Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perki dvi nakvynes, trečia – nemokama: verslas giria idėją, bet stebisi, kad ji netaikoma lietuviams

Nuo koronaviruso labiausiai nukentėjusiam turizmo sektoriui valdžia ruošia pagalbos planą. Planuojama, kad nuo rudens atvyksiantys turistai galės nemokėti už trečią nakvynės naktį, o patirtas išlaidas viešbučiams kompensuos valstybė. Apgyvendinimo verslo atstovai sako, kad tokia kompensacija galėtų galioti ir Lietuvos gyventojams, keliaujantiems po savo šalį.
Turistai
Turistai / Mato Miežonio / 15min nuotr.

15min primena, kad laikinasis ekonomikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį pranešė, kad valdžia svarsto padengti dalį į Lietuvą atvykstančių turistų išlaidų, kompensuodama kas trečią jų naktį apgyvendinimo įstaigose.

„Nauja priemonė, kurią dar kuriame, bet kuri iš esmės yra unikali Europoje, tai yra tikslas skatinti atvykstamąjį turizmą, būtent kompensuoti turistams kas trečią naktį apgyvendinimo paslaugoms“, – Vyriausybėje per spaudos konferenciją sakė ministras.

PLAČIAU SKAITYKITE: Ž.Vaičiūnas: valdžia svarsto kompensuoti kas trečią užsienio turistų naktį

Apie panašią priemonę yra pranešęs ir Italijos regionas. Sicilija paskelbė naują programą, pagal kurią būtų kompensuojama pusė turistų skrydžių bilietų kainos, taip pat padengiama trečdalis išlaidų už nakvynę viešbutyje.

Kompensuotų 10 tūkst. nakvynių, bet tik nuo rudens

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atsakyme 15min nurodoma, kad prioritetinėse atvykstamojo turizmo rinkose bus skelbiami trumpalaikiai pasiūlymai įsigyti apgyvendinimo įstaigų paslaugas Lietuvoje, o kas trečią nakvynę Lietuvoje kompensuos valstybė.

Kompensacijoms ketinama išleisti 650 tūkst. eurų ir kompensuoti virš 10 tūkst. nakvynių. Prognozuojama, kad šalies ekonomikai tai atneš daugiau nei 7 mln. eurų pajamų.

„Priemonę planuojama taikyti prioritetinėms Lietuvos turizmo rinkoms. Kampanijos startas planuojamas rudenį, tačiau jei ši rinkodaros priemonė pasiteisins, bus svarstomas jos pratęsimas“, – rašoma ministerijos atsakyme 15min.

Nurodoma, kad ši priemonė bus taikoma klasifikuojamoms apgyvendinimo įstaigoms – viešbučiams, svečių namams, moteliams, kempingams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kovo 13-oji diena Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kovo 13-oji diena Vilniuje

Galėtų būti taikoma ir lietuviams

„Radisson Blu Hotel Lietuva“ generalinis direktorius Danielis Baranowskis 15min teigė manantis, kad toks siūlymas – puiki idėja.

„Bet kokia idėja, kuri padės skatinti turizmą, bus naudinga ne tik viešbučiams ir sveikatingumo sektoriui, bet ir visai ekonomikai, nes išleisti pinigai nuguls kitų mieste veikiančių įmonių sąskaitose“, – tikino jis.

Tiesa, D.Baranowskis mano, kad ši priemonė turėtų būti taikoma ne tik keliautojams iš užsienio, bet ir vietiniams.

„Svetingumo ir turizmo sektoriai per šį laikotarpį buvo labiausiai paveikti, todėl palaikome šią Vyriausybės iniciatyvą, padedančią grįžti į kelią, taip pat suteikiant lietuviams galimybę keliauti po šalį ir aplankyti sostinę“, – komentavo jis.

„Radisson Blu“ nuotr./Danielis Baranowskis
„Radisson Blu“ nuotr./Danielis Baranowskis

Kelia klausimų dėl įgyvendinimo ir administravimo

„Darnu Group“ viešbučių grupės direktorius Vilius Vaičekauskas skeptiškai atsiliepė apie tokią priemonę. Anot jo, ji tik dalinai padėtų skatinti atvykstamąjį turizmą, nes ji nėra pakankamai subalansuota. Be to, jis kelia klausimus dėl priemonės įgyvendinimo bei administravimo, kuris bus labai sudėtingas.

„Tai neišvengiamai gali sukurti tam tikrą pilką zoną. Tikiu, kad ekonomikos skatinimo priemonės turi būti lengvai administruojamos ir dar lengviau įsisavinamos. Ir nors atrodo, kad ši priemonė skirta visiems, puikiai suprantame, kad pasinaudoti ja galės vienetai“, – įsitikinęs jis.

V.Vaičekauskas 15min sakė, kad Vilniuje esančiame viešbutyje „Urbihop“ panašią nuolaidą jau taiko pati įmonė. Nuo gegužės 26 dienos viešbutyje 2 naktims apsistojusiems svečiams trečią nakvynę siūlo dovanų. Tiesa, svečias pats gali pasirinkti, kada ją panaudoti.

„Vilniaus miesto turisto vidutinė apgyvendinimo trukmė yra beveik per pusę trumpesnė. Tai reiškia, kad mes priverstinai skatiname apsistoti papildomai. Nors puikiai suprantame, kad savaitgalis yra tik 2 naktys, žmonės turi imti papildomą laisvą dieną. Susisiekimas oro keliu yra pasunkėjęs, tai žmonės, net ir norint, skrydžius dėliojasi sunkiau“, – kalbėjo jis.

„Darnu Group“/Ryčio Šeškaičio nuotr./Vilius Vaičekauskas
„Darnu Group“/Ryčio Šeškaičio nuotr./Vilius Vaičekauskas

Tiesa, V.Vaičekauskas mano, kad tokios priemonės palankiau būtų sutinkamos kurortinių miestų, bet ne didesnių miestų.

„O, kaip žinia, didžioji dalis turistų Lietuvą aplanko dėl didmiesčių“, – tikino pašnekovas.

Privatūs nuomotojai turėtų patys rodyti iniciatyvą

Trumpalaikės nuomos administravimo platformos „Houseys“ viena iš įkūrėjų Agota Lukšaitė taip pat tikino iš principo kiekvieną valdžios bandymą gaivinti turizmo sektorių vertinanti teigiamai. Tačiau, jos nuomone, privataus sektoriaus ši parama nepasieks ir dėl to iš dalies kalti patys nuomotojai.

„Jiems derėtų susitvarkyti dokumentus ir mokėti mokesčius, taip pat registruotis Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje, tada būtų didesnis šansas sulaukti valdžios dėmesio ir smulkiajam verslui. Lygiai taip pat ir su medikų atostogomis: kiek žinau, jomis medikai galės pasinaudoti tik tose įstaigose, kurios yra licencijuotos“, – aiškino ji.

Martyno Zarembos nuotr./Agota Lukšaitė
Martyno Zarembos nuotr./Agota Lukšaitė

15min primena, kad valdžia taip pat parems turizmo sektorių apie 50 tūkst. medikų išdalydama po 200 eurų kuponą atostogoms nuo šių metų rudens.

„Turizmą reikia skatinti ne tik finansinėmis priemonėmis, bet ir po truputį atleidžiant suvaržymus renginiams ir naktiniam gyvenimui – turistai turi turėti tikslą važiuoti į Vilnių bei Kauną“, – įsitikinusi A.Lukšaitė.

„Geriau negu nieko“

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Ližaitytė anksčiau trečiadienį 15min sakė, kad šį pasiūlymą vertina teigiamai, nes tai leis turistui ilgiau užsibūti šalyje.

„Įprastai turistai lieka dviem naktims, o čia trečia nemokama, už kurią pats nemoka, o viešbučiui kompensuotų valstybė. Tai viena iš priemonių gaivinti turizmą, jį skatinti. Ši priemonė buvo aptarta ir derinta su mūsų asociacijos verslu. Tikrai jai pritariame“, – sakė ji.

Tiesa, E.Ližaitytė mano, nors ir nemokama būtų trečia nakvynė, tokius turistus, atvykstančius grupėmis, būtų sunku išlaikyti.

„Tai būtų patrauklu pavieniams keliautojams. Viešbučiai palankiai žiūri, bet visi žino, kokia yra realybė, kad atvykstamajam turizmui, matyt, retai kas galėtų pasinaudoti, ypač grupės“, – aiškino ji.

Vis dėlto ji sakė, kad tokia priemonė paskatintų turizmo sektorių.

„Tai geriau negu nieko“, – sakė E.Ližaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius