Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerija mažins paramą saulės elektrinėms: štai kokios galite tikėtis

Norintiems įsirengti saulės elektrinę valstybės skiriama parama mažės 68 eurais už kilovatą (kW). Ministerija argumentuoja, kad saulės elektrinės pinga, tuo tarpu Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius baiminasi, kad paramos sumažinimas gali atšaldyti gyventojų entuziazmą vystyti saulės jėgaines.
Saulės elektrinė
Saulės elektrinė / 123RF.com nuotr.

Kaip pirmadienį pranešė Energetikos ministerija, derinimui pateiktame atnaujintame finansavimo sąlygų aprašo projekte numatoma, kad už 1 kW naujai įrengiamos elektrinės būtų skiriama 255 eurų kompensacija.

Iki šiol parama už kilovatą siekė 323 eurus, tad parama sumažėja 68 eurais už kilovatą. Tai reiškia, kad norintys įsirengti 10 kilovatų galios saulės elektrinę, iš valstybės gaus iki 680 eurų mažesnę paramą negu iki šiol.

Tuo tarpu už 1 kW jau įrengtos elektrinės įrengtosios galios padidinimą bus skiriama 192 eurų parama, kai iki šiol buvo skiriami 243 eurai. Vadinasi, parama sumažėja 51 euru už kilovatą.

Energetikos ministerija paramos mažinimą argumentuoja atpigusiais saulės modeliais. Pasak ministerijos, vidutinė pigesnių 10 kW saulės elektrinių įsirengimo kaina gali svyruoti tarp 5000–6 000 eurų, brangesnių elektrinių – apie 8 690 eurų ir daugiau.

Tuo tarpu Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius mano, kad paramos sumažinimas gali smarkiai atšaldyti gyventojų entuziazmą investuoti į saulės elektrines.

„Tikiuosi, kad ministerija priėmė sprendimą paanalizavusi paklausos elastingumą – ar smarkiai sumažės norinčių įsirengti elektrines, ar ne“, – vylėsi jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Nagevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Martynas Nagevičius

Vis tik M.Nagevičius pridūrė, kad gera žinia ta, jog parama mažėja ne taip drastiškai, kaip manyta iki šiol – ministerija esą siuntė signalus, kad valstybės paramą gali kirpti perpus.

Paramą išgraibė per pusantros valandos

15min jau rašė, kad vasario pabaigoje vykusios paramos saulės elektrinių įrengimui dalybos vadintos ir chaosu, ir "bado žaidynėmis“: sistema, kurioje reikėjo pildyti paraišką, strigo nuo pat pradžių, 12mln. eurų išgraibstyti per pusantros valandos, o dalis Šiaulių banko klientų išmesti iš intensyvių rungtynių dėl paramos nustojus veikti prisijungimui prie el. bankininkystės SMS būdu.

Į chaotišką paramos dalinimą dėmesį atkreipė ir politikai.

Pirmadienį Energetikos ministerija pranešė apie dar vieną paramos kvietimą – antrą ketvirtį planuojama išdalinti jau didesnę, 40 mln. eurų, sumą. Planuojama, kad į paramą galės pretenduoti gyventojai, įsirengę arba didinę turimų elektrinių galią nuo 2023 m. rugpjūčio 23 d. arba dar planuojantys įsirengti elektrinę ar padidinti esamos galią.

Tačiau M.Nagevičiaus nuomone, parama turėtų nemažėti bent jau tiems gyventojams, kurie saulės elektrines iki šiol jau pasistatė, o paskutiniame kvietime nespėjo į „tas „bado žaidynes“, kai APVA pamesdavo po kelis milijonus ir parama būdavo išgraibstoma per kelias valandas“.

„Jei jau pasistatė saulės elektrines ir nespėjo ankstesniame etape gauti paramos, nes internetas per lėtas, būtų neteisinga, kad jie nukentėtų. Reikėtų atskirti: tiems, kurie pasistatė iki dabar, turėtų būti taikomas senasis paramos intensyvumas, o tiems, kas planuoja įsirengti, gali būti sumažinama“, – mano M.Nagevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius