Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP pritarė skaidresnėms trumpalaikės nuomos taisyklėms

Ketvirtadienį europarlamentarai balsavo už naujas ES taisykles, kuriomis siekiama įvertinti trumpalaikės nuomos mastą ir padėti užtikrinti patikimesnę šios nuomos rinką.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / „Scanpix“ nuotr.

Naujosios taisyklės nustato duomenų apie trumpalaikės nuomos paslaugas rinkimo ir dalinimosi reikalavimus. Jomis siekiama paskatinti skaidresnę ir atsakingesnę minėtos nuomos rinką ES ir kartu apsaugoti vartotojus nuo netikrų nuomos skelbimų.

Internetinės platformos, kurios tarpininkauja teikiant trumpalaikės nuomos paslaugas, turės dalintis su atsakingomis valstybinėmis institucijomis duomenimis apie būstą siūlančių šeimininkų registraciją. Platformoms nustatoma pareiga užtikrinti šios informacijos tikslumą, patikimumą ir matomumą. Tai turėtų padėti lengvai identifikuoti nuomos paslaugas teikiančius asmenis ir esant reikalui stabdyti jų veiklą, paprašyti platformų pašalinti skelbimus ar bausti taisykles pažeidžiančius šeimininkus.

ES valstybės turės sukurti vieną bendrą skaitmeninę prieigą, kurioje kiekvieną mėnesį platformos galėtų dalintis reikiamais duomenimis, pavyzdžiui, apie išnuomotų naktų ar apsistojusių svečių skaičių, būsto adresą, verslo registracijos numerį ar nuomos interneto svetainę.

EP pranešėja Kim Van Sparrentak (Žalieji, Nyderlandai) pažymėjo: „Miestuose pašoko nelegalios trumpalaikės nuomos mastai. Dėl to Europos miestuose gyventi tampa sunkiau ir jie mažiau įperkami. Šios taisyklės įpareigoja platformas dalintis duomenimis su vietos valdžios institucijomis, kad pastarosios galėtų geriau prižiūrėti nuomos taisyklių įgyvendinimą ir užtikrintų būsto prieinamumą.“

ES taisyklės pritarė 493 EP nariai, 14 nepritarė, o 33 susilaikė. Jos jau suderintos su ES Taryba, todėl jų įsigaliojimui būtinas tik formalus šios institucijos pritarimas.

Plečiantis nuomos platformų („Airbnb“, „Booking“, „Expedia“ ar „TripAdvisor“) verslui, didėja ir trumpalaikės nuomos pasiūla. Ji sudaro ketvirtadalį viso turistams skirto būsto ES. Nors šis verslas yra naudingas būstą siūlantiems šeimininkams, turistams ir regionams, tačiau, pasak kai kurių specialistų, dėl šių paslaugų priežiūros stokos auga jų kaina, vietos gyventojai išstumiami į kitus rajonus, atsiranda nesąžininga konkurencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius