Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viruso sukeltas „force majeure“ verslui: valdžia raginama ieškoti galimybių kompensuoti nuostolius

Atšaukti komerciniai renginiai, stojanti gamyba, išretėję klientų srautai – tokią galimą ateitį matantis verslas jau žvalgosi į Mokesčių inspekciją. Jei situacija blogės, reikės kalbėti apie mokestines lengvatas ar bent jau atidėjimus. Finansų ministerija sako kol kas nesvarstanti mokestinių lengvatų dėl koronaviruso pasekmių, o ekspertai sako, kad dabar pats laikas skubiai įvesti mechanizmus, kurie galėtų padėti verslui, jei bus didelių praradimų.
Dega eurų banknotas
Dega eurų banknotas / 123RF.com nuotr.

Koronaviruso plitimą bandanti sukontroliuoti Vyriausybė rekomenduoja vengti viešų renginių. Šie dar nėra draudžiami, tačiau verslas jau sunerimęs. Grėsmė iškilo ir gamybininkams, tačiau kol kas jokių naujų lengvatų nesiūloma.

Ėmėsi net eksperimento

„Mūsų įmonės veikla susijusi su renginių organizavimu. Jeigu išeis potvarkis atšaukti visus renginius 1–2 mėnesiams, įmonė tuos kelis mėnesius negaus jokių pajamų, ir tai suprantama. Darbuotojai neserga, bet į renginius niekas neis, nes jų tiesiog nebus“, – 15min baiminosi vienos renginių organizavimo bendrovės vadovė Ingrida (redakcijai pavardė žinoma).

Ji ėmėsi savotiško eksperimento – skambino į institucijas su klausimu, ką daryti. „Sodroje“ išgirdo patarimą išleisti darbuotojus neapmokamų atostogų, jei verslas stos. Kreipėsi į Mokesčių inspekciją – ten irgi jokių paguodos žodžių neišgirdo.

„Tik pavyko išpešti, kad jeigu negauni pajamų, tai nemoki GPM, pildai nulines GPM formas arba gali rašyti prašymą dėl leidimo laikinai nepateikti GPM deklaracijų“, – pasakojo verslininkė.

Laikinas atleidimas – galimas

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Finansų ministerija

Finansų ministerija 15min patvirtino, kad tokia galimybė iš tiesų yra. Mokesčių administravimo įstatyme yra nustatyta, kad tais atvejais, kai mokesčių mokėtojai laikinai nevykdo veiklos, jie gali būti laikinai atleidžiami nuo mokesčio deklaracijos, kitų dokumentų pateikimo.

Yra nustatyta laikino atleidimo nuo mokesčių deklaravimo tvarka. Tačiau papildomų lengvatų nėra numatyta.

„Papildomų mokestinių lengvatų klausimas įmonėms, patiriančioms nuostolių dėl koronaviruso, nėra svarstomas“, – teigia ministerija.

Tačiau yra galimybė perkelti susidariusius mokestinius nuostolius į kitus mokestinius laikotarpius ir jais susimažinti vėliau apskaičiuotą apmokestinamąjį pelną.

„Iš gautų atsakymų matome, kad valstybė visiškai nepasiruošusi tokiam atvejui, teisės aktuose nenumatyta tokia padėtis, kai dėl viruso epidemijos įmonė negali vykdyti veiklos, priversta stabdyti veiklą. Ko gero, reikės mokėti visus mokesčius“, – pasakojo verslininkė.

Ekspertė siūlo reaguoti skubiai

Kol situacija dar neaiški, ekspertai Vyriausybei siūlo skubiai reaguoti ir imtis kai kurių naujovių. Pirmiausia – pažymas dėl force majore išlygų išduoti ne per 20 darbo dienų, kaip yra dabar, o per tris.

„Dabartinė sistema to neleidžia padaryti greitai. Prekybos pramonės ir amatų rūmai popierines pažymas išduoda tik per 20 dienų, o tą turėtų daryti Vyriausybė per tris dienas“, – įsitikinusi bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ vyriausioji konsultantė Danguolė Saldžiūnienė.

Danguolė Saldžiūnienė
Danguolė Saldžiūnienė

Kam tai svarbu? Tiems verslams, kuriems sutriks prekių tiekimo grandinė – sustos vežimas iš Kinijos, Italijos, galbūt Vokietijos. Taip pat tiems, kurie negalės išvežti prekių dėl transporto apribojimų.

„Iš neveikiančių fabrikų ir įmonių Lietuvos verslas negalės gauti dokumentų, kurių reikia pagrįsti force majeure“, – pastebėjo D.Saldžiūnienė. Pasak jos, tai yra teisiškai neapibrėžta situacija.

Siūlo kreiptis į fondą

Pagal Mokesčių administravimo įstatymą, esant laikiniems finansiniams sunkumams, verslas gali kreiptis su prašymu atidėti arba išdėstyti mokestinę nepriemoką.

Pasak D.Saldžiūnienės, turi būti atidėtas įmokų į VMI ir „Sodrą“ mokėjimas ne trumpesniam nei 3 mėnesių laikotarpiui su galimybe įmokas sumokėti dalimis.

Be to, siūloma pasinaudoti ES fondais. Vienas tokių – Globalizacijos padarinių fondas.

„Turi būti numatytas kompensacinis mechanizmas – tam turėtų ruoštis Lietuvos institucijos, siekdamos pasinaudoti ES fondais, skirtais tokiems atvejams“, – mano bendrovės „Ekonominės konsultacijos ir tyrimai“ vyriausioji konsultantė D.Saldžiūnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius