-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nori, kad ES atšauktų draudimą importuoti chloru apdorotą vištieną

Europos Sąjungai (ES) ir JAV derantis dėl galimybės neatidėliojant sudaryti prekybos susitarimą, Vašingtonas pirmadienį pareiškė, kad europiečiai turėtų iš naujo apsvarstyti draudimą importuoti vadinamąją chloruotą vištieną ir hormonais apdorotą jautieną.
Vištos krūtinėlė
Vištos krūtinėlė / „Scanpix“ nuotr.

Visgi šis reikalavimas gali sukelti nerimo bangą Europoje, kur 2015 metais kilo masiniai protestai, ypač Vokietijoje, Austrijoje ir Prancūzijoje, vartotojams prieštaraujant JAV maisto saugos standartų taikymui į Europą importuojantiems produktams.

Siūlymas atsisakyti draudimo išsakytas po praėjusią savaitę JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbto grasinimo smogti Europai didesniais automobilių importo mokesčiais, jei ES nenusileis prekybos derybose žemės ūkio klausimais.

D.Trumpas „labai žavisi [amerikiečių] ūkininkais“, – žurnalistams pažymėjo JAV žemės ūkio sekretorius Sonny Perdue po susitikimo Briuselyje su už prekybą atsakingu Europos Komisijos nariu Philu Hoganu.

JAV ir ES nesutaria dėl vištienos iš JAV tinkamumo vartoti žmonių maistui standartui, nes ES draudžia importuoti chloro dioksidu apdorotus paukštienos produktus.

Pasak S.Perdue, šio sprendimas galėtų tapti vienu iš būdu, kaip Europa galėtų panaikinti JAV žemės ūkio prekių deficitą, kuris, jo teigimu, siekia nuo 10 iki 12 mlrd. JAV dolerių.

Apgailestaudamas dėl JAV paukštienos gamybos būdo „neigimo“, S.Perdue tvirtino, kad problemos sprendimas neabejotinai gali tapti būdu sumažinti prekybos deficitą ir pasiekti ES ir JAV prekybos susitarimo tikslus.

Jis taip pat pareiškė, kad iš tikrųjų vištiena JAV nėra apdorojama chloru ir kad tai yra „klaidinimas“.

„Jūs žinote, kas tai yra? Iš esmės tai yra actas, o sakyti, kad jis yra nesaugus ar kad jo negalima naudoti, mūsų nuomone, nėra jokio pagrįsto mokslinio pagrindo“, – pareiškė JAV atstovas.

Baltųjų rūmų kabineto narys taip pat paminėjo, kad transatlantiniame prekybos susitarime gali reikėti persvarstyti Europos požiūrį į hormonais apdorotą jautieną, tvirtindamas, kad mokslas neįrodė tokio maisto keliamo pavojaus.

S.Perdue teigė suprantantis ES lyderių „sunkumus“ įveikti vidaus prieštaravimus dėl Jungtinėse Valstijose naudojamų maisto gamybos metodų.

„Tai iššūkis... Jie turi paaiškinti, kad turime priimti sprendimus, pagrįstus patikimais moksliniais ir maisto saugos įrodymais bei prieinamumu“, – pažymėjo jis.

ES naujienų agentūrai AFP iš karto nepakomentavo su vištienos ir jautienos importu susijusių reikalavimų.

Kiek anksčiau ES atstovas spaudai Danielis Rosario yra pareiškęs, kad atnaujintos derybos yra „tęstinis procesas“.

Tikimasi, kad netrukus Vašingtone įvyks D.Trumpo ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen susitikimas.

JAV ir ES pirmą kartą susitarė sudaryti minimalų prekybos susitarimą 2018 metų liepą kaip preliminarias paliaubas po to, kai D. Trumpas paskelbė karą Kinijai ir Europai dėl žlugdančio prekybos su JAV deficito.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius