Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per šventes tautiečiai nesėdės namuose: ieškosi sodybų gausioms kompanijoms, keliaus į kurortus

Nepaisant pandemijos, antrojo karantino ir kasdien skelbiamų tūkstantinių COVID-19 atvejų skaičiaus, lietuviai aktyviai dairosi, kur praleisti šventes. Socialiniuose tinkluose gausų skelbimų, kuriuose žmonės teiraujasi dėl sodybų nuomos 8–20 asmenų grupėms šventiniu laikotarpiu, o šeimos graibsto butus pajūryje. Tuo tarpu epidemiologai ragina susilaikyti nuo tokių švenčių ir už uždarų durų elgtis taip pat kaip ir viešumoje.
Vilniaus Kalėdinė eglė 2020
Vilniaus Kalėdinė eglė 2020 / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Artėjant gruodžio šventėms feisbuko grupėse, kuriose skelbiami sodybų ir pirčių nuomos pasiūlymai, kasmet kyla sujudimas – tautiečiai skuba susirasti vietą, kur su draugų ar artimųjų kompanija galėtų sutikti Naujuosius metus.

Ne išimtis ir šie metai. Kaip matyti iš pasipylusių skelbimų gausos, gyventojams griežtinami karantino reikalavimai – nė motais.

„Ieškoma sodyba gruodžio 31– sausio 1, 20–25 žmonių. Aplink Vilnių“, – feisbuko grupėje rašė internautė.

„Sausio mėnesiui ieškau nebrangios sodybos Kelmės arba Raseinių rajone, kuri talpintų apie 25 žmones“, – paskelbė kita.

„Ieškome sodybos naujiesiems metams. Iki 20 žmonių. Numeskit prašau variantus SU KAINOMIS IR NUOTRAUKOMIS į pm. Vilnius ir iki 150 km nuo Vilniaus“, – skelbė kitas socialinių tinklų naudotojas.

„Ieškoma sodyba gruodžio 31 d. – sausio 2 d. 20–25 žmonių grupei, geriausia aplink Vilnių, bet gali būt ir kiek toliau“, – ieško dar vienas tautietis.

„Dar vis ieškau sodybos Naujiems metams, žmonių bus iki 12, kaina iki 500€. Gruodžio 31d. – sausio 1d.“, – priminė kitas internautas.

Tokių prašymų gausu net ir trečiadienį paskelbus papildomus suvaržymus. Apie juos plačiau skaitykite čia.

Sodybų savininkai atsisako didesnių grupių

Tuo tarpu Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) prezidentė Agnė Vaitkuvienė 15min patikino, kad, nepaisant paklausos, sodybų savininkai didelių grupių nenori priimti.

„Paskelbus karantiną sutarčių pasirašymas sustojo. Žmonės tikėjosi, kad jis nebus pratęstas, bet su dabartiniais skaičiais, akivaizdu, kad tikrai niekas negalės švęsti. Visuomet gruodis ar sausis būdavo įmonių vakarėlių laikas, dabar jie tiesiog nevyksta“, – aiškino ji.

A.Vaitkuvienė pabrėžė, kad pagal dabartinius reikalavimus savininkas atsako už susibūrimus jo patalpose. Dėl šios priežasties ir atsirado nenoras įsileisti didesnių grupių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Sodyba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Sodyba

„Paskutinė karantino reikalavimų formuluotė tokia, kad draudžiama teikti bet kokias laisvalaikio, pramogų paslaugas ir nuomoti ar kitaip perleisti patalpas, kuriose šios paslaugos gali būti teikiamos. Dėl to visai švenčių negalime rengti, bet galime priimti apgyvendinimui. Žmonės važiuoja, stengiasi pabėgti iš miesto, nors savaitgaliui pakeisti aplinką“, – 15min komentavo asociacijos prezidentė.

Pasak jos, didelių kompanijų susidomėjimas sodybomis buvo itin ryškiai matomas iki karantino paskelbimo. Tuomet buvo ieškoma vietų didesnėms, iki 20 žmonių kompanijoms, rinkdavosi kelios šeimos. O dabar daugiausia kreipiasi jau atskiros šeimos.

Dabar Naujųjų metų šventimui, Kalėdų ar visai tarpušvenčio savaitei ieško šeimos. Nori išvažiuoti, pakeisti aplinką. Nedideli užsakymai vienai šeimai su vaikais, – sakė ji.

„Paskelbus karantiną šios paieškos sustojo ir visiškai pasikeitė segmentas. Dabar Naujųjų metų šventimui, Kalėdų ar visai tarpušvenčio savaitei ieško šeimos. Nori išvažiuoti, pakeisti aplinką. Nedideli užsakymai vienai šeimai su vaikais“, – sakė ji.

Kaimynines šalis keičia Lietuvos apylinkėmis

Nors situacija šalyje ir pasaulyje vis dar išlieka įtempta, artėjant svarbiausioms metų šventėms, panašu, lietuviai optimizmo nestokoja. Naudodamiesi proga, kad tiek šv. Kalėdos, tiek Naujieji metai prisideda prie savaitgalio dienų, keliautojai skuba ieškoti pramogų.

Vienas iš apgyvendinimo paslaugas teikiančios platformos „Cohost.lt“ įkūrėjų Mantas Srėbalius teigia, kad šią tendenciją pastebi ir verslininkai. Mat nepaisant to, kad karantino metu žmonės nėra linkę apartamentus rezervuoti daug anksčiau nei yra numatyta viešnagė, kambarius didžiosioms šventėms tautiečiai graibsto jau dabar.

Ypač didelio susidomėjimo sulaukiama pajūryje, kur jau dabar daugiau nei trečdalis apartamentų yra rezervuoti.

„Tai, kad šiemet lietuviai švenčių nesutiks svečiose šalyse, jaučiasi vis stipriau. Susidomėjimas apgyvendinimo paslaugomis šventiniu laikotarpiu nuolat didėja. Negana to, dėl pandemijos buvo atšaukti įvairūs renginiai miestuose, todėl matome, jog tai paskatina žmones atsisukti į gamtą ir laiką su artimaisiais planuoti šalies kurortuose. Ypač didelio susidomėjimo sulaukiama pajūryje, kur jau dabar daugiau nei trečdalis apartamentų yra rezervuoti“, – tikino jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujųjų metų sutikimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Naujųjų metų sutikimas

Lietuvių norą šventes paminėti įdomiau jaučia ir kitos apgyvendinimo ir pramogų paslaugas teikiančios įmonės. Viešbučių paslaugų portalų „NoriuNoriuNoriu.lt“ bendraįkūrėjis ir vadovas Karolis Kupris taip pat pastebi, kad artėjant šventiniam laikotarpiui vis labiau jaučiamas lietuvių noras bent trumpam grįžti į prieškarantininę rutiną.

Pastebėjome, kad šventinio laikotarpio metu lietuviai dažniau renkasi gamtoje įsikūrusius viešbučius.

„Pastebėjome, kad šventinio laikotarpio metu lietuviai dažniau renkasi gamtoje įsikūrusius viešbučius. Populiarūs išlieka Lietuvos kurortai: Druskininkai, Birštonas bei pajūris. Be to, rezervuodami gyvenamąsias vietas šv. Kalėdoms ar Naujiesiems metams, tautiečiai itin aktyviai domisi sveikatinimo, gydomojo poilsio ir sanatorinio segmento paslaugomis“, – komentavo jis.

NVSC ragina susilaikyti nuo švenčių

Išgirdę tokią informaciją epidemiologai pakraupo. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Justina Petravičienė 15min tvirtino susibūrimus per šventes vienareikšmiškai vertinanti neigiamai. Ji kritiškai įvertino ir savaitgalinius susibūrimus per įvairių miestų eglučių įžiebimus.

„Susitikimai su žmonėms, su kuriais įprastai nebendrauji, matant tokį viruso išplitimą visuomenėje, kokį turime dabar, jau yra labai didelė rizika. Čia matome dar didesnę riziką, nes viskas vyks uždarose patalpose, susiburs žmonės iš skirtingų šeimų, giminių, draugų, kurie taip pat turi daug socialinių kontaktų“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

J.Petravičienė apgailestavo, kad žmonės sunkiai priima šiuo metu šalyje esančią situaciją. Ji tikino suprantanti, kad visi esame pavargę, tačiau ragino pagaliau sau pripažinti, jog šiųmetės šventės neprilygs praėjusioms.

„Reikia suprasti, jeigu nesilaikysime visų prašymų, rekomendacijų per šventes, tai reiškia, kad toliau diktuosime COVID-19 nustatomų atvejų augimą, infekcija tik plis ir situacija tik blogės. Tai reiškia, kad po švenčių gali prireikti didesnių ribojimų, nes galime turėti infekcijos nevaldomą plitimą“, – įsitikinusi pašnekovė.

Be to, J.Petravičienė pastebi, jog lietuviai dabar gyvena tokiu principu, kad neviešoje aplinkoje, už uždarų durų jų niekas nemato ir mano, jog dėl to atsakomybės prieš visuomenę jiems tenka mažiau. Ji paragino ne tik deklaruoti pilietiškumą viešai bei saugoti vieni kitus, bet tą daryti ir uždarant namų duris.

„Žmones raginame sukaupti paskutines jėgas ir nepamiršti, kad infekcija nesibaigia uždarius namų duris. Jeigu nešvęsi restorane, o užsakytoje sodyboje, tikrai taip neatsitiks, kad virusas aplenks. Juolab reikia priminti vasaros sezono šventes, pradedant krikštynoms, baigiant vestuvėmis“, – kalbėjo ji.

Specialistė priminė Raseinių atvejį, kuomet miestas viruso židiniu tapo nuo vienos šeimos šventės.

„Dabartiniu laikotarpiu tai gali tikrai baigtis dideliais protrūkiais ir parnešta infekcija į namus“, – apibendrino J.Petravičienė.

VIDEO: Saldžios saldžios Kalėdos Kaune: Rotušės aikštėje įžiebiama „morenginė“ žaliaskarė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius