-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabėgėlių priėmimo centre – viešieji pirkimai: įsigis drabužių, lysvių ir kompiuterių

450 migrantų glaudžiantis Ruklos pabėgėlių priėmimo centras lapkričio mėnesį paskelbė naujus viešuosius pirkimus – įstaiga ketina pirkti šūsnį drabužių, elektroninių įrenginių bei kitų daiktų. Vis dėlto vieno į 15min besikreipusio skaitytojo dėmesį patraukė konkursai pakeltų lysvių ir žaidimų konsolių įsigijimui. Centro direktoriaus pavaduotojas Gediminas Pocius aiškina, kad dalis technikos bus skirta naujai kuriamo biuro personalui, dalis – ten įsikūrusių šeimų ir vaikų užimtumui.
Ruklos pabėgėlių centre
Ruklos pabėgėlių centre / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Iš dokumentų matyti, kad Ruklos pabėgėlių priėmimo centras ketina pirkti 10 nešiojamų kompiuterių (maksimali viso pirkimo suma – iki 2 tūkst. eurų), 5 žaidimų konsoles (iki 2 tūkst. eurų), keturis projektorius (iki 4 tūkst. eurų) ir vieną fotoaparatą (iki 1 tūkst. eurų). Projektoriai yra numatyti naudoti pastatuose ir dviejose stovyklose užimtumo veikloms su užsieniečiais bei informacijos pateikimui.

Didžiausios vertės konkursas skirtas drabužių ir avalynės pirkimui. Viso pirkimo suma sieks 15 tūkst. eurų, už juos ketinama įsigyti 2950 drabužių ir avalynės vienetų. Iš jų po 50 vyriškų ir moteriškų megztinių ir striukių, 100 vaikiškų megztinių ir striukių. Tokiomis pat proporcijomis (po 50 suaugusiems, 100 vaikams) migrantai bus aprūpinti ir sportine apranga bei avalyne. Ruklos pabėgėlių centras taip pat pirks ir žieminių striukių, batų, šalikų, kepurių, pirštinių, golfų. Kartu bus įsigyjama apatinių drabužių, rūbų kūdikiams.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių centre
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ruklos pabėgėlių centre

Dar iki 500. eurų bus skirta nuotolinio ryšio prisijungimo programinei įrangai pirkti. Techninėje specifikacijoje nurodoma, kad ji turėtų leisti administruoti ne mažiau nei 180 įrenginių ir leisti valdyti įrenginius nuotoliniu būdu.

„Nuotolinio ryšio prisijungimo programinė įranga, kurios pirkimui numatyta iki 500 eurų, yra priemonė informacinių technologijų specialistui, padėti spręsti kasdien darbuotojams iškylančius trikdžius, problemas ar kitus klausimus, nuotoliu būdu, o ne fiziškai esant prie kiekvieno kompiuterio“, – 15min teigė laikinai einanti pareigas administravimo skyriaus vadovė Eglė Renkauskienė.

Daugiausia tūkstantį eurų norima skirti ir lauko reikmėms – ketinama įsigyti 20 vienetų pakeltų plastikinių lysvių.

Centro atstovas: viską turime kurti nuo nulio

Kaip 15min informavo Ruklos pabėgėlių centro direktoriaus pavaduotojas Gediminas Pocius pirkimai atliekami tikslingai – dalis įsigytų daiktų bus skirti administracijai, likusi dalis – pabėgėlių užimtumui.

„Esame nauja stovykla, labai trūksta biuro įrangos. Užimtumui, veikloms irgi perkame, neturime nieko, viskas nuo nulio“, – pridūrė G.Pocius.

Kaip matyti iš viešai prieinamų duomenų, nuo rugpjūčio vidurio darbuotojų skaičius Ruklos pabėgėlių priėmimo centre paaugo nuo 50 iki 140. Rudens pradžioje čia buvo įkurti 125 nameliai, skirti apgyvendinti migrantus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migrantai, nelegaliai patekę į Lietuvą, eina per Musteikos kaimą (Varėnos r.)
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migrantai, nelegaliai patekę į Lietuvą, eina per Musteikos kaimą (Varėnos r.)

Centre šiuo metu gyvena 450 migrantų, apie 40-50 proc. jų yra vaikai. Taigi, aiškina G.Pocius, dalis užimtumo priemonių, tarp jų ir penkios ketinamos įsigyti žaidimų konsolės, yra planuojamos būtent jų laisvalaikiui.

„Kadangi esame nauja stovykla, mums daug ko dar trūksta. O projektoriai, pakeltos lysvės, yra skirtos užimtumui ir įvairioms veikloms. Tokių priemonių mes kol kas neturime, todėl norime nusipirkti. Stovykla nėra įrengta trumpam“, – pabrėžė jis.

Komentuodamas pakeltų lysvių pirkimo poreikį pašnekovas pridūrė, kad jos perkamos iš anksto. „Jas reikia nusipirkti iš anksto, kad turėtume ateičiai. Daržą darome pavasarį, bet jei yra pirkimų planas, jį reikia vykdyti. Finansavimo laikotarpis dabar į pabaigą, tuos dalykus reikia nusipirkti iš anksto“, – sakė pašnekovas.

Drabužiai ir avalynė, kurių ketinama nusipirkti beveik 3 tūkst. vienetų, taip pat iš dalies nukreipti į ateities poreikius, kadangi pagal normatyvus migrantams turi būti išduoti šilti rūbai.

„Tiesiog reikia užsipirkti tų rūbų būsimiems gyventojams, kurie čia atvažiuos, kad jiems galėtumėme išduoti. Dalį mes nuperkame, dalį naudojame iš to, ką gauname per labdarą, bet planuojant kiekius tikrai matome, kad reikėtų padaryti dar vieną pirkimą“, – kalbėjo centro direktoriaus pavaduotojas.

Į miestelį perkelti Lietuvos-Baltarusijos sieną kirtę migrantai

15min primena, kad į Ruklos PPC teritorijoje pastatytus modulinius namelius pirmieji gyventojai buvo perkelti rugsėjo viduryje. Šiandien čia jų gyvena apie 450, nors anksčiau skelbta, kad gyventojų skaičius sieks apie 400.

Rukloje apgyvendinami tik migrantai iš pačių pažeidžiamiausių grupių – šeimos, suaugusieji su vaikais ar neįgalieji.

Lietuvos pasienyje stiprėjant migrantų krizei, Rukloje apgyvendintų žmonių skaičius pastaruosius kelis mėnesius sparčiai augo. Gegužės mėnesį centre gyveno tik apie 80 užsieniečių, rugpjūtį – jau per 180.

Pabėgėlių priėmimo centre per pastaruosius mėnesius ne kartą kilo neramumų, fiksuota migrantų pabėgimų iš stovyklos. Vėliausias incidentas įvyko pirmadienį – migrantai pradėjo iš anksto ruoštą protesto akciją, trukusią kelias valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius