Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ragina ruošti fotoaparatus: didėja tikimybė, kad Lietuvoje išvysime šiaurės pašvaistę

Didžiulis saulės aktyvumas gali atnešti įstabius reginius Lietuvos padangėje. Feisbuko puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“ nurodo, kad šeštadienį ir sekmadienį Žemę pasieks stipriausia geomagnetinė audra per du dešimtmečius, o tai savo ruožtu gali padovanoti šiaurės pašvaistės vaizdinius. Tiesa, tam reikės ir sėkmės bei prognozės neišsipildymo – pagal dabartines prognozes įelektrintų dalelių srauto pikas Žemę pasieks Lietuvoje auštant rytui ar įdienojus.
Lietuvos dangų nuspalvino Šiaurės pašvaistė
Lietuvos dangų nuspalvino Šiaurės pašvaistė / 15min skaitytojo nuotr.

Kaip skelbia feisbuko puslapis „Orai ir klimatas Lietuvoje“, labai didelis Saulės dėmių regionas skaitiniu pavadinimu 3664 išlieka labai aktyvus ir spjaudosi įelektrintomis dalelėmis. Štai ketvirtadienį įvyko į Žemę nukreipti vainikinės masės išmetimai. Vienas iš jų – X1.0 žybsnis, kitas – X2.2 žybsnis, o penktadienį ryte – dar vienas stipresnis, net X3.8 žybsnis.

„Tai reiškia, kad gegužės 11-12 d. Žemę pasieks vainikinės masės išmetimai (arba CME). Prognozuojama per beveik net 20 metų nematyta labai stipri geomagnetinė audra (G4). Prognozėse jau dabar prognozuojamas net Kp8 indeksas.

Reginys gali būti nepaprastas, nes net Lietuvoje virš galvos būtų galima tikėtis pamatyti šiaurinę pašvaistę. Tik yra vienas bet... Įelektrintų dalelių srauto pikas Žemę pasieks tada, kai pas mus bus šeštadienio rytas/diena. Pas mus bus šviesu, todėl įdomiausio reginio, turbūt, nepamatysime. Paprasčiausiai metų laikas yra labai nedėkingas. Dienos jau ilgos, o astronominių naktų beveik nebeliko. Truputį gaila, nes arba cepelinai, arba dienos šviesa mums pakiša koją pamatyti gerą reginį“, – rašoma puslapyje.

Nepaisant to, „Orai ir klimatas Lietuvoje“ ragina neprarasti vilties ir būti pasiruošus.

„Naktį iš penktadienio į šeštadienį (ypač šeštadienį 1:00-3:30 val.) bei naktį iš šeštadienio į sekmadienį vertėtų būti toliau už miesto ir stebėti šiaurinę naktinio dangaus pusę. Prognozės, kaip ir visur, nėra tobulai tikslios, todėl turėkim vilties. Įelektrintų dalelių srautas kartais Žemę pasiekia anksčiau, kartais vėliau negu prognozuojama“, – nurodoma puslapyje.

Lietuvoje pastaraisiais metais šiaurės pašvaistė fiksuota ne kartą.

Jeigu ir jums savaitgalį pavyktų užfiksuoti įspūdingą šiaurės pašvaistės šokį ir norėtumėte juo pasidalinti su 15min skaitytojais, nuotraukas galite siųsti 15min@15min.lt arba pasinaudoti įrankiu „15min Pranešk“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius