Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 didžiausi pasaulio miestai, kuriuose net ir turtingieji netrukus sunkiai galės sau leisti išsinuomoti butą

Didžiuosiuose pasaulio miestuose didėja butų nuomos kainos, nes mažėja pandemijos apribojimai. Panaikinus pandemijos apribojimus ir pasienio kontrolę, 2022 m. trečiąjį ketvirtį dešimtyje didžiųjų pasaulio miestų būsto nuomos kainos, palyginti su praėjusiais metais, padidėjo 10,2 proc. Taip teigiama naujausioje „Knight Frank Prime Global Rental Index“ ataskaitoje, rašo businessinsider.com.
Haido parko „Žiemos stebuklų šalis“, Londonas, Jungtinė Karalystė
Haido parko „Žiemos stebuklų šalis“, Londonas, Jungtinė Karalystė / 123RF.com nuotr.

Kas ketvirtį skelbiamame „Prime Global Rental Index“ indekse, remiantis pasaulinio „Knight Frank“ tyrimų tinklo duomenimis, stebima prabangaus būsto nuoma dešimtyje miestų.

Iš dešimties nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės stebimų miestų tik dviejuose iš jų – Honkonge ir Oklande – užfiksuotas aukščiausios klasės būsto nuomos kainų sumažėjimas. Finansų centrą Honkongą paveikė pandemijos apribojimai, o Oklando prabangaus nekilnojamojo turto segmente pasiūla buvo didelė, rašoma „Knight Frank“ ataskaitoje.

Kalbant apie, atrodytų, nesiliaujantį kitų miestų nuomos kainų augimą, yra ir gerų naujienų. Augimo tempas lėtėja: 10,2 proc. nuomos kainų augimas yra mažesnis nei 11,9 proc. augimas, kurį „Knight Frank“ užfiksavo antrąjį šių metų ketvirtį.

Toliau apžvelgiame penkis didžiuosius miestus, kuriuose 2022 m. trečiąjį ketvirtį geriausios – arba prabangios – nuomos kainos augo sparčiausiai. Dešimtuką užbaigia, bet į mūsų sąrašą neįtraukti Ženeva, Monakas, Tokijas, Oklandas ir Honkongas.

1. Niujorkas atsigavo po pandemijos, todėl nuomos kainos sparčiai kilo

Miestas: Niujorkas (JAV)

Trečiojo ketvirčio nuomos kainų pokytis, palyginti su praėjusiais metais: 31.3 proc. Niujorkas trečią ketvirtį iš eilės užėmė pirmąją vietą reitinge.

Nors 31,3 proc. padidėjimas yra mažesnis nei antrąjį ketvirtį, kai jis siekė 39 proc., nuomos kainos vis dar buvo padidėjusios dėl ribotų atsargų ir nuolatinės paklausos, ataskaitoje rašė „Knight Frank“ tarptautinių gyvenamojo būsto tyrimų vadovė Kate Everett-Allen.

Visame Manhatane nuomojamo nekilnojamojo turto skaičius, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, sumažėjo 5 proc., o palyginti su 2020 m. rugsėju – 65 proc.

123rf.com nuotr./Empire State Building
123rf.com nuotr./Empire State Building

Nuomos kainos Niujorke padidėjo, nes miestas atsigauna po pandemijos, o tai privertė kai kuriuos nuomininkus nerimauti dėl besibaigiančių nuomos sutarčių, 2022 m. kovo mėn. pranešė „Insider“ Alcynna Lloyd.

2. Singapūro nuomos kainas lėmė didelė paklausa po to, kai vėl atsivėrė sienos

Miestas: Singapūras

Trečiojo ketvirčio nuomos kainų pokytis, palyginti su praėjusiais metais: 22.9 proc.

„Sienų atvėrimas ir naujų vizų įvedimas, siekiant pritraukti geriausius talentus iš viso pasaulio, sukėlė padidėjusią paklausą“, – apie Singapūrą rašė Everett-Allen.

Paklausą skatino imigracija ir žmonės, kuriems reikia laikino būsto laukiant, kol bus baigtos jų namų statybos po to, kai darbus nutraukė pandemija. Jaunesni žmonės, kurie tradiciškai gyvena šeimose, kol susituokia, taip pat siekia nuomotis būstą, nes daugėja nuotolinių darbų.

Shutterstock.com nuotr./Singapūras
Shutterstock.com nuotr./Singapūras

Remiantis oficialiu privačių gyvenamųjų namų kainų indeksu, visus tris šių metų ketvirčius Singapūre didėjo ir gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto kainos.

Siekdama sutramdyti rinką esant neaiškioms pasaulio ekonomikos perspektyvoms, Singapūro vyriausybė nustatė naujas taisykles, pagal kurias parduodantiems privačią gyvenamąją nuosavybę 15 mėnesių ribojama galimybė įsigyti valstybės subsidijuojamą butą, o tai dar labiau skatina nekilnojamojo turto nuomos paklausą.

Tikimasi, kad nuomos kainos Singapūro privačių gyvenamųjų namų rinkoje 2023 m. vis dar didės, tačiau lėčiau – 2023 m. 13-16 proc., palyginti su 26-29 proc. 2022 m., dėl padidėjusio pradedamų statyti būstų skaičiaus, gruodžio 23 d. ataskaitoje rašė nekilnojamojo turto įmonė „Orange Tee“.

3. Pragyvenimo išlaidų krizės sąlygomis nuomos kainos Londone išaugo beveik 19 proc.

Miestas: Londonas (Jungtinė Karalystė)

Trečiojo ketvirčio nuomos kainų pokytis, palyginti su praėjusiais metais: 18.6 proc.

Trečiąjį ketvirtį Londone atsispindėjo lėtesnis nuomos kainų augimas nei vasarą, kai jos buvo pasiekusios piką: trečiąjį ketvirtį kainos augo 19 proc., o antrąjį ketvirtį – 27proc., teigia „Knight Frank“.

Kaip rodo dienraščio „The Guardian“ atliktas tyrimas, dėl sparčiai augančių nuomos kainų gyvenimas Londone tapo neįperkamas: kai kuriems iš jų nuoma padidėjo net iki 60 proc.

JK vyriausybė pareiškė, kad nepalaiko nuomos mokesčio kontrolės, nes ji „neskatintų investicijų į šį sektorių“, teigiama rugpjūčio 2 d. atnaujintame politikos dokumente.

4. Nuomos kainas Toronte palaiko didelė paklausa, nes palūkanų normos stabdo būsto pirkimą

Miestas: Torontas (Kanada)

Trečiojo ketvirčio nuomos kainų pokytis, palyginti su praėjusiais metais: 14.5 proc.

Trečiąjį 2022 m. ketvirtį gyvenamųjų patalpų nuomos kainos Toronte (Kanada), palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, dėl didelės paklausos padidėjo 14,5 proc.

Shutterstock.com nuotr./Kanada, Torontas
Shutterstock.com nuotr./Kanada, Torontas

Nuomos kainas Toronte didino kylančios palūkanų normos, kurios atgraso potencialius būsto pirkėjus nuo pirkimo, spalio mėn. ataskaitoje rašė Kanados nekilnojamojo turto duomenų analizės įmonė „Urbanation“.

Artėjame prie to, kad nuomos kainos taps tiesiog neįperkamos nuomininkams.

„Artėjame prie to, kad nuomos kainos taps tiesiog neįperkamos nuomininkams“, – gruodžio 14 d. „CBC News“ sakė „Urbanation“ prezidentas Shaunas Hildebrandas.

5. Sidnėjaus nuomos kainos padidėjo beveik 9 proc., palyginti su tuo, kas buvo prieš metus, tačiau didėjimo tempas lėtėja

Miestas: Sidnėjus, Australija

Trečiojo ketvirčio nuomos kainų pokytis, palyginti su praėjusiais metais: 8.9 proc.

Kaip ir Kanadoje, Sidnėjuje gyvenamųjų patalpų nuomą skatina palūkanų normų kilimas ir padidėjusi imigracija po to, kai atsivėrė sienos, teigia „Knight Frank“.

Tuo tarpu būsto pasiūla nepasivijo paklausos, dėl to vyksta nekilnojamojo turto nuomos konkursai, gruodžio 6 d. pranešė News Corp priklausantis news.com.au.

123RF.com nuotr./Sidnėjus
123RF.com nuotr./Sidnėjus

Naujojo Pietų Velso valstija, kurioje yra Sidnėjus, tiria nuomos aukcionų praktiką ir svarsto galimybę reformuoti šią sistemą, teigia žiniasklaidos priemonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius