Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilis Ispanijoje – nuslėptas Vladimiro Putino bičiulio šeimos turtas, iki kurio atvedė Ūkio bankas

Nutekėję Ūkio banko duomenys tarptautinę žurnalistų komandą atvedė iki vieno svarbiausių Vladimiro Putino aplinkos žmonių. Žurnalistai aptiko didelės vertės turtą Ispanijoje – savotišką pilį, kuri priklauso Sergejaus Čemezovo, vieno artimiausių V.Putino bendražygių, šeimai.
Sergejaus Čemezovo podukra nebrangiai įsigijo šią vilą Ispanijoje
Sergejaus Čemezovo podukra nebrangiai įsigijo šią vilą Ispanijoje / OCCRP ir „Rostech“ nuotr.

Tarptautinio žurnalistinių tyrimų centro OCCRP bei 15min gauti duomenys tapo siūlo galu, kuris atvedė iki prabangios vilos prie vieno garsiausių Ispanijos paplūdimių. OCCRP kartu su Katalonijos leidiniu „El Periodico“ atliktas tyrimas atskleidžia, kad šį turtą S.Čemezovo šeima įgijo kelissyk pigiau, nei toks objektas kainuotų rinkoje.

Visas ŪkioLeaks istorijas rasite specialiame polapyje

Bokštas, kuris saugo „El Jefe“

Žurnalistams vaikštant po prabangiomis rezidencijomis apstatytą Costa Brava paplūdimio pakrantę, daugelis vietos gyventojų liudijo, kad šią vietą itin pamėgo turtingi rusai. Nedidelėje gyvenvietėje išdygusios vilos tarpusavyje lenktyniauja dydžiu ir prabanga. Bet viena rezidencija sugeba išsiskirti net šiame prabangos pritvinkusiame fone.

Joan Castro/El Periodico nuotr./Sergejaus Čemezovo podukros vila Ispanijoje
Joan Castro/El Periodico nuotr./Sergejaus Čemezovo podukros vila Ispanijoje

„El Jefe“, – taip gatvėje sutiktas ispanų darbininkas žurnalistams apibūdino žmogų, kuriam priklauso statinys, savo elementais smarkiai primenantis viduramžių pilį.

„El Jefe“ ispaniškai reiškia „bosas“.

„El Jefe“ vila prie garsaus Costa Brava paplūdimio pastatyta ant 60 arų žemės sklypo. Nuo smalsių akių vilos statinius saugo aukšta tvora. Tiesa, ir ji neužstoja „El Jefe“ vilos centrinio elemento – didžiulio akmeninio bokšto su siaurais langeliais palėpėje.

Tai, ką vietiniai vadina „El Jefe“, pakankamai tiksliai atsispindi Ispanijos nekilnojamojo turto registre. „El Jefe“ vila priklauso Sergejaus Čemezovo podukrai Anastasijai Ignatovai.

OCCRP nuotr./Sergejaus Čemezovo podukros vila Ispanijoje
OCCRP nuotr./Sergejaus Čemezovo podukros vila Ispanijoje

Apsipirko nebrangiai

S.Čemezovas – vienas seniausių V.Putino bičiulių. Prieš Sovietų sąjungos griūtį, jiedu kartu darbavosi KGB būstinėje Dresdene, tuometėje Vokietijos Demokratinėje Respublikoje. Kartu jie dirbo ir Boriso Jelcino administracijoje. V.Putinui kopiant karjeros laiptais, S.Čemezovas kilo ne ką lėčiau. Dabar jis vadovauja „Rostech“ – milžiniškai valstybinei Rusijos korporacijai, kontroliuojančiai didelę dalį karo pramonės.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Sergejus Čemezovas

S.Čemezovui, kaip ir būriui kitų V.Putino artimiausių bendražygių, taikomos tarptautinės sankcijos dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. S.Čemezovui apsipirkinėti Europos Sąjungoje būtų gana sudėtinga. O jo podukra „El Jefe“ vilą įsigijo ir be kliūčių, ir nebrangiai.

OCCRP ir „El Periodico“ surinktais duomenimis, vilą A.Ignatova nusipirko 2017 m., kai jos patėvis sankcijų sąrašuose jau buvo savotiškas senbuvis. A.Ignatova, Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto dėstytoja, už „El Jefe“ vilą paklojo 2 mln. eurų. Nekilnojamojo turto ekspertų vertinimu, šis turtas vertas bent penkissyk didesnės sumos.

„Nemanau, kad šios vilos kaina net blogiausiais krizės laikais galėjo būti žemiau 3 mln. eurų. Šiandien šis turtas vertas mažiausiai 15 milijonų“, – teigė Rusijos nekilnojamojo turto ekspertas Igoris Indriksonas, kurio specializacija – užsienyje esančio nekilnojamojo turto pirkimas ir pardavimas.

Duomenys rodo, kad „El Jefe“ vilą S.Čemezovo podukra pirko iš Lichtenšteine registruotos bendrovės Societe Immobiliere Elsamex. Pernai ši įmonė nutraukė savo veiklą.

Elsamex figūruoja nutekėjusiuose Ūkio banko duomenyse. Jai mokėjimus atliko kelios įmonės, priskiriamos vadinamajai Troika Laundromat sistemai – būriui bendrovių, kurias sukūrė ir kurioms sąskaitas Ūkio banke parūpino Rusijos investicinis bankas „Troika Dialog“. Elsamex gauti mokėjimai nėra dideli, jų paskirtis – neaiški.

Dar vienas Elsamex ryšys su Ūkio banku ir „Troika“ – bendrovės vadovė, Kipre dirbanti advokatė Katerina Iosif. Ji yra šimtų visame pasaulyje registruotų verslų oficiali vadovė. Jos pavardė dabina ir daugiau nei 10 įmonių iš Ūkio banke veikusios Troika Laundromat sistemos.

Kaimynai darbe ir Ispanijoje

„El Jefe“ vila yra visiškai šalia kitos rezidencijos, kuri jau figūravo ŪkioLeaks tyrime. Už gretimos tvoros – prabangi rezidencija, kuri priklauso Vladimiro Artiakovo šeimai. V.Artiakovas – buvęs Rusijos Samaros srities gubernatorius ir senas S.Čemezovo palydovas.

„Rostec“ nuotr./Vladimiras Artiakovas
„Rostec“ nuotr./Vladimiras Artiakovas

Ne vienoje valstybinėje įstaigoje S.Čemezovas ir V.Artiakovas darbavosi petys į petį. Kur vadovu tapdavo S.Čemezovas – ten jo pavaduotoju buvo paskiriamas V.Artiakovas. Ne išimtis – ir korporacija „Rostech“, kuriai vadovauja S.Čemezovas, o jo pavaduotoju dirba V.Artiakovas.

V.Artiakovo pavardė Lietuvoje buvo linksniuojama 2017 m. Tada 15min išaiškino, kad jo brolis Jurijus Artiakovas yra garsaus verslininko Jurijaus Borisovo verslo partneris bei turi leidimą gyventi Lietuvoje. 15min pradėjus domėtis šia istorija, J.Artiakovo leidimas gyventi Lietuvoje buvo panaikintas.

S.Čemezovas ir V.Artiakovas – kaimynai ne tik pagal kabinetus. Rusijoje jie greta vienas kito gyvena elitiniame komplekse Maskvoje, jie taip pat turi vieną šalia kitos esančias rezidencijas prestižiniame Akulinino priemiestyje. Dabar matyti, kad kaimyniški santykiai siekia iki Ispanijos.

Verslios pensininkės

Kaip jau skelbėme, V.Artiakovo šeima vilą prie Costa Brava paplūdimio įgijo labai keistomis aplinkybėmis. Didelė dalis pinigų, skirtų rezidencijos pirkimui, buvo paskolinta aštuoniasdešimtmetei pensininkei Annai Kurepinai, kurios adresas Maskvoje tuo metu sutapo su V.Artiakovo adresu. Įspūdingą 14,7 mln. dolerių sumą pensininkei skolino Troika Laundromat įmonės Delco Networks bei Dino Capital.

2014 m. verslioji pensininkė vilą pardavė V.Artiakovo sūnui ir marčiai. Gretimame sklype – dar viena panašios stilistikos vila, pastatyta 2005 m. Dviejų vilų neskiria nei tvora, nei šeimininkai – nutekėjusiuose Ūkio banko dokumentuose nurodoma, kad šią vilą pirko A.Kurepina, o dabar ji priklauso Artiakovų šeimai.

OCCRP nuotr./Su Artiakovų šeima susijusi vila Ispanijoje
OCCRP nuotr./Su Artiakovų šeima susijusi vila Ispanijoje

A.Kurepina versli ne tik Ispanijoje. Rusijoje ji turi bendrą verslą su kita pensininke Liudmila Rukavišnikova. OCCRP surinkti duomenys rodo, kad L.Rukavišnikova Maskvoje buvo deklaravusi tą patį adresą kaip S.Čemezovo žmona.

Dviejų pensininkių verslas – supirkinėti „Rostech“ turtą. Pavyzdžiui, jos turi nedidelį verslo centrą Maskvoje. Patalpas šiame centre nuomojasi viena iš „Rostech“ įmonių.

„Susidaro įspūdis, kad valstybinės korporacijos vadovas ir jo pirmasis pavaduotojas nemato ryškios ribos tarp privačių ir viešų reikalų“, – situaciją vertina „Transparency International“ Rusijos skyriaus atstovas Ilja Šumanovas.

S.Čemezovas ir V.Artiakovas į OCCRP klausimus neatsakė.

Visą OCCRP ir „El Periodico“ tyrimą (anglų k.) skaitykite čia.

VIDEO: 15min tyrimas. ŪkioLeaks: V.Romanovo bankas aptarnavo milijardinę pinigų plovimo sistemą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius