Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismų maratonas baigėsi: Statybos inspekcija taikiai susitarė su „Misionierių namų“ statytojais

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI), pralaimėjusi teismų maratoną, kartu su Kultūros paveldo departamentu (KPD), Vilniaus miesto savivaldybe, plėtotojais bendrove „Misionierių namai“ bei rangos bendrove „Vakarų Baltijos korporacija“ pasirašė taikos sutartį. Šį faktą 15min patvirtino Statybos inspekcija – taip baigėsi beveik 2 metus trukęs teismų maratonas dėl statybų ant Išganytojo kalvos Vilniuje, vietoj buvusios Vaikelio Jėzaus vaikų prieglaudos Vilniaus misionierių vienuolyne.
Misionierių sodai
Misionierių sodai / Partnerio nuotr.

Šių metų pradžioje 15min skelbė, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė VTPSI skundą dėl sostinės senamiestyje, Subačiaus gatvėje, statomo daugiabučių projekto „Misionierių sodai“. Inspekcija siekė pripažinti, kad Vilniaus miesto savivaldybės išduotas leidimas – neteisėtas.

Šis sprendimas galėjo būti skundžiamas aukštesnei instancijai, tačiau, regis, buvo nuspręsta sudaryti su statytojais taikos sutartį. Ji pasirašyta šių metų sausio 29 dieną – taip užbaigiant beveik 2 metus trukusį teismų maratoną prieš bendrovę „Misionierių namai“, kuri stato daugiabučius sostinės senamiestyje.

„VTPSI, įvertinusi teismo sprendime išdėstytus motyvus ir siekdama išvengti didelių bylinėjimosi išlaidų atlyginimo bei galimos žalos valstybei kilimo, sutiko ginčą dėl statybą leidžiančio dokumento teisėtumo išspręsti taikiai“, – sutartį 15min komentavo VTPSI atstovė Ligita Luščiauskaitė.

Partnerio nuotr./„Misionierių sodai“
Partnerio nuotr./„Misionierių sodai“

Taikos sutartyje, kurios kopiją turi 15min, rašoma, kad „šalys prašo Vilniaus miesto apylinkės teismo panaikinti 2018-12-31 sprendimą, priimtą SLD teisėtumo byloje ir susitaria baigti minėtoje byloje kilusį ginčą (bei užkirsti kelią ginčui dėl galimų nuostolių (tiek tiesioginių, tiek netiesioginių) atlyginimo) šioje Sutartyje nustatytomis sąlygomis.“

VTPSI šia sutartimi atsisako visų savo reikalavimų ir įsipareigoja ateityje nereikšti jokių naujų ieškinių ir skundų dėl 2018 metų gegužės 13 dieną išduoto leidimo panaikinimo. O „Misionierių namai“ patvirtina, kad iš valstybės ir savivaldybės nereikalauja jokios žalos atlyginimo. Bendrovė šia sutartimi nereikalauja ir jai priteistų bylinėjimosi išlaidų.

„Šalys susitaria, kad vienos kitoms neatlygina išlaidų, patirtų apmokant teisines paslaugas, susijusias su SLD teisėtumo byla. Vilniaus miesto apylinkės teismo, nagrinėjant SLD teisėtumo bylą, patirtas išlaidas atlygina Misionierių namai“, – rašoma taikos sutarties punktuose.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ieškovams, iš VTPSI bendrovei „Misionierių namai“ buvo priteisęs 40 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidoms padengti. Taip pat VTPSI, teismo teigimu, turėjo padengti įmonės „Vakarų Baltijos korporacija“ 2,6 tūkst. eurų išlaidų dalyvavusios byloje advokatės pagalbai apmokėti. Teismo sprendimas Taikos sutarties pasirašymo dieną nėra įsiteisėjęs.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Tiesa, pagal šią taikos sutartį, jei Statybos inspekcija ar KPD pastebės pažeidimus, įmonę įstaigos vis tiek galės bausti.

„Išskyrus tuos atvejus, kai pažeidimai dėl Pradinio SLD (statybą leidžiančio dokumento – aut. past.) ir SLD galėjo būti nustatyti atliekant iki šios Sutarties pasirašymo vykdytus statybos valstybinės priežiūros veiksmus (statybą leidžiančio dokumento išdavimo prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo teisėtumo patikrinimus, ekspertizes ir pan.)“, – rašoma sutartyje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Misionierių sodų“ projekto statybos

Primename, kad praėjusių metų birželio pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas nutraukė bylą dėl 2017 metais išduoto „Misionierių sodų“ statybos leidimo teisėtumo, nustatęs, jog šią gegužę plėtrai išduotas naujas statybos leidimas, o senasis nebegalioja.

Teisme Statybos inspekcija siekė, kad „Misionierių namams“ išduotas statybos leidimas Subačiaus g. 20 plėtoti projektą būtų pripažintas neteisėtu. Kaip skelbė inspekcija, ji per tyrimą nustatė, jog projekto sprendiniai neatitinka teritorijų planavimo dokumentų, statytojas su prašymu išduoti leidimą pateikė ne visus privalomus dokumentus, buvo padaryti kiti pažeidimai, dėl kurių statybos leidimas išduotas neteisėtai.

Statybos inspekcija į teismą kreipėsi ir dėl naujojo „Misionierių sodų“ statybos leidimo teisėtumo. Inspekcija aiškino, kad projekte nėra detaliuoju planu laikomos Vilniaus Senamiesčio regeneravimo koncepcijos, pagal kurią negalima rekonstruoti ir statyti naujų statinių, todėl statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

Šiomis statybomis buvo susirūpinusi ir Generalinė prokuratūra. Tačiau praėjusių metų sausį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinei kolegijai, išaiškinus, jog Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis planas neprieštarauja teisės aktams, Prokuratūra pretenzijų atsisakė.

Tiesa, liko dar viena byla dėl teritorijos specialiojo plano. Nutarimą byloje, kurioje atsakovai yra Kultūros ministerija, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas turėtų skelbti vasarį.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2019 metų pabaigos planavo rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą. Į projektą planuojama investuoti 40 mln. eurų.

Portalo 15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius