Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 25 /16:37

Teismas atsisakė V.Kučinskui iškelti bankroto bylą – motyvavo ir nesąžiningumu

Marijampolės apylinkės teismas penktadienį nusprendė neiškelti verslininkui, „Arvi“ įkūrėjui Vidmantui Kučinskui bankroto bylos. Teismas tokį sprendimą motyvavo tuo, kad verslininkas nebuvo sąžiningas, nepateikė visos informacijos, nebuvo duomenų apie nemokumą.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Buvęs vienas turtingiausių šalies verslininkų, įkūrusių verslo imperiją „Arvi ir ko“, valdžiusią cukraus gamybos, trąšų, kalakutienos perdirbimo ir kitus verslus, bankrutuoti ir po trejų metų versti švarų, skolų neprimargintą lapą negalės.

Teismo teigimu, fizinio asmens bankroto bylą atsisakyta iškelti dėl nesąžiningumo ir dėl ne visos pateiktos informacijos.

„Pareiškimas paduotas su trūkumais, nėra išsamių ir neginčijamų duomenų apie asmens visą turtą ir visas prievoles, kai kuris turtas buvo neįtrauktas. Pareiškėjas nebuvo skaidrus, sąžiningas pateikdamas informaciją. Esant tokiai situacijai teismas negali padaryti neginčijamos išvados apie jo nemokumą, kadangi nežinoma turto vertė. Ir taip pat dėl nesąžiningumo“, – konstatavo teismas.

Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas

V.Kučinskas 15min penktadienį tvirtino dar nematęs teismo sprendimo, todėl negalintis jo komentuoti.

„Man per anksti kažką spręsti, aš susipažinsiu ir pažiūrėsiu. Nežinau priežasčių – gal ten kažko trūksta, gal kažką reikia papildyti. Susipažinsiu ir žiūrėsime, ką toliau daryti“, – teigė verslininkas.

O paklaustas, ar neatmeta galimybės skųsti šį sprendimą, patvirtino, kad toks sprendimas galimas: „Taip, ko gero.“

Tuo tarpu didžiausiam V.Kučinsko kreditoriui „Alfa bank“ atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min teigiamai įvertino teismo sprendimą.

„Vertiname, kad teismo nutartis yra teisinga, didžioji dalis V.Kučinsko kreditorių nesutiko su bankroto bylos jam iškėlimu, nes kilo abejonių dėl šio asmens sąžiningumo, pareiškime nurodytų aplinkybių pagrįstumo. Teismas patvirtino kreditorių akcentuotus faktus dėl nesąžiningų veiksmų, nukreiptų prieš įsipareigojimų vykdymą. Teismo nutartis, jei įsiteisės, bus svarbi tolimesniems procesams, kuriuose bus siekiama V.Kučinsko asmeninės atsakomybės“, – komentavo L.Lukošiūnas.

Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lukošiūnas
Asmeninio albumo nuotr./Laurynas Lukošiūnas

Neįtraukė žmonos turto, patentų

Teismo nutartyje rašoma, kad sprendžiant dėl V.Kučinsko turtinės padėties matyti, kad pareiškėjas nurodo turintis 61,7 mln. eurų skolų, tačiau nagrinėjant bylą paaiškėjo, kad jo finansiniai įsipareigojimai žymiai didesni – siekia per 67 mln. eurų.

Teismas pabrėžė, kad spręsdamas dėl fizinio asmens nemokumo, kaip vienos iš būtinųjų sąlygų, turi ne tik objektyviai įvertinti, kokio dydžio skolos, bet ir tai, kad asmuo objektyviai neturi galimybių padengti įsiskolinimų nei šiuo metu, nei ateityje.

Tačiau paaiškėjo, kad V.Kučinskas į turto balansą nepagrįstai neįtraukė savo turimų turtinių reikalavimų į 1/2 dalį sutuoktinės Kristinos Kučinskienės turto, kaip numatyta vedybinėje sutartyje. Ja įsipareigota, kad K.Kučinskienė padovanos V.Kučinskui dalį žemės sklypo ir pastato. Tačiau per 6 metus sutuoktinė turto verslininkui nepadovanojo.

„Toks pareiškėjo neveikimas gali būti vertintinas ir nesąžiningumo prasme, siekiant išvengti išieškojimo į minėtą turtą“, – nurodė teismas.

Be to, nors teismo posėdžio metu V.Kučinskas nurodė, kad yra išradėjas ir su „Arvi“ grupe registravo išradimų, šios intelektinės nuosavybės verslininkas į savo turimo turto sąrašą taip pat neįtraukė, jo vertė nėra žinoma.

„Atsižvelgiant, kad pareiškėjo turimas reikalavimo dėl 1/2 dalies NT iš sutuoktinės nepradėtas įgyvendinti, kad yra turtas, kurio vertės teismas net preliminariai negali vertinti, teismas negali padaryti neginčijamos išvados apie pareiškėjo nemokumą“, – konstatavo teismas.

Darbo užmokestį gavo į žmonos sąskaitą

Teismas atkreipė dėmesį ir į nesąžiningumo apraiškas – V.Kučinsko darbo užmokestis kelerius metus buvo pervedamas į sutuoktinės K.Kučinskienės sąskaitą, atlyginimas mokėtas kelionėmis, maitinimu. Be to, 2020 metais verslininkas pasirašė taikos sutartį su buvusia žmona Rimgaile Maline, sūnumi Justu Kučinsku ir savo valdoma įmone „Vyrja“, kuria neteko kontrolinio šios įmonės akcijų paketo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justas Kučinskas ir Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Justas Kučinskas ir Vidmantas Kučinskas

Teismas taip pat pabrėžė, kad V.Kučinskas, patyręs nuostolių Rusijoje, 2015 metais lapkritį turėjo pasirašyti beveik 20 mln. eurų vertės garantijos sutartį, tad turėjo elgtis sąžiningai ir apdairiai, siekdamas sumažinti savo įsipareigojimus, o ne dar labiau juos didinti pasirašydamas vis naujus vekselius, garantijas, taikos sutartis, bet jų nevykdyti.

Pavyzdžiui, iš kreditoriaus „Vertical IG“ pateiktos taikos sutarties matyti, kad nors jau buvo prisiėmęs įsipareigojimų už 60 mln. eurų, V.Kučinskas 2016 metų gruodžio 20 d. pasirašė taikos sutartį dėl 1,4 mln. eurų skolos grąžinimo, tačiau neatliko nė vieno mokėjimo.

Teismas atkreipė dėmesį, kad savo iniciatyva V.Kučinskas nėra atlikęs jokių mokėjimų kreditoriams – tik antstoliai nurašė 100 tūkst. eurų nuo jo sąskaitų.

Be to, bandyta įmonių akcijas perkelti į Kiprą, o dar 2013 metais dviem dovanojimo sutartimis padovanojo sūnui Justui Kučinskui butus Vilniuje, Marijampolėje, taip pat žemės sklypą, „Vyrja“ akcijų, nors šio veiksmo teismas nevertino, nes sprendžiant dėl fizinio asmens bankroto iškėlimo atsižvelgiama į trejų pastarųjų metų laikotarpį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi

„Teismas negali iškelti bankroto bylos fiziniam asmeniui, kuris negauna, neketina gauti daugiau pajamų – tai reiškia neketina atsiskaityti su kreditoriais. Esant tokiai situacijai ir pareiškėjui nenorint bendradarbiauti sąžiningai ir atvirai pateikti visą reikiamą informaciją, primygtinai reikalaujant skirti bankroto administratorių, su kuriuo galėtų gerai sutarti ir kuris būtų jam palankus, bet ne nešališkas, teismo nuomone, iškėlus bankroto bylą pareiškėjas negalėtų vykdyti įstatymo nustatytos procedūros", – konstatavo teismas.

„Atsižvelgiant į visų aplinkybių visumą ir tai, kad asmuo nepateikė visų įrodymų, nebuvo sąžiningas, buvo pernelyg aktyvus savo mokumą pabloginti, nes sąmoningai leido susidaryti skolai, tačiau nebuvo toks aktyvus ieškant investuotojų, siekiant atsiskaityti su kreditoriais ir pagerinti mokumą, teismas pareiškimo netenkina ir bankroto bylą atsisako iškelti“, – apibendrino teismas.

Marijampolės verslininko bankrotui prieštaravo jo didieji kreditoriai – lietuviškos ir užsienietiškos bendrovės, kaltinančios V.Kučinską nesąžiningumu ir turto slėpimu. Šios įmonės prašė teismo atmesti prašymą iškelti V.Kučinskui fizinio asmens bankroto bylą ir tvirtino, kad verslininkas savanoriškai nepadengė net menkos dalies savo skolų.

Skriejo kaltinimai kreditoriams

Teismo posėdžiuose, kurių metu buvo nagrinėjama fizinio asmens bankroto byla, V.Kučinskas kreditorius kaltino bet kokia kaina siekus „Arvi“ grupės įmonių bankroto.

Didžiausi verslininko įsiskolinimai susidarė Rusijos bankui „Alfa Bank“ – daugiau nei 38,6 mln. eurų, beveik 10 mln. eurų – „Sberbank“, įmonei „Belor“ – 4 mln. eurų.

V.Kučinskas tvirtino, kad šiuo metu didžiausiam kreditoriui – Rusijos bankui „Alfa Bank“ siekiantys beveik 39 mln. eurų įsipareigojimai kildinami iš įmonių grupei „Arvi“ priklausančios ir Kaliningrado srityje veikusios trąšų gamybos įmonės „Arvi NPK“ 12 mln. eurų įsipareigojimo. Likusią sumą sudaro priteistos palūkanos, netesybos.

„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje
„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje

Jis tvirtino, kad Rusijoje po Krymo okupacijos patyrė spaudimą, o įmonė esą buvo atimta per prievartą, kaukėti asmenys su automatais pagrobė dokumentus, buvo sekamas specialiųjų tarnybų. Tiesa, teismas konstatavo, kad šie pareiškimai laikytini deklaratyviais, nepateikta jokių įrodymų.

V.Kučinskas taip pat tvirtino, kad bandė atsiskaityti su kreditoriais parduodamas įmones ir net buvo suradęs pirkėjus – už 15 mln. eurų „Lietuvos cukrų“ būtų įsigijusi „Auga Group“, bet „Alfa Bank“ ir „Belor“ sutrukdė pardavimams.

„Kai man bus iškelta bankroto byla, būtinai kelsiu bylą dėl priverstinio bankroto privedimo“, – žadėjo V.Kučinskas.

Eglės Digrytės nuotr./„Arvi cukrus“
Eglės Digrytės nuotr./„Arvi cukrus“

Tuo tarpu skolų iš verslininko neatgaunančios įmonės jau ne vienerius metus žeria kaltinimus V.Kučinskui nesąžiningais būdais bandant išvengti įsiskolinimų, o savo turtą perrašyti sūnui ir kitiems artimiesiems, perleisti Kipro bendrovėms. Dėl įvairių verslininko dovanojimų sutarčių teismų slenkstį abiem pusėms teko minti jau ne kartą. Kreditoriai pastebėjo, kad įtartini turto perleidimo sandoriai galėjo vykti net jam sėdint už grotų Slovėnijoje pernai liepą–lapkritį.

Plačiau skaitykite: V.Kučinsko kreditoriai tvirtina, kad įtartini turto perleidimo sandoriai vyko net jam sėdint už grotų Slovėnijoje

Gyventų iš 460 eurų

V.Kučinskas pareiškime teismui buvo nurodęs, kad jo įsiskolinimai kreditoriams siekia 61 mln. eurų, o pajamos per mėnesį – 1,5 tūkst. eurų.

Buvęs vienas turtingiausių šalies verslininkų nurodė, kad bankrutavęs gyventų iš 460 eurų per mėnesį pajamų.

Pareiškime dėl bankroto buvo nurodyta, kad „Arvi“ įmonių grupei, kurią sudarė apie 20 įmonių, V.Kučinskas vadovavo nuo 1992 metų, o milijonai eurų asmeninių skolų susidarė imant paskolas verslo vystymui iš kreditorių ir laiduojant už jas savo vardu.

Verslininkas paaiškina, kad dėl išaugusios konkurencijos, atsiradusios įtampos rinkose sutriko „Arvi“ grupės įmonių finansinių įsipareigojimų vykdymas, o nepavykus įmonėms suderinti mokėjimo terminų atidėjimo bei tarpusavio atsiskaitymo klausimų su kreditoriais, „Arvi“ grupės įmonėms buvo iškeltos nemokumo bylos.

Pareiškime dėl fizinio asmens bankroto bylos iškėlimo nurodoma, kad per mėnesį V.Kučinskas gauna 1576,29 euro pajamų ir planuoja susirasti papildomą, geriau apmokamą darbą, tikintis ateityje gauti didesnes pajamas.

V.Kučinskas nurodė turintis turto už 5,4 mln. eurų, iš kurių brangiausiai įvertintos įmonės „Vyrja“ akcijos – 5,37 mln. eurų. Visgi rinkoje svarstoma, kad „Vyrja“, kontroliuojančios kitas grupės įmones, akcijos gali būti bevertės, nes dauguma bendrovių bankrutuoja.

Gruodžio pabaigoje Kauno apygardos teismas iškėlė bankroto bylą pagrindinei verslininko V.Kučinsko grupės įmonei „Arvi ir ko“, kuri kreditoriams skolinga apie 40 mln. eurų. Bankrutuoja ir kitos „Arvi ir ko“ dukterinės įmonės – „Arvi kalakutai“, „Arvi fertis“, „Lietuvos cukrus“, Rietavo veterinarinė sanitarija.

V.Kučinsko pareiškime dėl asmeninio bankroto iškėlimo matyti, kad visas kitas turtas vertas nedaug – verslininkas nurodė, kad jam priklauso žemės sklypas Vilniuje, įvairios transporto priemonės – keturratis motociklas, vandens kateris, keli vandens ir sniego motociklai, automobiliai bei pora ginklų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Pareiškime pažymima, kad pareiškėjui per vieną mėnesį būtinųjų poreikių tenkinimui reikia 460 eurų, o nepilnamečių vaikų išlaikymui – dar 200 eurų.

Paklaustas, kiek pajamų galės uždirbti ir atsiskaityti su kreditoriais, V.Kučinskas tvirtino, kad jei jam bus leista bankrutuoti, galės visą savo laiką skirti darbui ir uždirbs tūkstančiu ar dviem daugiau. Tuo tarpu prie jo paties išlaikymo prisidės žmona.

„Sugebėjo padaryti, kad didžiausias žemės ūkio koncernas subankrutuotų. Negaliu atiduoti daugiau nei turiu, galiu batus nusiauti, pusę rūbų atiduoti, jei teismas paprašys, reikės ir tą atiduoti“, – teismo posėdžio metu kreditorius kaltino verslininkas.

Buvo sulaikytas Slovėnijoje

Vasarą vykdamas atostogauti, V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu. Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“ iniciatyva V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje prieš ketverius metus taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu – pagal kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymą, tyrimas vykdytas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Iškėlus fizinį asmens bankrotą, po trejų metų skolos nurašomos ir į asmenines pajamas dabartiniai kreditoriai pretenduoti nebegali. Yra tik kelios išimtys – pavyzdžiui, nenusirašo mokesčių administratoriaus išieškomos administracinės baudos, priteista žala, kilusi iš baudžiamojo kodekso pažeidimų, ir kitos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius