Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“: ardomas pastato stogas

Vadinamojo „Vijūnėlės“ dvaro Druskininkuose griovimo darbai po truputį įgauna pagreitį. Pradėti stogo ardymo darbai, nuimama stogo danga, prie pastato dirba darbininkai.
Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“
Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“ / 15min skaitytojo nuotr.

Tai matoma iš 15min atsiųstų skaitytojų nuotraukų.

Pastato vidaus ardymo darbai prasidėjo jau rugsėjo pradžioje, anksčiau pranešė LRT laida „Panorama“. Tuomet LRT pastato savininkas Žilvinas Povilonis LRT teigė, kad išiminėjamos durys, kriauklės, ardomas židinys.

Anksčiau žiniasklaidai jis yra sakęs, griovimo darbai gali kainuoti apie 120 tūkst. eurų.

15min primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

15min skaitytojo nuotr./Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“
15min skaitytojo nuotr./Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“

Tačiau liepos pabaigoje Druskininkų taryba nusprendė kreiptis į Vyriausybę su prašymu išsaugoti nuo nugriovimo pastatą, valstybei jį perimant iš savininkų ir įkurdinant jame Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą.

Vyriausybė pavedė Aplinkos ir Teisingumo ministerijoms parengti išvadą dėl Druskininkų valdžios prašymo teismo nurodytą griauti Vijūnėlės „dvarą“ perimti visuomenės reikmėms, jame įrengiant M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Teisingumo ministerija jau anksčiau paskelbė, kad Vijūnėlės „dvaro“ išsaugojimo galimybių nėra. Aplinkos ministerijos paskelbtose išvadose taip pat teigiama, kad pastatą griauti reikia.

15min skaitytojo nuotr./Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“
15min skaitytojo nuotr./Griaunamas Vijūnėlės „dvaras“

Ž.Povilonis teigė moralinės žalos atlyginimo iš valstybės nereikalausiantis, jis prašys padengti tik griovimo darbus, teisininkų išlaidas ir investicijas į namą iki užkonservavimo.

Verslininkas dėl žalos atlyginimo už nugriautą pastatą yra kreipęsis į Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmus ir nurodo, kad žala siekia 1,8 mln. eurų. Rugsėjo 16 dieną teisme Kaune turėjo prasidėti šio siekio nagrinėjimas, tačiau pirmasis posėdis neįvyko – nepasirodė pareiškėjų advokatas.

Ž.Poviloniui, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui ir buvusiam jo patarėjui Aivarui Kadziauskui yra pateikti įtarimai teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės kad „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius