Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasigrožėkite: Lietuvos dangų buvo nušvietusi Šiaurės pašvaistė

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Lietuvos dangų nušvietė retai pasitaikantis reginys – Šiaurės pašvaistė. Kaip 15min pasakojo Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto vyresniosioji mokslo darbuotoja dr. Erika Pakštienė, šis reiškinys įvyko dėl rugpjūčio 17 d. Žemę pasiekusios geomagnetinės audros.
Pašvaistė virš Kėdainių raj.
Pašvaistė virš Kėdainių raj. / T.Raukčio nuotr.

E.Pakštienės teigimu, geomagnetinės audros maksimumas buvo pasiektas naktį iš rugpjūčio 17 d. į 18 d. tarp 21 val. ir 3 val. nakties ir pasiekė G3 stiprumo laipsnį. Būtent šiuo metu orų entuziastai Lietuvos danguje medžiojo įspūdingo grožio reginį – Šiaurės pašvaistę.

„Rugpjūčio mėn. tarp 14 d. ir 16 d. Saulės paviršiuje, kur yra susiformavęs Saulės vainiko plyšys ir kompleksinė Saulės dėmių sritis , pavadinimu 3078, įvyko daugybiniai vainikinės masės išsiveržimai“, – komentavo E.Pakštienė. Dėl šių išsiveržimų Saulės vėjas yra smarkiai sustiprėjęs, dėl to geomagnetinė audra užsilaikys net tris dienas.

Tai normalus Saulės elgesys, ypač dabar, kai mūsų žvaigždė yra aktyvaus ciklo etape. Prognozuojama, kad per ateinančius kelerius metus Saulės aktyvumas nuolat didės ir 2025 m. pasieks maksimumą, o po to vėl sumažės.

Per geomagnetines audras Žemės magnetinį lauką šiek tiek suspaudžia labai energingų dalelių bangos, kurios slenka magnetinio lauko linijomis netoli polių ir sujaukia atmosferos molekules, išlaisvindamos energiją šviesos pavidalu ir sukurdamos spalvingas auroras, panašias į tas, kurios sudaro Šiaurės pašvaistę.

Esant G3 geomagnetinėms audroms poliarinėmis pašvaistėmis gali pasigrožėti ir toliau nuo poliarinių sričių gyvenantys žmonės.

Nors praėjusią naktį pašvaistė stebino, astronomų teigimu šią naktį jos pamatyti nebepavyks.

„Aišku, pakelti akis į dangų visada apsimoka. Tik nereikėtų apsigauti – Lietuvoje dažniausiai matosi balkšvas pašvaistės švytėjimas, o ne spalvotas, kaip nuotraukose“, – 15min komentavo Molėtų astronomijos observatorijos astronomas Saulius Lovčikas.

Be akį traukiančių pašvaisčių geomagnetinės audros turi ir kitokį poveikį Žemei – gali sutrikti navigacija, palydovinis ryšys, internetas.

„G3 geomagnetinės audros poveikis mūsų naudojamoms technologijoms Žemėje yra minimalus, todėl Žemės gyventojai didelių nepatogumų dėl to neturėtų pajusti. Bet tokia audra gali nesmarkiai paveikti Žemės palydovus, todėl jei tektų susidurti su telefono ryšio ar televizijos trumpalaikiais sutrikimais, tai gali būti susiję būtent su geomagnetine audra, o ne su paslaugos operatoriais“, – pasakojo E.Pakštienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius