Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

„Atrama Rusijai“: karas Ukrainoje didina Maskvos priklausomybę nuo Kinijos technologijų

Kaip teigiama neseniai paskelbtoje JAV Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuro parengtoje ataskaitoje, Kinija tiekia Rusijai technologijas ir įrangą, kurios tampa vis svarbesnės karui Ukrainoje, praneša CNN.
Kinijos vėliava, Rusijos vėliava
Kinijos vėliava, Rusijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Ataskaita, pavadinta „Kinijos Liaudies Respublikos teikiama parama Rusijai“ ir datuota 2023 m., yra neįslaptinta ir savo teiginiams pagrįsti daugiausia remiasi atvirų šaltinių duomenimis ir Vakarų spaudos pranešimais.

Joje pateikiamas JAV žvalgybos bendruomenės vertinimas, kad Kinija „tampa vis svarbesne atrama Rusijai jos karinėse pastangose“.

Ataskaitoje teigiama, kad nuo kovo mėn. Kinija „išsiuntė į Rusiją daugiau nei 12 mln. dolerių vertės dronų ir dronų dalių“.

Kinijos valstybinės gynybos bendrovės taip pat tiekė Rusijos vyriausybei priklausančioms gynybos bendrovėms, kurioms taikomos sankcijos, kitas dvejopo naudojimo technologijas, „kurias Maskvos kariuomenė naudoja karui Ukrainoje tęsti“, sakoma ataskaitoje.

Tarp šių technologijų – navigacijos įranga, trukdymo technologijas ir naikintuvų dalys.

Taip pat priduriama, kad nuo 2021 m. puslaidininkių eksportas iš Kinijos į Rusiją gerokai šoktelėjo: „nepaisant griežtų Vakarų sankcijų ir eksporto kontrolės, į Rusiją patenka puslaidininkių, pagamintų JAV arba pažymėtų JAV prekės ženklu, už šimtus milijonų dolerių“.

Ataskaitoje teigiama, kad Kinijos įmonės „tikriausiai“ padeda Maskvai apeiti šias sankcijas, nors „sunku nustatyti“ šios pagalbos mastą.

Taip pat pabrėžiama, kad Kinija „po 2022 m. vasario mėn. invazijos į Ukrainą tapo dar svarbesne Rusijos ekonomine partnere“.

Kinijos ambasados Vašingtone atstovas spaudai sakė, kad Kinija „laikosi objektyvios ir teisingos pozicijos“ dėl konflikto.

„AP“/„Scanpix“/Kinijos vadovas Xi JInpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Kinijos vadovas Xi JInpingas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Ukrainos klausimu Kinija laikosi objektyvios ir teisingos pozicijos, aktyviai skatina derybas dėl taikos ir konstruktyviai prisidėjo prie politinio krizės sureguliavimo“, – sakė Liu Pengyu.

„Kinija neparduoda ginklų Ukrainos krizėje dalyvaujančioms šalims ir apdairiai tvarko dvejopo naudojimo prekių eksportą laikydamasi įstatymų ir taisyklių“, – sakė L.Pengyu CNN pateiktame pareiškime.

„Kinijos ir Rusijos ekonominis ir prekybinis bendradarbiavimas yra visiškai nepriekaištingas“, – pridūrė jis, – „Jis nėra nukreiptas prieš jokią trečiąją šalį“.

Ataskaitoje teigiama, kad šalys, siekdamos apeiti Vakarų bankų sistemas, nuo kurių Rusija yra atkirsta, sandoriams dažniau naudoja vietines mokėjimo sistemas, o Kinija didina Rusijos tiekiamos naftos ir dujų importą. Šį tiekimą iš esmės uždraudė JAV ir Europa, bandydamos sumažinti Rusijos karinius išteklius.

Ataskaita buvo privaloma pagal Kongreso priimtą 2023 m. žvalgybos leidimų įstatymą, o ketvirtadienį ją paskelbė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto demokratai.

J.Bideno administracija ne kartą reiškė susirūpinimą Kinijai dėl turimų įrodymų, leidžiančių manyti, kad Kinijos bendrovės pardavė Rusijai įrangą, kuri buvo naudojama Ukrainoje, tačiau JAV pareigūnai teigia kol kas nepastebėję jokių ženklų, kad Kinija būtų teikusi ginklus ar mirtiną karinę pagalbą Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius