ekspertė, gali nuspręsti atleisti darbuotojus, nesant jų kaltės, tačiau tai „Fresh Market“ būtų brangus sprendimas.

„Tokiu atveju darbuotojai jau turėtų būti įspėjami prieš 2-4 mėnesius, išeitinės išmokos jau būtų didesnės. Bet aš abejoju, kad darbdavys spręs taip šį klausimą“, – aiškino I.Janukevičienė.

Jeigu darbdavys neatsiskaito su darbuotoju paskutinę darbo dieną, jis turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją. Jeigu bendrovei bus paskelbtas bankrotas, darbo užmokesčio išmokėjimo tvarką tvirtins teismas.

„Sodros“ duomenimis, neveikiančioje „Fresh Market“ vis dar dirba 319 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius