-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdininkų malonės leisti gaminti dezinfekcinį skystį laukia ir įmonė „Actas“

Įmonė „Actas“ – dar viena Lietuvos bendrovė, pasisiūliusi gaminti deficitine preke jau tapusį dezinfekcinį skystį, tačiau kol kas nesulaukusi iš valdininkų jokio atsakymo. Kaip 15min jau rašė, į biurokratinį liūną įklimpo ir įmonė „Vilniaus degtinė“, galinti per dieną Lietuvos ir užsienio rinkai patiekti 30 tonų šio gaminio. Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tikina, kad sprendimas bus surastas artimiausiu metu.
Rankų dezinfekacija
Rankų dezinfekacija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Actą gaminanti Lietuvos įmonė „Actas“ – dar viena bendrovė, kuri praėjusią savaitę kreipėsi į Sveikatos ir apsaugos ministeriją (SAM) su prašymu leisti gaminti dezinfekcinį skystį. Tačiau jokio atsakymo įmonė iki šiol nesulaukė.

Įmonės „Actas“ generalinis direktorius Aloyzas Ubis 15min pasakojo, kad SAM išplatinus rekomendacijas, kaip kompanijoms elgtis siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso, įmonė pasigamino savo reikmėms purkštukus su denatūruotu etilo alkoholiu.

„Pristatėme prie tualetų, įėjimų, valgymo vietose, kad būtų galimybė nusipurkšti rankas. Ir tuomet kilo mintis pasiūlyti tokį gaminį visuomenei, nes girdime, kad niekur nėra kaukių, dezinfekcinių skysčių. O mes gaminame neužšąlančius automobilių langų stiklų ploviklius, tad turime visas galimybes“, – pasakojo A.Ubis.

„Scanpix“ nuotr./Actas
„Scanpix“ nuotr./Actas

Kaip jau rašė 15min, visoje Europoje pradėjus trūkti dezinfekcinio skysčio, praėjusią savaitę pradėti masinę jo gamybą pareiškė norą „Vilniaus degtinė“.

Tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkai tiekti deficitinę prekę gamintojas galėtų kad ir rytoj, tačiau tam reikia leidimo. Į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) dėl leidimo kreipęsi „Vilniaus degtinė“ vadovai sulaukė atsakymo, kad suteikti leidimą ilgai netruktų tik tuo atveju, jei įmonė produkciją parduotų tik valstybei. Priešingu atveju, visos biurokratinės procedūros leidimui gauti užsitęstų iki keturių mėnesių.

Siuntinėjo iš vienos institucijos į kitą

Kadangi, kaip ir „Vilniaus degtinės“ atveju, norint gaminti biocidą (cheminį ar biologinį mišinį, skirtą kontroliuoti kenksmingus organizmus) reikalingas leidimas, „Actas“ vadovai kreipėsi į valstybės institucijas: iš pradžių įmonė užklausė Visuomenės sveikatos centro, tačiau šio centro specialistai nusiuntė gamintoją į SAM.

„Ministerijoje pakalbėjome su vienu kitu valdininku, kurie mus pasiuntė atgal į Visuomenės sveikatos centrą, o iš ten galiausiai vėl į ministeriją sugrįžome pasikalbėti. Atsakymo negavome – mūsų prašymą priėmė, pareiškė, kad reikia svarstyti, priimti sprendimus“, – biurokratijos liūną atskleidė A.Ubis.

Keisti man tokie išsireiškimai. Atrodo, dirbame vienam labui, tai valstybė gal už dyką nori gauti? Žodis komercija yra kaip keiksmažodis, – stebėjosi A.Ubis.

„Actas“ vadovas neatsistebi valdininkų pareiškimais, esą dezinfekcinio skysčio užsakovas turi būti valstybė ir įmonės galėtų gaminti tik nekomerciniams tikslams.

„Keisti man tokie išsireiškimai, atrodo, dirbame vienam labui, tai valstybė gal už dyką nori gauti? Žodis komercija yra kaip keiksmažodis“, – apgailestavo A.Ubis.

Bendrovės vadovas tvirtino, kad „Actas“ neturi itin didelių gamybinių pajėgumų, tad dezinfekcinį skystį tiektų vidaus rinkai – per dieną įmonė galėtų pagaminti apie 10 tūkst. buteliukų su purškikliais.

Pradėti gamybą įmonė galėtų per savaitę. Be to, dezinfekcinis skystis būtų proga įmonės darbuotojams uždirbti, nes actas – sezoninė prekė, tad rudenį ir žiemą vadovai suka galvą, kuo užimti darbuotojus.

Tiesa, šiuo metu įmonė jaučia ir tradicinių gaminių pardavimų augimą.

„Actu tinka nuvalyti paviršius – stalus, rankenas, tad truputį pajutome pardavimų pagyvėjimą“, – pastebi A.Ubis.

Sprendimą priims artimiausiu metu

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas pirmadienį paskelbė asmeniškai pasikalbėjęs su „Vilniaus degtinės“ vadovu.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Skirmantas Malinauskas

„Tikrai sutarėm, kad visi norim rasti sprendimą, ir jis bus surastas. Manau, kad net šiandien“, – tvirtino S.Malinauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius