Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturi mitai apie mišraines prekybos centruose

Tie, kas turi laiko ir įkvėpimo gaminti, stengiasi kuo dažniau valgyti savo pačių ruoštą maistą, tačiau pasitaiko atvejų, kuomet nespėjame patys pasigaminti. Tuomet einame į kavines, restoranus, pas draugus arba – į parduotuvę, įsigyti jau paruoštų gaminių.
Tradicinė baltoji mišrainė
Tradicinė baltoji mišrainė / Fotolia nuotr.

Apie prekybos tinklų gaminamą produkciją esame girdėję ne vieną mitą. Mitai gimsta iš nežinojimo, todėl „IKI“ gamybos vadovas Saulius Grakavinas apžvelgia pagrindinius jų.

1. Mitas: mišrainės yra skiedžiamos vandeniu

Salotos ir mišrainės gaminamos pagal griežtai patvirtintus receptus, jų galiojimas reglamentuotas atliktų mikrobiologinių tyrimų rezultatais. Taigi vanduo jokiu būdu nėra naudojamas produkcijos kiekio didinimu, – teigė S.Grakavinas.

Salotos ir mišrainės – daugelio tautiečių mėgstamas valgis, dažnai neatsiejama šventinio stalo dalis. Tačiau į parduotuvėse siūlomą mišrainių ir salotų asortimentą kartais žiūrima įtariai.

„Pasigirsta klausimų, ar mišrainės nėra skiedžiamos vandeniu, kad padidėtų jų kiekis. Mūsų prekybos tinklo technologai salotas ir mišraines gamina pagal griežtai patvirtintus receptus, jų galiojimas reglamentuotas atliktų mikrobiologinių tyrimų rezultatais. Taigi vanduo jokiu būdu nėra naudojamas produkcijos kiekio didinimui“, – kalba Saulius Grakavinas.

Mišrainių ir salotų kokybę patvirtina ir jų pardavimai: kasdien pagaminama ir į tinklo parduotuves išvežama apie 6,5 tonos įvairių salotų, o baltos mišrainės kasdien parduodama daugiau nei 1,6 tonos.

2. Mitas: mišrainių gamybai naudojami „pastovėję“ produktai

Anot pašnekovo, ceche  yra įvestos griežtos  gamybos planavimo ir gaminių kokybės kontrolės sistemos, todėl žaliavų neužsakoma daugiau nei reikia tos dienos gamybos poreikiams patenkinti.

„Shuterstock“ nuotr./Daržovės
„Shuterstock“ nuotr./Daržovės

Dėl tokio gamybos planavimo proceso žaliavos nesandėliuojamos ir gamybai pateikiamo tik šviežios. „Jei gamybos procese atsirastų žaliavų, kurių galiojimo terminas jau besibaigiantis, kokybės kontrolės sistema iš karto tai užfiksuotų ir užkirstų kelią tokių žaliavų naudojimui“, – akcentuoja Saulius Grakavinas

3. Mitas: parduotuvėje pagamintų produktų galiojimo datos – perklijuojamos

Produktų galiojimo laikas yra griežtai reglamentuojamas. Be abejo, atsitinka taip, kad parduotuvėse ne viskas yra išperkama, tačiau pardavimus akylai sekame ir kontroliuojame.

Jau tapo įprasta, kad prieš pirkdami jau pagamintą produkciją pažiūrime jo pagaminimo ir galiojimo datą. Tokiu būdu tik įsitikiname, kad įsigyjame šviežią produktą. Tačiau pasitaiko manančių, jog prekybos tinkluose gaminamos produkcijos galiojimo datos būna perklijuojamos ar kitaip pakeičiamos.

„Produktų galiojimo laikas yra griežtai reglamentuojamas. Be abejo, atsitinka taip, kad parduotuvėse ne viskas yra išperkama, tačiau pardavimus akylai sekame ir kontroliuojame.

Be to, „IKI“ neprekiauja produktais likus vienai parai iki galiojimo termino pabaigos, jei produkto galiojimas yra ilgesnis nei keturios paros. Visi šie produktai kasdien yra atiduodami didžiausiam Lietuvoje paramos maistu fondui – „Maisto bankas“.

Kiekvieną dieną „Maisto banko“ savanoriai atvyksta į tinklo parduotuves atsiimti paskutinę dieną galiojančių įvairių maisto produktų, kurie tą pačią dieną yra išdalinami sunkiau besiverčiantiems žmonėms“, – dėmesį atkreipia Saulius Grakavinas.

4. Mitas: paruošti valgymui mėsos patiekalai gaminami iš pasenusios mėsos

Gamyba yra griežtai reglamentuota ir maisto gaminiai yra ruošiami tik iš šviežios mėsos. Kulinarai kruopščiai atrenka ingredientus, iš kurių yra gaminama produkcija.

Lyg pro padidinamąjį stiklą kartais yra žiūrima į tokius gaminius kaip maltinukai, kepsniai. Gamybos vadovas nuramina dvejojančius šių gaminių šviežumu: „Gamyba yra griežtai reglamentuota ir maisto gaminiai yra ruošiami tik iš šviežios mėsos. Kulinarai kruopščiai atrenka ingredientus, iš kurių yra gaminama produkcija. Marinuota paukštiena yra pagaminama iš tą dieną gautos žaliavos“.

Panevėžio kulinarijos centre kasdien pagaminama ir į tinklo parduotuves pristatoma apie 6,3 tonos marinuotos mėsos bei 0,8 tonos vėdarų.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Mėsa
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Mėsa

„IKI“  Panevėžio kulinarijos centre įdiegta daugiapakopė kokybės kontrolės sistema, kontroliuojanti visas gamybos stadijas: žaliavų priėmimą, gamybą, fasavimą bei pristatymą į prekybos tinklo parduotuves. Taip pat visuomet yra atidedami visų pagamintų partijų pavyzdžiai. Taip yra daroma tam, kad iškilus nesklandumams ar papildomiems klausimams būtų galimybė patikrinti konkrečią partiją ir taip užtikrinti į prekybos vietas išvežamo maisto kokybę.

Spalio pabaigoje prekybos tinkle „IKI“ startavo unikali kampanija, orientuota į jau pagamintų kulinarijos ir konditerijos produktų kokybę. Nuo šiol kilus abejonei dėl bet kurio „Pagaminta IKI“ gaminio kokybės ar šviežumo, jį bus galima tiesiog grąžinti. Prekybos tinklas „IKI“ – pirmieji prekybininkai Lietuvoje, pasiūlę savo pirkėjams tokią išskirtinę teisę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius