Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Per metus Lietuvoje atpigusių maisto produktų TOP 10

Daugelis pirkėjų pastebi tik brangstančius maisto produktus, tačiau yra prekių, kurios per metus atpigo net iki 20 proc. Nors metinė infliacija rugsėjį pasiekė 4,8 proc., didėjo minimali alga, brango degalai, bet dalis mėsos produktų, daržovės ir žuvis dabar kainuoja pigiau nei prieš metus, skelbia duomenis renkanti Valstybinė įmonė Žemės ūkio informacijos ir Kaimo verslo centras. Čia lyginamos maisto prekių kainos, galiojusios 2016-ųjų ir 2017-ųjų metų spalio 12 dieną. Lyginamos prekių kainos ne akcijų metu.
Atidarymo akimirka
Bananai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kainos registruotos Lietuvos miestų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Norfa“ ir „Lidl“ prekybos tinklų parduotuvėse.

Kiaulienos sprandinė, atšaldyta

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiaulienos sprandinės kepsnys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiaulienos sprandinės kepsnys

Kilogramo kaina pakito labai nežymiai, tačiau užfiksuotas jos pigimas. Prieš metus kilogramas atšaldytos nefasuotos sprandinės kainavo 4,63 euro už kilogramą, šių metų spalio 12 dieną – 4,55 euro.

Nors per metus infliacija kilo beveik 5 proc., tačiau kiaulienos sprandinė atpigo 1,7 proc. Beje, kiaulienos nugarinė brango tik simboliškai.

Virtos dešrelės 260–310 gramų pakuotėje

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus paukštynas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus paukštynas

Nebrangstanti žaliava veikia ir produktus. Virtos dešrelės per metus atpigo 6 proc., skelbia statistika. Prieš metus vidutinė aukščiausios rūšies dešrelių kaina buvo 5,95 euro už kilogramą, tai dabar 5,59 euro. Tačiau rūkyta dešra per metus brango.

Atvėsinti vištienos ketvirčiai

Organizatorių nuotr./Lietuviška vištiena
Organizatorių nuotr./Lietuviška vištiena

Plastikiniame maišelyje arba nefasuota vištiena per metus atpigo nuo 2 eurų iki 1,68 euro už kilogramą, o tai sudaro 16 proc kainos kritimą.

Šviežia vištienos krūtinėlė

Fotolia nuotr./Vištienos krūtinėlė.
Fotolia nuotr./Vištienos krūtinėlė.

Fasuotos arba nefasuotos vištienos krūtinėlė per metus atpigo 2,25 procentais. Jei prieš metus kilogramo kaina buvo 4,45, tai šiuo metu – 4,35 euro už kilogramą.

Užšaldyta jūros lydeka

Jūrinė lydeka
Jūrinė lydeka

Plastikiniame maišelyje parduodamų jūros lydekų kaina per metus beveik nepasikeitė – atpigo beveik 1 proc. Jei prieš metus kilogramas kainavo 4,15 euro, tai dabar 4,11.

Šviežia Baltijos menkė

Shutterstock nuotr./Menkė garuose
Shutterstock nuotr./Menkė garuose

Per metus šviežia, išdarinėta ir nefasuota Baltijos menkė atpigo 3,45 proc. Prieš metus kaina siekė 2,62 euro už kilogramą, šiuo metu – 2,52 euro. Per metus simboliškai atpigo ir šalto rūkymo skumbrė, o šprotai pigo 9 proc.

Batonas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje

Nors per metus miltai mažmeninėje rinkoje pabrango 10 procentų, drauge sukeldami ir duonos kainų brangimą, tačiau batonai atpigo 8 procentais. Prieš metus kilogramas šio produkto kainavo 1,89 euro, o šiuo metu 1,74 euro.

Spagečiai

Vida Press nuotr./Namuose ruošiamas maistas
Vida Press nuotr./Namuose ruošiamas maistas

Makaronų kaina per metus beveik nepasikeitė, tik spagečiai atpigo. 400 gramų plastikinėje pakuotėje atpigo 3,6 proc. – nuo 1,66 iki 1,60 euro už kilogramą.

Druska

Vida Press nuotr./Druska
Vida Press nuotr./Druska

Druska be priedų per metus atpigo 3,33 proc. – nuo 30 iki 29 centų už kilogramą.

Daržovės

Partnerio nuotr./Daržovės
Partnerio nuotr./Daržovės

Nors ūkininkų laukai tvinsta, tačiau statistika rodo, kad prekybos tinkluose kai kurios daržovės šiuo metu kainuoja mažiau nei prieš metus. Nefasuotos bulvės dabar pigesnės 16 proc. nei prieš metus, morkos atpigo 7 proc., nefasuoti kopūstai pigo 17 proc., trumpavaisiai lietuviški agurkai – 25 proc., lietuviški pomidorai – 1,6 proc., importuotos paprikos – 26 proc., nefasuoti lietuviški svogūnai – 44 proc. Taip pat per metus atpigo burokėliai, česnakai, bananai.

Analitikas: kainas veikia pasaulinės rinkos

Tai, kad per metus Lietuvoje atpigo kai kurie produktai, galėjo lemti situacija pasaulinėje rinkoje, mano Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių grupės vadovas Marius Dubnikovas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Dubnikovas

„Reiktų žiūrėti į statistiką, tačiau manyčiau, kad kainas diktavo situacija pasaulinėje rinkoje – jei ten pigo kai kurie produktai, tai galėjo atsiliepti ir Lietuvoje“, – mano analitikas.

Daržovės, jo nuomone, galėjo pigti dėl geresnio derliaus, kiaulienos kaina linkusi mažėti ne tik Lietuvoje, be to, jos suvartojimas menksta mūsų šalyje.

„Dėl žuvies atpigimo – pernai ji brango, tad šiemet, tikėtina, įvyko kainų korekcija“, – samprotavo M.Dubnikovas.

Jei Vakarų rinkose pigtų pieno produktai, ar to paties sulauktume ir Lietuvoje? „Manyčiau, kad taip. Pasaulyje atsirado grietinėlės deficitas, taip smarkiai pašokdinęs sviesto kainą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Taigi kainų poveikis juntamas visur“, – sakė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius