Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Statybos inspekcija teismo prašo stabdyti „Misionierių sodų“ statybas

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą prašydama panaikinti bendrovei „Misionierių namai“ išduotą leidimą statyboms adresu Subačiaus g. 20, Vilniuje. Taip pat pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones – sustabdyti projekto „Misionierių sodai“ statybos darbus. Leidimą išdavusi Vilniaus miesto savivaldybė tikina, kad jų sprendimas atitiko viešąjį interesą. 
„Misionierių sodų“ projekto statybos
„Misionierių sodų“ projekto statybos / 15min ir fcdinamo.ge nuotr.

Pranešime spaudai teigiama, kad Generalinės prokuratūros inicijuotoje byloje dėl Misionierių vienuolyno statinių ansamblio iki šiol dalyvavusi kaip trečiasis asmuo, dabar Statybos inspekcija prašo teismo leisti joje dalyvauti su pareikštais savarankiškais reikalavimais. Toks sprendimas priimtas užbaigus tyrimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduoto šio objekto statybą leidžiančio dokumento teisėtumo, kurio metu buvo nustatyta, kad jis buvo išduotas neteisėtai.

„Teismo prašoma įpareigoti bendrovę „Misionierių namai“ per 6 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti statybos, kuriai jis buvo išduotas, padarinius – nugriauti naujai statomą statinį bei rekonstruojamą statinį, atstatyti kultūros paveldo statinį (jo dalį) ir sutvarkyti statybvietę. Taip pat prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones – sustabdyti vykdomus statybos darbus“, – rašoma pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Teigiama, kad VTPSI statybą leidžiančio dokumento teisėtumo patikrinimo metu nustatė, jog pateikti projekto sprendiniai neatitinka teritorijų planavimo dokumentų, statytojas kartu su prašymu išduoti leidimą pateikė ne visus privalomus dokumentus, buvo padaryti kiti pažeidimai, dėl kurių statybą leidžiantis dokumentas išduotas neteisėtai.

„VTPSI, atlikusi tyrimą savo kompetencijos ribose, nustatė, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija, išduodama ginčijamą statybos leidimą, neatsižvelgė į ginčo teritorijoje galiojančius detaliuosius planus ir tuo pažeidė Lietuvos Respublikos statybos įstatymo 24 straipsnio 3 dalies reikalavimus, todėl (taip pat ir dėl kitų aplinkybių) šis statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas neteisėtai“, – patikslino VTPSI atstovas spaudai Albinas Keturka.

Vilniaus savivaldybė: leidimai išduoti teisėtai

Sostinės valdžia teigia, kad leidimai statyboms išduoti teisėtai.

„Vilniaus savivaldybė laikosi pozicijos, kad išduodama leidimą statyboms, laikėsi visų tuo metu galiojusių teisės aktų, sprendimas neprieštaravo, o kaip tik atitiko viešąjį interesą – turėti sutvarkytas ir patrauklias viešąsias erdves Vilniaus senamiestyje“, – BNS atsiųstame komentare teigė Vilniaus mero atstovas Aleksandras Zubriakovas.

Birželio pabaigoje inspekcija pranešė nustačiusi savavališkas statybas Vilniaus arkivyskupijos kurijai priklausančiame sklype Subačiaus gatvėje ir būstų projektą plėtojančiai bendrovei „Misionierių namai“ nurodė jas sustabdyti. Tuomet įmonės valdomoje teritorijoje, kuriai buvo išduotas statybos leidimas, plėtra nebuvo stabdoma.

Generalinės prokuratūros prašymas buvo atmestas

Generalinė prokuratūra, išnagrinėjusi VTPSI pateiktus duomenis, birželį kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydama panaikinti specialųjį planą, statybą leidžiantį dokumentą bei pašalinti šios statybos padarinius. Teismo taip pat buvo prašoma taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

15min rugpjūčio pradžioje rašė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė Generalinės prokuratūros prašymą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones „Misionierių sodų“ projektui. Tai reiškė, kad Vilniaus senamiestyje greta buvusio Misionierių vienuolyno plėtojamo 40 mln. eurų vertės prestižinių būstų statyba gali būti tęsiama.

BNS skelbė, kad prokurorai prašė teismo uždrausti bendrovei „Misionierių namai“ vykdyti statybos darbus Subačiaus g. 20 žemės sklype, taip pat disponuoti visais jame esančiais statiniais. Anot prokurorų, kitu atveju gali išaugti galbūt neteisėtų statinių dalių griovimo kaštai, nekilnojamasis turtas gali būti perleistas tretiesiems asmenims, taip apsunkinant bylos nagrinėjimą ir teismo sprendimo vykdymą.

Anot Vilniaus miesto apylinkės teismo, prokurorų prašymas nėra pagrįstas bei tinkamai motyvuotas. Generalinė prokuratūra šį teismo sprendimą apskundė.

Bendrovės vizualizacija/„Misionierių sodų“ projektas
Bendrovės vizualizacija/„Misionierių sodų“ projektas

Pradėtas ikiteisminis tyrimas STT

15min skelbė, kad Specialiųjų tyrimų tarnyboje (STT) yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo piktnaudžiavimo priimant „Misionierių sodų“ projektui palankų sprendimą Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje.

VTPSI skelbė, kad bendrovė „Misionierių namai“ birželio mėnesį kelis kartus kreipėsi į VTPSI Vilniaus departamentą su prašymais, siekdama įregistruoti nebaigtus statyti statinius Nekilnojamojo turto registre. Inspekcijos specialistai du kartus tokį prašymą atmetė vadovaudamiesi Statybos įstatymo nuostatomis, kurios, pasak inspekcijos, esamomis aplinkybėmis to daryti neleido. Vieną kartą deklaracija buvo atmesta dėl neteisingų statytojo pateiktų sklypo duomenų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Ketvirtą kartą statytojo prašymas buvo patenkintas, nors šiuo metu dėl projekto teisėtumo vyksta teisminiai ginčai. Vis dėlto buvo patvirtintas tik vienas statinys iš penkių numatytų pastatų. Šis statinys yra sena ligoninės dalis ir stovi sklype jau daug metų.

Dėl savo darbuotojų elgesio VTPSI beveik prieš mėnesį kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą ir STT prašydama ištirti galimus piktnaudžiavimo tarnyba atvejus VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamente.

Prabangūs butai su prabangiu vaizdu

15min primena, kad greta Misionierių vienuolyno XVIII amžiuje veikė Vaikelio Jėzaus vaikų prieglauda. 1976 metais šiaurinė prieglaudos dalis buvo nugriauta, prie jos pastatytas naujas ligoninės korpusas, įrengta požeminė slėptuvė, sujungusi prieglaudos pastatus su netoliese buvusiu Misionierių vienuolynu, tuo metu rekonstruotu į ligoninę. Čia maždaug hektaro ploto teritorijoje bendrovė „Misionierių namai“ sausį pradėjo daugiabučių statybas.

Bendrovė „Misionierių namai“ 2007 metais savivaldybės rengtame aukcione išsinuomojo 1 ha ploto teritoriją Subačiaus gatvėje už 16 mln. eurų. Teritorijoje planuojama statyti penkis dviaukščius namus su mansardomis, kuriuose bus įrengta 100-as 40–360 kv. m ploto butų.

fcdinamo.ge nuotr./Roman Pipia
fcdinamo.ge nuotr./Roman Pipia

Pastatų griovimo darbai čia prasidėjo šių metų sausį, iškart po to, kai buvo gautas statybos leidimas. Užbaigti darbus planuota 2019 metų gruodį. Skelbta, kad bendros investicijos į projektą turėtų siekti apie 40 mln. eurų.

Kultūros paveldo departamento specialioji komisija yra konstatavusi, kad institucijų suderintas ir buvusio kultūros ministro Šarūno Biručio parašu patvirtintas specialusis planas neatitiko tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimų. Komisija rekomendavo svarstyti specialiojo plano pakeitimą, tačiau šiuo metu jis ginčijamas teisme kaip neteisėtas.

„Misionierių namų“ atstovai teigė, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos metami vieši kaltinimai yra nepagrįsti. Tai jie vadina nepagrįstu puolimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius