Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

V.Kučinsko finansinės problemos gerokai rimtesnės nei 20 mln. eurų Rusijos banko pretenzijos

Ima aiškėti, kodėl buvęs „Arvi“ grupės savininkas ir vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų Vidmantas Kučinskas paliko bendroves, perrašė jas sūnui arba užsienio fondams. Be kreditorių iš Rusijos finansinių pretenzijų, V.Kučinsko įmones slegia kiti dideli įsipareigojimai, o bendra turto areštų suma viršija 35 mln. eurų.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / „Arvi“ nuotr.

Ši suma neapima bendrovių turimų paskolų, kurios vis dar mokamos arba dėl kurių arešto kreditoriai nesikreipė. Kreditorių atstovai teigia, jog šiuo metu aktyviai atskiriamas ir iš Lietuvos iškeliamas pelningų įmonių valdymas, tuo tarpu kitai daliai įmonių gali grėsti bankrotas.

Prašė neviešų teismo posėdžių

V.Kučinskas kol kas teismuose nesirodo ir su žiniasklaida nebendrauja. Jo atstovai teismų prašė įslaptinti bylų nagrinėjimą, tačiau šių prašymų teismai netenkino.

Šiuo metu Lietuvoje vyksta dvi bylos. Rusijos bankas „Alfa bank“ bando atgauti daugiau nei 20 mln. eurų išduotų kreditų. Šiuo metu taikomas V.Kučinsko 14 mln. eurų turto areštas užtikrinant ieškinį Londono tarptautinio arbitražo teisme.

„V.Kučinskas Vilniaus apygardos teismo taikytą turto areštą skundė. Apeliacinis teismas jo skundą atmetė ir areštą paliko. Teismas konstatavo, kad V.Kučinsko aktyvūs veiksmai kelia abejonių jo sąžiningumu“, – 15min teigė „Alfa bank“ atstovaujantis „Sorainen“ advokatas Laurynas Lukošiūnas.

Kitas procesas vyksta dėl V.Kučinsko dovanojimo sandorio nuginčijimo. „Praėjusią savaitę Kauno apygardos teisme įvyko posėdis, kuriame buvo būtinas abiejų Kučinskų dalyvavimas, tačiau dalyvavo tik sūnus Justas.

Eglės Digrytės nuotr./Justas Kučinskas
Eglės Digrytės nuotr./Justas Kučinskas

Jis davė paaiškinimus. Teigė, kad yra daugumos akcijų savininkas ir galutinis naudos gavėjas, bet tuo pačiu pripažino, kad „Arvi“ įmonių grupės veikloje dalyvauja tik epizodiškai, daugiausia yra atsakingas už personalo klausimus“, – sakė advokatas.

Neaiški finansinė padėtis

Pastaruoju metu išaiškėjo faktai apie galimas problemas „Arvi“ įmonių grupėje. Finansinė „Arvi“ grupės įmonių padėtis nėra aiški, nes nėra skelbiami aktualūs ir privalomi skelbti finansiniai duomenys. Pastarąjį kartą pagrindinės „Arvi“ įmonės Registrų centrui finansinius rezultatus paskelbė 2015 metais. V.Kučinskas savo vardu nebeturi beveik jokio turto.

Esminiai pokyčiai vyksta ne tik „Arvi“ įmonių grupės galutinių naudos gavėjų gretose, bet ir grupės įmonėse. Bendrovės „Arvi kalakutai“ ir „Lietuvos cukrus“ (buvusi „Arvi cukrus“) nebepriklauso „Arvi“ įmonių grupei. Šių bendrovių akcijos perduotos bendrovėms, kurias valdo Kipre registruoti juridiniais asmenys egzotiškais pavadinimais – „Alvator Management Limited“ ir „Hofenberg Limited“.

„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje
„Arvi“ nuotr./„Arvi“ komplekso atidarymas Baltarusijoje

Praėjusių metų pabaigoje Kučinskų šeima atsisakė vertingiausios „Arvi“ grupės įmonės – „Arvi kalakutai“ – nuosavybės. Šios įmonės akcijos perleistos ofšorinės bendrovės Kipre valdomai UAB APH.

Tas pats padaryta ir su vertinga bendrove „Lietuvos cukrus“ – 2017 m. vasario 3 d. registruotas akcijų perleidimas iš „Arvi ir ko“ bendrovei „Hofenberg Limited“ Kipre.

Galutinius savininkus Kipre nustatyti yra sudėtinga, todėl nėra aišku, kam šiuo metu iš tiesų priklauso kalakutų skerdimu ir mėsos perdirbimu bei cukraus gamyba užsiimančios Lietuvos bendrovės, viešai skelbiančios apie didelius kapitalus. Šito negalėjo paaiškinti ir J.Kučinskas teismo posėdžio metu.

J.Kučinskas teismo posėdžio metu nepateikė atsakymų, kas yra Kipre registruotų asmenų savininkai, kodėl atitinkamos akcijos buvo perleistos. Tikimasi, kad atitinkamus atsakymus pateiks pats V.Kučinskas, kuris yra laukiamas teisme kovo mėnesį, jo dalyvavimas bylos nagrinėjime teismo yra pripažintas būtinu.

Skęsta skolose

Kipre registruotos bendrovės „Alvator Management Limited“, kuriai netiesiogiai perleistos „Arvi kalakutai“ akcijos, vardu veikia Viktorija Duncienė. Ji yra bendrovės „Lewben“ atstovė. Ši įmonė teikia paslaugas ir dėl turto valdymo pasitelkiant „ofšorus“.

„Arvi“ atstovai esamą situaciją aiškina kaip įprastus komercinius ginčus ir deklaruoja didelius reikalavimus pačiam „Alfa bank“, bet kol kas daugiau detalių nepateikia.

Tuo pat metu aiškėja, kad V.Kučinsko galvos skausmas ne tik kreditoriai iš Rusijos. Be 20 mln. eurų turtinių pretenzijų iš „Alfa bank“, V.Kučinskui ir „Arvi“ grupės įmonėms taikomi turto areštai didesnei nei 15 mln. eurų sumai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai

Asmeniškai V.Kučinskui, be „Alfa bank“, turtines pretenzijas reiškia Šveicarijos įmonė „Vertiqal AG“. Jos prašymu skirtas areštas didesnei nei milijono eurų sumai. Ši įmonė taip pat siejama su Rusija. Jos prezidentas ir valdybos pirmininkas yra Rusijos verslininkas Andrejus Epifanovas.

UAB „Arvi ir ko“, UAB „Arvi cukrus“ („Lietuvos cukrus“), UAB „Baltaklis“, UAB „Arvi fertis“ ir UAB „Kirdiejų rūmai“ taikomi areštai viršija 14 mln. eurų.

Didžiausias kreditorius yra UAB „Belor“, kurios prašymu areštuota turto už 13,3 mln. eurų. Dar 1,5 mln. areštuota bendrovių „JP Srbijagas“, UAB „Švykai“, UAB „Kauen craft“, UAB Prekybos namai „WALDIS“, UAB „Golfinas Shipping Agency“, UAB „Best Fert“, UAB „Enero“ reikalavimu.

Gelbėja sveikąsias įmones

Nors V.Kučinskas šiuo metu neužima jokių pareigų „Arvi“ grupėje, kreditorių atstovai jį vis dar vertina kaip tikrąjį įmonių savininką. „Remiantis bylų ir viešais duomenimis, V.Kučinsko pasitraukimas iš „Arvi“ neatrodo įtikinamai. „Alfa bank“ nėra įvardintas kitas asmuo, kuris realiai priima esminius sprendimus.

J.Kučinską „Alfa bank“ atstovai teisme sutiko pirmą kartą. Iki šiol jis niekada nebuvo tas asmuo, kuris derėjosi ar priimdavo pagrindinius sprendimus „Arvi“ įmonių grupėje“, – minėjo advokatas L.Lukošiūnas.

Pasak jo, galima daryti išvadą, kad finansinė kai kurių „Arvi“ grupės įmonių padėtis yra sudėtinga. Neatmetama galimybė, kad kažkurios bendrovės gali bankrutuoti ir jau dabar turi rimtų finansinių sunkumų.

Laurynas Lukošiūnas
Laurynas Lukošiūnas

„Išieškojimas iš įmonių, kurios perkeliamos į užsienį, yra labai sudėtingas, jeigu sandoriai nėra nuginčijami. Juo labiau kad mes nematome visos savininkų grandinės. Už Kipro bendrovių gali stovėti kiti juridiniai asmenys.

Dažniausiai tam bendrovės ir perkeliamos. Siekiant optimizuoti mokesčius arba neatskleisti tikrojo naudos gavėjo“, – sakė advokatas.

Jis neatmetė galimybės ginčyti ne tik akcijų dovanojimo sūnui sandorį, tačiau ir pelningų bendrovių valdymo iškėlimą iš Lietuvos.

„Kol kas esminių poslinkių derybose nėra, bet „Alfa bank“ yra atviras pasiūlymams ir tikisi, kad bus susitarta. Pokalbiai vyko, bet kol kas be pastebimų rezultatų“, – sakė L.Lukošiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius