Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04

Artėja finansiškai sunki žiema: 8 patarimai, kaip jai pasiruošti

Daliai lietuvių šiuo metu gyvenant atostogų režimu, ekonomistai ir valstybės vadovai vis garsiau kalba apie tai, kad artėjanti žiema bus nelengva. Nors nesutariama, ar Lietuvą ištiks recesija, problemų kelia didelis neapibrėžtumas, aukštos energetinių išteklių ir kitų produktų bei paslaugų kainos, kurios neišvengiamai paveiks namų ūkius. Tad, kaip gyventojams pasiruošti galimiems sunkumams? Kur sutaupyti ir ko atsisakyti? To 15min paklausė žinomų ekspertų, jie pateikė 8 patarimus.
Recesija
Recesija / 123RF.com nuotr.

Apie recesiją pastaruoju metu kalbama itin daug – šis žodis mirga tarptautinės žiniasklaidos antraštėse, o dalis Lietuvos ekonomistų taip pat atkreipia dėmesį, kad techninės recesijos, kai ekonomika traukiasi du ketvirčius iš eilės, rizika egzistuoja ir mūsų šalyje.

Visgi ekspertai sutinka, kad šiuo metu Lietuvos padėtis yra kur kas geresnė nei prieš 14–15 metų.

„Reikšmingų atlyginimų sumažėjimų, kaip buvo 2008–2009 metais, tikėtis tikrai neverta. Ypač kvalifikuotiems žmonėms, nes šis ekonomikos sulėtėjimas nėra toks kaip 2009 metais. Tada mes turėjome nemažai įsipareigojimų. Šiandien tiek įmonių, tiek žmonių finansai atrodo daug tvaresni“, – 15min komentavo finansų analitikas Marius Dubnikovas.

Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas
Partnerio nuotr./Marius Dubnikovas

Jo teigimu, ateinanti krizė, jei tokia ir bus, nereikalaus tokių drastiškų priemonių, kokių teko imtis per visą pasaulį apėmusią finansų krizę.

„Pavyzdžiui, tuo metu, jei žmonės nebuvo atleidžiami, jų atlyginimai buvo reikšmingai sumažinami. Tokia rizika šiandien egzistuoja, bet ji ganėtinai maža“, – nurodė ekonomistas.

Kad Lietuvą užgrius smarki krizė, neprognozuoja ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė. Pasak jos, nei Lietuvos bankas, nei Finansų ministerija kitais metais nenumato ekonomikos smukimo. Tačiau ji sutiko, kad artimiausias laikmetis šaliai nebus lengvas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Ekonomika augs tikrai saikingai. Tikrai nematysime 5 proc. augimo, kaip matėme praėjusiais metais, kai atrodė, kad viskas auga ir žydi. Neapibrėžtumas yra labai didelis, kadangi žiema bus tikrai sunki“, – interviu „Eltai“ sakė I.Šimonytė.

Tad kokių sprendimų turėtų imtis gyventojai, kad bent kiek sumažintų artėjančios žiemos žvarbą?

1. Nesiimkite kraštutinių sprendimų

Visų pirma, kuriant veiksmų planą, ko reikėtų imtis prieš artėjančius sunkumus, ekspertai pabrėžia šalto proto svarbą. Nereikėtų imtis ekstremalių veiksmų – pavyzdžiui, pradėti drastiškai taupyti arba atvirkščiai – be saiko lepintis.

„Pastaruoju metu girdžiu daug panikos. Vieni sako, kad vis tiek viskas brangsta, pinigai nuvertėja, tad leiskime pinigus dabar. Kiti sako – viskas bus blogai, taupykime, neatostogaukime ir panašiai. Sakyčiau, abu šie scenarijai yra prasti, – 15min sakė „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Cvilikienė
Asmeninio arch. nuotr./Jūratė Cvilikienė

Pasak ekspertės, prieš 10–20 metų yra buvę ir sudėtingų krizių, ir prastų laikotarpių, tad daugelis žmonių yra pasimokę, kaip išgyventi jų metu.

Tad svarstančius visiškai apriboti nebūtinąsias išlaidas J.Cvilikienė įspėjo – taip galima padaryti meškos paslaugą smulkiajam verslui, ekonomika gali pradėti stoti.

„Tokiu būdu galime turėti dar daugiau problemų, ekonomika gali imti stoti. Reikėtų ekonomiką palaikyti gyvą“, – sakė ji.

2. Atsidėkite dalį sumos būsimoms išaugusioms sąskaitoms, skirkite 10 proc. lėšų taupymui

Artėjanti žiema gąsdina didesnėmis išlaidomis už šildymą ir įvairias komunalines paslaugas – tai žinant, pasak ekspertų, jau galima ruoštis.

VIDEO: Suprasti akimirksniu: kodėl kyla šildymo kaina?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius