Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja kainodara: „Ignitis“ kelia įkainį su birža susijusio plano klientams

Energetikos bendrovė „Ignitis“ šią savaitę laiškuose klientams pristačiusi naują kainodarą nuo Naujų metų su birža susietiems elektros tiekimo planams didins tiekimo dedamąją apie 3,5 karto – nuo 0 ,8 iki 2,8 ct/kWh. Tiesa, anot bendrovės atstovų, šis įkainis kai kuriems klientams bus pigiausias, lyginant su kitais tiekėjais. Naujoji tvarka taip pat įtvirtins praktiką, kai dedamoji bus perskaičiuojama ne dažniau kartą per metus, todėl „netikėtai nepadidės“.
Ignitis grupė
Ignitis grupė / Įmonės nuotr.

Į 15min kreipęsis skaitytojas Gediminas rašė nesąs patenkintas šią savaitę gautu laišku, kuriame jis buvo informuotas, jog viena jo elektros tarifo dedamoji nuo naujų metų padidės 3,5 karto.

„Ignitis“ atsiuntė elektros tiekimo sutarties pakeitimą, kuriame iš esmės keičia nereguliuojamą dalį (savo tarifą) ir jį didina 3,5 karto. Vartotojams nesureagavus į šį „pasiūlymą“ jie tiesiog gaus didesnes sąskaitas. „Ignitis“ taip pat nurodo galimybę atsisakyti pasiūlymo ir (ar) nutraukti sutartį“, – rašo skaitytojas.

Gediminas yra „Ignitis“ plano „Išmanusis“ klientas. Šis planas yra skirtas tiems, kurie už elektrą moka kintamu tarifu, priklausomai nuo elektros energijos kainos „Nord Pool“ biržoje.

Skaitytojo nuotr./Kliento sutartis nuo liepos 1 d.
Skaitytojo nuotr./Kliento sutartis nuo liepos 1 d.

Nurodytoje sutartyje pažymima, kad didėja su birža susieto plano tiekimo paslaugos dedamoji – dar liepos mėnesiui Gediminui pasirašant sutartį, ji siekė 0,81 ct/kWh, tačiau nuo sausio ji didėja iki 2,82 ct/kWh.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Klientui siūloma sutartis nuo 2023 m. sausio 1 d.
Asmeninio archyvo nuotrauka/Klientui siūloma sutartis nuo 2023 m. sausio 1 d.

Tai, kad keičiasi kainodara, laiške klientams nurodo ir „Ignitis“, trumpai pristatydama visą pluoštą pakeitimų.

Plano „Išmanusis“ klientas už elektrą moka einamojo mėnesio elektros kainomis „Nord Pool“ biržoje, prie šių dar pridedama ir tiekimo dedamoji, kurią kiekvienas tiekėjas gali nusistatyti pats.

Nereguliuojamą tarifo dalį sudaro persiuntimo ir kiti mokesčiai, kurie yra fiksuoti visiems vartotojams ir tvirtinami Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT).

Kaip jau rašėme, tai ne vieninteliai „Ignitis“ kainodaros pokyčiai – bendrovė panaikins savo nefiksuotos kainos planą, o tokio plano klientams siūlo pasirašyti 36 mėnesių trukmės fiksuotos kainos sutartį.

„Ignitis“: iki tol dedamoji galėjo būti keičiama neribotą skaičių kartų

„Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė 15min aiškino, jog pokyčiai klietams įtvirtina daugiau aiškumo ir pastovumo.

„Iki šiol šio, su birža susieto plano, tiekimo paslaugos dedamoji galėjo būti keičiama bet kuriuo metu ir neribotą kiekį kartų. Dabar ši kainos dalis nustatoma kalendoriniams metams, ir, esant galimybei, bus mažinama metų eigoje. Klientai galės būti tikri, jog ši kainos dedamoji netikėtai nepadidės“, – komentavo L.Beganskienė.

Nors tiekimo paslaugos dedamosios kaina padidėjo apie 2 ct/kWh, tačiau tai vis tiek lieka pigiausias pasiūlymas rinkoje, jei klientas suvartoja apie 100 kWh per mėnesį, komentavo atstovė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"
Arno Strumilos / 15min nuotr./„Ignitis grupė"

„Verta paminėti, jog „Ignitis“ taiko gryną „Nord Pool“ elektros energijos biržos vidurkį, neperskaičiuodamas kainos pagal visos Lietuvos suvartojimą, kaip tai daro kai kurie kiti tiekėjai. Tai beveik visada lemia mažesnę biržos kainą, kurią klientui ir patogu suprasti – ją visada galima pasitikrinti „Nord Pool“ puslapyje. Taigi, planas „Išmanus“ turi mažiausią maržą per kilovatvalandę, nuo šiol ji nustatoma kalendoriniams metams, taikome gryno biržos kainos vidurkio principą – todėl klientui yra aišku kiek jam reiks mokėti“, – komentavo L.Beganskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius