-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Klaipėdos vanduo“ dar mėnesį priims nuotekas iš „Grigeo Klaipėda“

„Klaipėdos vanduo“ pratęsė laikiną sutartį su „Grigeo Klaipėda“ dėl nuotekų priėmimo. Šių metų sausį bendrovei „Grigeo Klaipėda“ buvo išduotos prisijungimo sąlygos, kuriose aiškiai nurodyta, kad įmonė negali viršyti suminės taršos norint gamybines atliekas leisti į miesto nuotekų tinklus. Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad „Grigeo Klaipėda“ įgyvendino įmonei keliamus reikalavimus.
Grigeo Klaipėda
„Grigeo Klaipėda“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Klaipėdos vanduo“ sutartį su „Grigeo Klaipėda“ pratęsė mėnesiui, iki rugpjūčio 4 dienos.

„Griežtai kontroliuojame „Grigeo Klaipėda“ į miesto nuotekų tinklus išleidžiamų nuotekų taršą. Per mėnesį pastebėjome, kad įmonė stipriai sumažino išleidžiamų teršalų koncentraciją. Tačiau, jei suminė tarša viršytų sutartyje nustatytus reikalavimus, „Klaipėdos vanduo“ neturės kito pasirinkimo kaip tik uždaryti sklendę ir nuotekų nepriimti,“ – sako „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bendrovei „Klaipėdos vanduo“, skaičiuojama, už nuotekų valymą „Grigeo Klaipėda“ per metus mokės apie 1,5 mln. eurų,
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Bendrovei „Klaipėdos vanduo“, skaičiuojama, už nuotekų valymą „Grigeo Klaipėda“ per metus mokės apie 1,5 mln. eurų,

Anksčiau 15min rašė, kad nuotekos į „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginius iš „Grigeo Klaipėda“ fabriko nebuvo priimamos nuo gegužės 14-osios. Paaiškėjo, kad jų vandenvalos įrenginiai nėra techniškai pajėgūs priimti tokio kiekio ir užterštumo nuotekų. Skaičiuojama, kad iš „Grigeo Klaipėda“ atitekančių nuotekų srautas sudarydavo apie 5–7 proc. visų miesto vandenvalos įrenginyje valomų nuotekų. Kurį laiką „Klaipėdos vanduo“ dirbo kone maksimaliu pajėgumu, todėl gegužės viduryje nuspręsta stabdyti sutartį su „Grigeo Klaipėda“. Tokia galimybė buvo numatyta ir laikinose sutartyse.

Po trijų savaičių, birželio 5 d. buvo suderinta dėl sąlygų ir pasirašyta laikinoji sutartis dėl nuotekų priėmimo, kuri dabar yra pratęsta.

Pagal šią laikinąją sutartį „Grigeo Klaipėda“ į sistemą gali pateikti nuotekas, kurių BDS (rodiklis, rodantis biocheminį deguonies suvartojimą – aut.past) siekia ne daugiau 2000. Tačiau ilgalaikei sutarčiai sudaryti šis rodiklis turi būti ne didesnis nei 800. Tokį rodiklį galima pasiekti tik po pirminio – biologinio ir mechaninio – valymo.

Be to, „Grigeo Klaipėda“ siekia vėl eksploatuoti valymo įrenginius Dumpiuose. Taip pat įmonė norėjo pakeisti taršos leidimą, tačiau aplinkosaugininkai paraišką atmetė.

Klaipėdos apygardos prokuratūroje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimos „Grigeo“ padalinio Klaipėdoje taršos į Kuršių marias. Sausio pradžioje prokurorai teigė, kad, preliminariais duomenimis, tebuvo išvaloma tik keli procentai nuotekų, didžioji dauguma į Kuršių marias keliaudavo nevalytos. Manoma, kad įrenginiai, kuriais buvo apeinamas nuotekų valymas, buvo sumontuoti tyčia. Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika yra sakęs, kad žala gamtai dėl „Grigeo Klaipėdos“ taršos gali siekti 60 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius