-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesėkmingi metai: Elonas Muskas prarado daugiau turto nei bet kuris kitas milijardierius istorijoje

„Tesla“, „SpaceX“ ir „Twitter“ vadovo Elono Musko turtas, remiantis „Bloomberg“ milijardierių indeksu, šiuo metu vertas 137 mlrd. JAV dolerių (129 mlrd. eurų) – tai yra 200 mlrd. dolerių (188,5 mlrd. eurų) mažiau nei 2021 metais. Dar nė vienas milijardierius nėra praradęs tiek daug turto.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis „Forbes“ ir „Bloomberg“ duomenimis, verslininkas E.Muskas nebėra turtingiausias pasaulio žmogus – jį turto verte aplenkė prabangos prekių grupės LVMH vadovas prancūzas Bernardas Arnault.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas ir Bernardas Arnault
AFP/„Scanpix“ nuotr./Elonas Muskas ir Bernardas Arnault

Tačiau 2021 m. lapkritį E.Musko turtas buvo vertas 340 mlrd. JAV dolerių (321 mlrd. eurų). Tai reiškia, kad E. Muskas tapo pirmuoju žmogumi, kurio turto vertė susitraukė daugiau nei 200 mlrd. dolerių, teigia „Bloomberg“.

Kaip rašo CNN, didžiąją dalį E.Musko turto sudaro „Tesla“ kompanija, kurios akcijos, 2022 metų pradžioje vertos daugiau nei trilijoną dolerių, per metus prarado net 65 proc. vertės.

„Tesla“ elektromobilių paklausa susilpnėjo dėl išaugusios konkurencijos – žinomiausi automobilių gamintojai taip pat ėmė sėkmingai konkuruoti šiame segmente. Be to, „Tesla“ nepasiekė augimo tikslų ir sumažino gamybą Kinijoje.

O praėjusį mėnesį paaiškėjo, kad automobilių pirkėjų susidomėjimas „Tesla“ automobiliais mažėja – bendrovė paskelbė apie retai matomą išpardavimą, norėdama išvalyti atsargas, rašo CNN.

„Tesla“ pasiūlė net dvi nuolaidas pirkėjams, užsisakantiems automobilį iki metų pabaigos: iš pradžių suteikė 3750 JAV dolerių nuolaidą, o likus dviem savaitėms iki 2022 m. pabaigos nuolaidą padvigubino iki 7500 JAV dolerių.

Investuotojai dėl nuolaidų buvo sukrėsti, todėl gruodžio mėn. įmonės akcijos smuko 37 proc., rašo CNN.

Kaip teigia portalas, kritikai jau seniai abejoja, ar „Tesla“ kada nors buvo verta trilijono dolerių. Didžiausio pakilimo metu „Tesla“ vertė buvo didesnė nei 12-os didžiausių planetos automobilių gamintojų vertės kartu sudėjus.

Metus „Tesla“ baigė verta 386 mlrd. dolerių (364 mlrd. eurų) – vis dar daug daugiau nei jos konkurentai automobilių gamintojai, bet gerokai mažiau nei technologijų gigantai – „Apple“, „Microsoft“, „Google“ ir „Amazon“, su kuriais ji buvo lyginama prieš metus.

44 mlrd. dolerių (42 mlrd. eurų) kainavęs E.Musko „Twitter“ įsigijimas nepadėjo nei „Tesla“ akcijoms, nei asmeniniam milijardieriaus turtui. E.Muskas, didžiausias „Tesla“ akcininkas, pardavė 23 mlrd. dolerių vertės „Tesla“ akcijų nuo tada, kai balandžio mėn. buvo paviešintas jo susidomėjimas „Twitter“.

Jo nuolatinis rašymas tviteryje ir vis nepastovesnis elgesys, ypač po to, kai pradėjo eiti „Twitter“ generalinio direktoriaus pareigas, papiktino „Tesla“ investuotojus, kurie nori, kad E.Muskas daugiau dėmesio skirtų savo gerokai didesnei ir vertingesnei įmonei. E. Muskas gynėsi nuo kritikų, sakydamas, kad nuo tada, kai prisiėmė atsakomybę už „Twitter“, nepraleido nė vieno svarbesnio „Tesla“ susitikimo.

Kaip rašo CNN, „Tesla“ akcijos gali vėl atsigauti, o E.Muskas ir vėl gali tapti turtingiausiu pasaulio žmogumi, tačiau jo, kaip genijaus, reputacijai 2022 m. buvo padaryta rimta žala – beveik tokia pat didelė, kaip ir jo asmeniniam turtui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius