Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

To dar nebuvo: dėl „Sodros“ grindų šimtai darbuotojų Lietuvoje uždirba po 4 eurus

Šimtai bendrovės „Corpus A“ valytojų, neuždirbančių minimumo, gavo po antrą „tuščią“ darbo sutartį kitoje to paties akcininko valdomoje bendrovėje, kur papildomai sumokama greičiausiai po eurą. Taip savininkai apėjo „Sodros“ grindis. Pati „Sodra“ įtaria fiktyvų įdarbinimą, o „Corpus A“ vadovas Egidijus Sakalauskas neslepia esąs įvarytas į kampą: „Ar turėjau atleisti šiuos žmones?“
Sodra
Sodra / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis šią savaitę pareiškė, kad naujovė jau duoda teigiamą rezultatą. Tačiau realybė gali būti kitokia – darbdaviai ieško būdų apeiti naują tvarką, todėl šimtai darbuotojų perkeliami į kitas bendroves, kuriose oficialiai uždirba po kelis eurus.

Taip nutiko su „Corpus A“, viena didžiausių šalyje veikiančių patalpų priežiūros bendrovių, kuri turi 887 darbuotojus. Pačioje „Corpus A“ bendrovėje uždarbiai nesiekia minimalios mėnesio algos (MMA). Sausio mėnesio duomenimis, vidutinis atlyginimas siekė 365 eurus, nes valytojai vidutiniškai dirba pusę darbo dienos.

Dėl pasikeitusių teisės aktų, nuo sausio įmonės, mokančios mažiau nei MMA, privalo darbuotojams taikyti „Sodros“ grindis.

Mes dirbame, stengiamės išsaugoti darbo vietas, o atsiduriame tokioje pilkoje zonoje, – guodėsi E.Sakalauskas.

Tai reiškia, kad už darbuotojus mokamos socialinio draudimo įmokos negali būti mažesnės nei skaičiuojamos nuo MMA – ne mažiau kaip 124,7 euro. Tačiau jei darbuotojas dirba dviejose darbovietėse – toks reikalavimas nebetaikomas.

15min jau rašė, kad būdas apeiti „Sodros“ grindis buvo rastas greičiau nei per mėnesį nuo jų įsigaliojimo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargis

„Corpus A“ akcininkas ir vadovas E.Sakalauskas valdo ir statybų bendrovę UAB „SBJ BS“. O šioje bendrovėje, kurioje metų pradžioje tedirbo 2 darbuotojai, kone per dieną buvo įdarbinti 460 darbuotojų – jiems mokamas vidutinis 4 eurų atlyginimas.

15min pradėjus domėtis šia situacija „Sodra“ suskaičiavo, kad 401 darbuotojas dirba abiejose bendrovėse ir nutarė kreiptis į Valstybinę darbo inspekciją, kadangi įdarbinimai greičiausiai fiktyvūs.

Panaši situacija pastebėta ir bendrovėje „Valumina“, kurioje dirba 400 darbuotojų, o jų vidutinis darbo užmokestis nesiekia 354 eurų. 45 šios įmonės darbuotojai sausio pabaigoje papildomai įdarbinti bendrovėje „Pantera Lit“, kurioje viešai skelbiamas vidutinis darbo užmokestis sausį smarkiai smuko ir dabar siekia kiek daugiau nei 17 eurų.

„Sodros“ grindys buvo įvestos, kad didesnė dalis darbuotojų surinktų būtinąjį stažą pensijai, kadangi kas ketvirtas į pensiją išeinantis asmuo jo neturi, o tai lemia, kad jų pensija vidutiniškai perpus mažesnė nei tų, kurie stažą turi. Metų stažą galima gauti tik visus 12 mėnesių dirbant bent už MMA.

Teigia neturėjęs kitos išeities

15min portalui E.Sakalauskas iš pradžių nenorėjo komentuoti šios situacijos, tačiau galiausiai prisipažino – nedrįso su darbuotojais paprasčiausiai atsisveikinti.

Toks verslo elgesys siekiant išvengti prievolių – nebus toleruojamas, – sakė „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

„Pas mus vidutinis darbo laikas buvo gal 3,5 valandos per dieną. Nebūdavo pusės etato. Čia iš viso beveik tūkstantis darbuotojų. Yra tokių, kurie dirba 8 valandas, pilną darbo dieną, tai budintis personalas ir panašiai. Tačiau yra ir tokių, kurie dirba vos valandą per savaitę. Bet tiems žmonėms tai vis bent šis tas – nueina, kažką paveikia. Aš įsivaizduoju, kad tai yra geriau nei paprasčiausiai imti ir atleisti“, – teigia E.Sakalauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Įmonės durų kilimėlis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Įmonės durų kilimėlis

Jis teigia nežinantis, kaip toliau elgtis – darbuotojų amžiaus vidurkis 52 metai, tarp jų yra dalis ne pilno darbingumo, o pasirodė, kad ir jiems „Sodros“ grindys galioja. Jis aiškina, kad darbo pobūdis orientuotas į vyresnius, ne pilno darbingumo asmenis, kurie ir negali dirbti visos darbo dienos.

„Apie „Sodros“ grindis parašyta, kad neįgalūs asmenys atleidžiami nuo to mokesčio – jie gali dirbti mažiau. Bet kur absurdas? Tas darbuotojas atneša pažymėjimą, kad jis turi ribotą darbingumą, mes automatiškai jam neskaičiuojame „Sodros“ grindų. Tuo tarpu „Sodra“ po kelių mėnesių atsiunčia mums raštą, kad prašome už tokius ir tokius darbuotojus sumokėkite „Sodros“ grindis. Mes sakome, palaukite, jie gi turi neįgalumą. Atsako ne ne, jie neapdrausti „Sodroje“, jie pašalpą gauna iš kažkokios darbo biržos ar kur“, – stebisi E.Sakalauskas.

„Corpus A“ vadovas aiškina, kad įmonė taip atsiduria situacijoje, kai visiškai nebegali planuoti išlaidų – jau gavo „Sodros“ nurodymą primokėti įmokų už 30 darbuotojų už kelis mėnesius, nors iš pradžių manyta, kad žmonėms „grindys“ netaikomos.

„Mes nežinom, kaip elgtis toliau. Niekas nemokės už tokias juokingas valandas: už vieno pašto skyriuko ar mažos parduotuvėlės valymą. Jei jie pasamdo valytoją, ir ji ateina sutvarkyti, padirbėti valandą per dieną ar net valandą per savaitę, tai dėl „Sodros“ grindų išeitų kosminė kaina, – sako E.Sakalauskas. – Bent jau būtų duomenų bazė internete, kad galėtum tikrintis, bet čia utopija, neįmanoma padaryti, „Sodra“ neatskleis duomenų apie darbuotojus.“

Prieš „Sodros“ grindis žadėjo atleidimus

E.Sakalauskas 15min dar pernai teigė, kad įvedus „Sodros“ grindis pagrindinis tikslas bus išgyventi, jis žadėjo ir darbuotojų atleidimus. Jau skelbta, kad dėl „Sodros“ grindų šiemet galėjo būti atleista 3,3 tūkstančio darbuotojų.

Tačiau darbuotojų skaičius „Corpus A“ bendrovėje beveik nesikeitė: nuo 890 pernai lapkritį iki 882 šiemet kovą. E.Sakalauskas aiškina, kad atleidimų buvo – tik priimta ir naujų darbuotojų.

„Sodros“ inf./„Sodros“ grindys ir atleidimai
„Sodros“ inf./„Sodros“ grindys ir atleidimai

„Pas mus didelio darbuotojų skaičiaus pokyčio nebuvo, mes daug atleidome, daug ir priėmėme. Sausio mėnesį kaip tik vyksta daug konkursų, yra klientų, kur pradėjom dirbti lapkričio, gruodžio mėn. Mažiukų atsisakėm, didesnių priėmėm, dėl to žiūrint į bendrą darbuotojų skaičių jis atrodo toks banguojantis“, – sako E.Sakalauskas.

Tačiau jis neabejoja, kad „Sodros“ grindys šalyje paaugino nedarbą.

„Aišku, valstybė skaičiuos: atleidom tris tūkstančius ar dar kelis tūkstančius, bet iš visų kitų mes surinkom daugiau mokesčių. O mums gi aktualus kiekvienas žmogus“, – rėžia „Corpus A“ vadovas.

E.Sakalauską piktina ir institucijų požiūris – esą verslininkai jaučiasi kone nusikaltėliais.

„Mes dirbame, stengiamės išsaugoti darbo vietas, o atsiduriame tokioje pilkoje zonoje. Ir dabar kaip kas pasižiūrės. Jūsų tikslas iškelti problemas, bet aš pats jaučiu, kad bus kažkokios interpretacijos. Aš sakau – aš noriu išsaugoti darbo vietas ir neatleisti darbuotojų“, – sako E.Sakalauskas.

Sodra“: tiriami fiktyvūs įdarbinimo atvejai

„Sodra“ 15min informavo nustačiusi, kad 401 „SBJ BS“ darbuotojas, įdarbintas sausio pradžioje, iki tol dirbo bei toliau tęsia darbą ir bendrovėje „Corpus A“.

„Darbuotojai įmonėje „SBJ BS“ įdarbinti galimai fiktyviai, siekiant išvengti prievolės bendrovei „Corpus A“ sumokėti socialinio draudimo įmokas nuo MMA už darbuotojus, kurie neuždirba minimalios algos“, – teigiama „Sodros“ atsiųstame komentare.

„Corpus A“ darbuotojus galimai fiktyviai įdarbinus dar ir įmonėje „SBJ BS“ pritaikyta minimalių socialinio draudimo įmokų („grindų“) lengvata, kai papildomų įmokų nereikia mokėti už darbuotojus, kurie dirba samdomą darbą dviejose darbovietėse, vertina „Sodra“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Toks verslo elgesys siekiant išvengti prievolių – nebus toleruojamas. Dėl galimai fiktyvių įdarbinimo atvejų nedelsdami kreipėmės į Valstybinę darbo inspekciją, kuri atliks tyrimą. Jeigu įtarimai dėl galimai fiktyvaus įdarbinimo pasitvirtins, imsimės veiksmų, kad įmonės sumokėtų papildomas socialinio draudimo įmokas nuo metų pradžios už fiktyviai antrame darbe įdarbintus žmones. Tai svarbu darbuotojams, nes tik taip jie įgis pilną stažą senatvės pensijai gauti“, – teigia „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Anot jo, apie šį atvejį taip pat informuota Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, o „Sodra“ toliau analizuos duomenis apie galimai fiktyvius įdarbinimus ir apie tokius atvejus informuos Valstybinę darbo inspekciją.

Kaltina, kad neliko laiko pasiruošti

„Corpus A“ vadovas E.Sakalauskas pabrėžė, kad verslas neturėjo laiko pasiruošti „Sodros“ grindims.

„Dešimtą kartą kalbam apie tą patį – jei keliamas minimumas, tai įveda per Kalėdas, ir iki sausio 1 dienos lieka savaitė pasirengimui, čia kažkas nesuvokiamo. Grindis irgi įvedė prieš mėnesį iki įsigaliojimo. Neduoda verslui pasirengti. Na, darykite prieš pusmetį. Galų gale fiskalinio tvarumo įstatymai, mokesčių pakeitimai – turi keisti ne anksčiau kaip prieš pusmetį. Na duokite laiko mums susistyguoti. Dabar laikas itin trumpas, o chaoso daug“, – sako E.Sakalauskas.

Kiemsargis
Kiemsargis

Jis aiškina, kad kainos, kurias įmonėms moka klientai, taip greitai nepasikeičia – reikia peržiūrėti sutartis, o viešuosiuose pirkimuose apskritai nenumatyta galimybė kainų keisti.

„Klientai mums sako, tvarkykitės kaip norit. Kainos nepakilo. Niekam neįdomu. O jei kalbėtume apie valstybines institucijas, viešųjų pirkimų įstatymą – tai ten visi užsimerkę, empatijos jokios“, – sako E.Sakalauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius