Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per metus labiausiai pabrango bulvės, kiauliena, cukrus: kokios kainos bus kitąmet?

Per besibaigiančius metus Lietuvoje maisto kainos pakilo, o labiausiai pabrango bulvės, kiauliena, cukrus. 15min domėjosi, kas tam turėjo įtakos ir kokių maisto kainų pokyčių tikėtis kitais metais?
Apsipirkimas
Apsipirkimas / 123RF.com nuotr.

Statistikos departamento duomenimis, šių metų lapkritį, lyginant su pernai lapkričiu, maisto produktų kainos pakilo 4,2 proc.

15min žemiau pateiktoje lentelėje matyti, jog per metus labiausiai pabrango bulvės ir atšaldyti bulvių gaminiai (26 proc.), kiauliena (13,7 proc.), cukrus (11,2 proc.). Tuo metu atpigo – užšaldyti vaisiai (-5,9 proc.), uogienės, marmeladai ir medus (-4,1 proc.), kakava ir miltelių pavidalo šokoladas (-3 proc.).

Išaugusias daržovių kainas lėmė prastas derlius

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad labai aiški maisto kainų augimo tendencija buvo matoma nuo pat vasaros pradžios. To priežastys – sausi ir karšti gegužė bei birželis kartu su šalnomis pavasarį, dėl kurių buvo mažas ankstyvųjų daržovių ir vaisių derlius.

Tiesa, antroji vasaros dalis buvo palankesnė derliui, todėl vėlyvesnės daržovės, pavyzdžiui, morkos, galiausiai užaugo neblogos.

„Juk įprasta, kad jeigu vietinių daržovių ar vaisių, auginamų ne šiltnamiuose, derlius regione mažėja, kainos šoka aukštyn“, – 15min komentavo jis.

Juk įprasta, kad jeigu vietinių daržovių ar vaisių, auginamų ne šiltnamiuose, derlius regione mažėja, kainos šoka aukštyn, – teigė T.Povilauskas.

Beje, T.Povilauskas pastebi, kad tokios pat nepalankios sąlygos buvo ir Lenkijoje, kur kainų pokyčiai nemaža dalimi diktuoja daržovių ir vaisių kainų pokyčius ir Lietuvoje.

„Lenkijoje spalį daržovių ir vaisių kainų infliacija buvo netgi didesnė negu Lietuvoje. Ypač gerai tai matyti žiūrint į obuolių kainas, nes obuolių derlius šiemet dėl šalnų smuko ir Lietuvoje, ir Lenkijoje, todėl naujo derliaus obuoliai šiemet brangesni“, – teigė ekonomistas.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Tadas Povilauskas, SEB
Asmeninio archyvo nuotrauka/Tadas Povilauskas, SEB

Kodėl smarkiai brango kiauliena ir cukrus?

Kaip jau minėta, per metus kiauliena pabrango 13,7 proc. Kas tam turėjo įtakos?

„Tai vėlgi susiję su pasaulinėmis tendencijomis, tiksliau – kiaulių maro padariniais, kurie lemia, kad ypač Kinija, kurioje auginamų kiaulių skaičius nuo kiaulių maro protrūkio sumažėjo 40 proc., aktyviai perka europietišką kiaulieną ir tai kelia kiaulienos kainas visoje Europoje“, – aiškino ekonomistas.

Jo teigimu, kiaulienos kainų mažėjimo dar teks palūkėti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mėsos turguje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mėsos turguje

Kitas per metus vienas labiausiai pabrangusių produktų Lietuvoje – cukrus (pabrango 11,2 proc.).

„Baltojo cukraus kaina Europoje praėjusiais metais pasiekė keliolika metų nematytas žemumas ir patį dugną pasiekė, sakyčiau, daugmaž šių metų sausį, o paskui truputį ėmė augti, bet tas paaugimas nėra didelis tarptautinėje rinkoje, tai 11 proc. paaugimas ir Lietuvoje nėra didelis nuo istoriškai labai žemo lygio, juo labiau, kad cukrus daugiausia vartojamas vasarą ir perkamas per akcijas“, – pastebi T.Povilauskas.

Fotolia nuotr./Cukrus
Fotolia nuotr./Cukrus

Kaip maisto kainos keisis kitais metais?

SEB banko ekonomistas prognozuoja, kad 2020 metais maisto kainų infliacija bus gerokai mažesnė darant prielaidą, jog orų sąlygos regione bus palankesnės daržovių ir vaisių derliui.

„Todėl, jeigu derlius bus ganėtinai neblogas, galime matyti ir daržovių bei vaisių kainų mažėjimą kitąmet“, – mano T.Povilauskas.

Todėl, jeigu derlius bus ganėtinai neblogas, galime matyti ir daržovių bei vaisių kainų mažėjimą kitąmet, – mano T.Povilauskas.

Anot jo, pieno produktai kitąmet neturėtų labiau brangti, tačiau mėsos gaminiai, ir būtent kiaulienos, gali dar brangti, jeigu kiaulių maro banga pasieks daugiau valstybių. Grūdinių produktų kainos kitais metais neturėtų ženkliau augti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno produktai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pieno produktai

Pricer.lt: labiausiai pabrango obuoliai

Kainų lyginimo portalo Pricer.lt duomenimis, per metus labiausiai pabrango pigiausi obuoliai (64,1 proc.), o atpigo – „Dvaro“ grietinė (-9,3 proc.).

Kaip skelbia Pricer.lt, pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis Lietuvos parduotuvėse palyginus su spalio mėnesiu padidėjo 0,49 euro, ir buvo 3,35 euro (6,5 proc.) brangesnis nei pernai lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius