Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 22 /2021 05 23

„Euroviziją“ laimėjo Italija, „The Roop“ atiteko 8 vieta

Šeštadienio vakarą ištikimiausi „Eurovizijos“ gerbėjai susirinko prie televizijos ekranų dėl pagrindinio tikslo – išrinkti 65-ojo dainų konkurso laimėtoją. 26 šalių atstovai užkariavo ne tik europiečių, bet ir viso pasaulio širdis, tad liko vienintelė intriga, kam bus įteikta žymioji konkurso statulėlė. Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus paaiškėjo, kad šiais metais nugalėtoju tapo Italijos atstovai „Måneskin“. Tuo metu Lietuvai atstovavusi grupė „The Roop“ užėmė 8 vietą.
„Eurovizijos“ nugalėtojai
„Eurovizijos“ finalas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savaitę trukusi intriga šeštadienio vakarą pasiekė kulminaciją – Roterdame esančioje „Ahoy“ arenoje nuskambėjo į finalą patekusios 26 šalys. Kiekviena iš jų jau įrodė, kad yra vertos dalyvauti konkurse, tačiau buvo išrinktas tik vienas nugalėtojas – jais tapo rokeriai „Måneskin“.

Lietuvos atstovai „The Roop“ užėmė antrą vietą. Tai – antras geriausias šalies rezultatas.

Tad kas žengė į didžiąją sceną? „Ahoy“ arenoje pamatėme šias 26 šalis: Kipras, Albanija, Izraelis, Belgija, Rusija, Malta, Portugalija, Serbija, Jungtinė Karalystė, Graikija, Šveicarija, Islandija, Ispanija, Moldova, Vokietija, Suomija, Bulgarija, Lietuva, Ukraina, Prancūzija, Azerbaidžanas, Norvegija, Nyderlandai, Italija, Švedija, San Marinas.

Nors pirmame pusfinalyje lietuvių atstovai „The Roop“ pasirodė pirmi, visgi finale jie pasirodė 18-ti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Iš ispanų atstovo „Eurovizijoje“ pasišaipę Norvegijos TV vedėjai sulaukė kritikos

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ puslapyje prieš finalą surengtame balsavime pirmi – „The Roop“

Prieš pat ceremoniją gyvai turėjo pasirodyti ir 2019-ųjų metų „Eurovizijos“ laimėtojas Duncanas Laurence'as, tačiau dėl jam nustatyto koronaviruso, šie planai turėjo pasikeisti. Vis tik kaip ir per pusfinalius, taip ir šįkart gerą nuotaiką palaikė žinomi vedėjai – tai Chantal Janzen, Janasas Smitas, Edsilia Rombley ir Nikkie de Jager. Jie žiūrovus nustebino nauja populiarios dainos „Venus“ versija.

Galiausiai po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirta laiko televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar per generalinę finalo repeticiją.

Paaiškėjo, kad pergalė atiteko Italijos atstovams, kurie iš viso surinko 524 taškus. Antroje vietoje liko Prancūzija su 499 taškais, o trečioje – Šveicarija su 432 taškais.

VIDEO: Måneskin from Italy wins the Eurovision Song Contest 2021!
VIDEO: Måneskin - Zitti E Buoni - Winners Performance - Italy

O ką prieš finalą palaikė „Eurovizijos“ gerbėjai? Žiūrėkite 15min vaizdo įraše:

VIDEO: „Eurovizijos“ entuziastai jau būriuojasi prie arenos: už ką jie serga?

Pirmoji finale pasirodė bene daugiausiai simpatijų sulaukusi Kipro atstovė Elena Tsagrinou, kuri pristatė itin karštą kūrinį „El Diablo“. Panašu, kad ji dar kartą įrodė, dėl ko laikoma viena talentingiausių šalies atlikėjų.

Anksčiau Elena priklausė grupei „OtherView“, tačiau nutarė sukurti solinę karjerą, išleisdama hitu tapusius kūrinius. Jie akimirksniu sulaukė dėmesio socialiniuose tinkluose ir už jo ribų. Negana to, ji taip pat turi savo televizijos laidą „K-POP Stars“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovė Elena Tsagrinou
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kipro atstovė Elena Tsagrinou

Į sceną netrukus žengė Albanijos atstovė Anxhela Peristeri su kūriniu „Karma“. Ekrane buvo galima matyti įvairių spalvų dūmus. Atlikėja scenoje buvo viena, dėvėjo sidabro spalvos drabužius. Dainos pabaigoje dūmų atsirado ir pačioje scenoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Anxhela Peristeri
Luko Balandžio / 15min nuotr./Albanijos atstovė Anxhela Peristeri

Išskirtinių bruožų Izraelio atstovė Eden Alene Roterdamo areną sužavėjo kūriniu „Set me free“. Energijos ir šiam pasirodymui netrūko, mat su panašiais šokių žingsneliais lingavo atlikėjos šokėjai. Prieš pat pasirodymą buvo manoma, kad šalis nuo savo pagrindinio formato neatitols – jiems scena buvo kaip podiumas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Izraelio atstovė Eden Alene
Luko Balandžio / 15min nuotr./Izraelio atstovė Eden Alene

Belgų atstovė Hooverphonic pasirodė su kūriniu „The wrong place“. Panašu, kad atlikėja arenoje norėjo sukurti rimtą atmosferą, o tam padėjo balti ir juodi atspalviai. Prie to prisidėjo ir patys atstovai, kurių apranga neturėjo išskirtinių bruožų. Beje, kartais gali susidaryti įspūdis, kad pagrindinė atlikėja šiek tiek pikta ar net išsigandusi.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Hooverphonic
Luko Balandžio / 15min nuotr./Belgijos atstovė Hooverphonic

Ant scenos žengė savo kūriniu didelio dėmesio sulaukusi rusų atstovė Manizha, pristačiusi „Russian Woman“ dainą. Buvo manoma, kad ja atlikėja bandė išryškinti socialines problemas ir parodyti, kad svarbi meilė sau, kūnui, moterų ir vaikų teisėms. Ji nepraleido progos paminėti ir tautinės, kultūrinės bei seksualinės tapatybės, o viso to pagrindas – paprasčiausia tolerancija.

Be to, įdomi ir moters biografija – Tadžikistane gimusi atlikėja mėgsta rašyti ne tik muziką, dainos žodžius, bet ji taip pat režisuoja, montuoja vaizdo įrašus. Kaip JT geros valios ambasadorė pasirodė koncertuose Maskvoje ir Sankt Peterburge.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rusijos atstovė Manizha
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rusijos atstovė Manizha

Į sceną žengė ir kai kurių favorite tapusi pasirodė Maltos atstovė Destiny su daina „Je Me Casse“. Atlikėja yra pasižymėjusi ir anksčiau, nes laimėjo Maltos jaunimo konkursą 2015 m., tapo jaunąja pop žvaigžde ir ne vienerius metus dalyvavo įvairiuose projektuose, pavyzdžiui, „Britain’s Got Talent“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Maltos atstovai Destiny
Luko Balandžio / 15min nuotr./Maltos atstovai Destiny

Portugalijos atstovai grupė „The Black Mamba“ ir jų kūrinys „Love Is On My Side“ sukūrė puikią atmosferą. Viena pusė jų pasirodymo buvo nufilmuota nespalvotai, kita – įprastai, spalvotai. Dainininko išskirtinis tembras ir gyvai atliekamas kūrinys stipriai išsiskyrė iš prieš tai buvusių „Eurovizijos“ pasirodymų savo ramybe. Ekrane buvo matomas virtualus orkestras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovai „The Black Mamba“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Portugalijos atstovai „The Black Mamba“

Sceną savo judesiais ir balsais ir dar kartą užkariavo Serbijos atstovės, grupė „Hurricane“, su kūriniu „Loco Loco“. Merginos ir šį kartą nenuvylė ne tik dainos žodžiais, bet ir judesiais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Serbijos atstovai „Hurricane“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Serbijos atstovai „Hurricane“

Turbūt daugelis sukluso išgirdę Jungtinės Karalystės atstovo Jameso Newmano vardą, tačiau tai ne žymusis atlikėjas, o jo brolis, kuris scenoje pristatė kūrinį „Embers“. Alikėjas parašęs dainas didžiausioms pasaulio žvaigždėms, tokioms kaip „Little Mix“, Zaynas, Liamas Payne‘as ir kt.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Anglijos atstovas James Newman
Luko Balandžio / 15min nuotr./Anglijos atstovas James Newman

Graikijos atstovė Stefania atliko kūrinį „Last Dance“. Dainos žinutė, kad niekas nesibaigia, kad nei vienas šokis nebūna paskutinis. Tiesa, Stefania yra atstovavusi Nyderlandus vaikų „Eurovizijoje“ su grupe „Kisses“. Ekrane galėjome išvysti kosminius vaizdus dainos pradžioje, vėliau juos pakeitė pastatai ir vyrų šokėjų siluetai. Atlikėja scenoje atrodė užtikrinta ir pasitikinti savimi. Vėliau į sceną įžengė ir keturi šokėjai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Stefania
Luko Balandžio / 15min nuotr./Graikijos atstovė Stefania

Galingo balso Šveicarijos atstovas Gjon's Tears pasirodė su kūriniu „Tout l'Univers“. Atlikėjas scenoje buvo vienas. Dainininkas nustebino savo aukštu balsu ir jausminga daina.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos atstovas Gjon’s Tears
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šveicarijos atstovas Gjon’s Tears

Islandijos atstovai grupė Daði og Gagnamagnið, deja, gyvai nepasirodė ir finale dėl vienam grupės nariui nustatyto koronaviruso. Girdėjome įrašą iš gegužės 13 dienos generalinės repeticijos. Jie atliko dainą „10 Years“, kuri yra apie grupės vokalisto draugystę su jo žmona, kuri, beje, šiuo metu laukiasi. Grupė buvo dažnai lyginama su mūsiškiais „The Roop“. Pasirodymas išsiskyrė savo nuotaikingumu ir sinchroniškais grupės narių judesiais bei derančiais balsų sąskambiais.

EBU / THOMAS HANSES nuotr./Islandijos atstovai grupė „Daði og Gagnamagnið“
EBU / THOMAS HANSES nuotr./Islandijos atstovai grupė „Daði og Gagnamagnið“

Mažai, kas žino, tačiau Ispanijos atstovas Blas Cantó beveik du dešimtmečius troško atstovauti Ispaniją „Eurovizijos“ dainų konkurse. Iš pradžių jis dalyvavo „Junior Eurovision 2004“ konkurse ir netgi bandė dalyvauti įprastoje „Eurovizijoje“ 2011 m., tačiau taip pat nesėkmingai. Visgi šįkart jis iškart pateko į finalą ir su kūriniu „Voy a quedarme“ bandė užkariauti europiečių širdis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ispanijos atstovas Blas Cantó
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ispanijos atstovas Blas Cantó

Moldovos atstovė Natalia Gordienko pasirodė su kūriniu „SUGAR“. Ji dalyvavo „Eurovizijoje“ ir prieš 15-ką metų. Filipas Kirkorovas yra vienas iš dainos autorių. Natalia scenoje buvo su dar keturiais vyrais šokėjais. Atlikėja dainos pabaigoje nustebino ilga nata ir nusiuntė oro bučinį žiūrovams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovė Natalia Gordienko
Luko Balandžio / 15min nuotr./Moldovos atstovė Natalia Gordienko

Prieš pat savo pasirodymą vokiečių atstovas Jendrik su kūriniu „I Don’t Feel Hate“ sukėlė nemažą skandalą – atlikėjas „Eurovizijos“ scenoje norėjo parodyti vidurinį pirštą. Vis tik organizatoriai to neleido ir pirštus pakeitė į taikos ženklą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vokietijos atstovas Jendrik
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vokietijos atstovas Jendrik

Suomijos atstovai grupė „Blind Channel“ kūrinys „Dark Side“ išsiskiria šių metų konkurse. Parašė dainą apie visas niūrias emocijas, kurias sukelia pandemija. Jie pasakojo, kad dalyvauja „Eurovizijoje“ tik todėl, kad per pandemiją nebuvo koncertų ir jie neturėjo ką veikti. Pasirodymo metu buvo naudojami specialieji efektai, mirgėjo šviesos , ekrane karts nuo karto pasirodydavo grupės narių atvaizdai. Dainos pabaigoje išvydome ant vieno iš atlikėjo delno užrašyta žodį „join“ (liet. prisijunk).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos atstovai Blind Channel
Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos atstovai Blind Channel

Bulgarijos atstovė VICTORIA ir kūrinys „Growing Up Is Getting Old“ primena, kad viskas bus gerai. Atlikėja, dainuodama šį kūrinį, galvoja apie savo artimiausius žmones. Atrodė, kad atlikėja yra ne ant scenos, o ant vandenyje plūduriuojančio akmens luito.

EBU /ANDRES PUTTING/Bulgarijos atstovė VICTORIA
EBU /ANDRES PUTTING/Bulgarijos atstovė VICTORIA

Ant scenos pasirodė ir lietuvių viltimi tapę „The Roop“ su kūriniu „Discoteque“. Ir kaip žadėjo, taip ir padarė – arenoje užkūrė tikrą diskoteką. O ką kalbėti apie geltonuosius kostiumus, kuriuos išryškino sceniniai efektai ir, žinoma, neblėstanti grupės energija.

„The Roop“ pasirodymas „Eurovizijos“ finale:

VIDEO: The Roop - Discoteque - LIVE - Lithuania

Negana to, atrodė, kad visų kamerų dėmesys atiteko būtent Vaidotui Valiukevičiui ir žymiems pirštų judesiams. Tad nenuostabu, kad jis tuo ir pasinaudojo – šoko, dainavo ir gerai praleido laiką. Kartu su grupe šoko ir arenoje buvę svečiai, kurie ne tik kartojo šokio žingsnelius, bet ir palaikė garsiais šūkiais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovai „The Roop“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos atstovai „The Roop“

Prieštaringų nuomonių sulaukę Ukrainos atstovai „Go_A“ su kūriniu „Shum“ ir šįkart neprašovė. Jie pademonstravo netradicinę ukrainiečių istoriją, kurią perteikė folkloru ir elektroninės muzikos motyvais.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukrainos atstovai Ukraine „Go_A“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ukrainos atstovai Ukraine „Go_A“

Aukšta vieta žadama ir prancūzų atstovei Barbarai Pravi, kuri į sceną lipo su romantišku kūriniu „Voilà“. Kai kuriems pasirodė, kad jos melodija, atlikimas šiek tiek panašus į jau anksčiau „Euroviziją“ laimėjusio Salvadoro Sobralio.

Be to, Barbara Pravi muzikinė karjera buvo garsi dar prieš konkursą. Moteris Prancūzijoje žinoma kompozitorė, scenos atlikėja ir ne vieno hito autorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prancūzijos atstovė Barbara Pravi
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prancūzijos atstovė Barbara Pravi

Azerbaidžano atstovė Efendi scenoje susprogdino tikrą seksualumo bombą – čia buvo ir turkio, ir aukso, ir kitų atspalvių. Akivaizdu, kad buvo stengtasi perteikti rytietiškus ornamentus, įvairius simbolius. Atlikėja žiūrovų dėmesį traukė ir su stipriu dainos „Mata Hari“ atlikimu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Efendi
Luko Balandžio / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Efendi

Netrukus į sceną žengė norvegas TIX su kūriniu „Fallen angel“. Jis žavėjo ne tik dainos atlikimu, bet ir apranga – užsidėjo baltus angelo sparnus. Atlikėjui scenoje pritarė pagrindiniai vokalistai ir šokėjai, kurie, skirtingai nei jis pats, tapo tamsiais angelais. Be to, įdomia, o gal net kiek per šiurkščia detale tapo grandinėmis ir pančiais prirakinti šokėjai.

Visgi šį pasirodymą pagyvino mėlynos ir baltos spalvos efektai, kurie scenoje sukurtus debesis pavertė tai purpurinėmis, tai geltonomis spalvomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovas TIX
Luko Balandžio / 15min nuotr./Norvegijos atstovas TIX

Šių metų „Eurovizijos“ šeimininkai konkurse pasirodyti išrinko Jeangu Macrooy su daina „Birth of a New Age“. Vyras jaunystėje konservatorijoje mokėsi dainų rašymo ir susipažino su žymiu muzikos prodiuseriu. Galiausiai nuo 2014 Nyderlanduose dainuoja ir rašo dainas, kas ir iššaukė jo populiarumą šalyje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Jeangu Macrooy
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Jeangu Macrooy

Italija šiais metais į konkursą siuntė grupę Måneskin su daina „Zitti e buoni“. Rokerišku įvaizdžiu prisistatantys nariai iki šiol turėjo ne vieno gerbėjo dėmesio, o prognozėse skina aukščiausias vietas. Visgi panašu, kad ir šį vakarą žiūrovai buvo sužavėti – „Ahoy“ arenoje skambėjo gausiausi aplodismentai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Italijos atstovas Måneskin
Luko Balandžio / 15min nuotr./Italijos atstovas Måneskin

Priešpaskutinis į sceną žengė 19-os metų švedų atstovas Tusse su kūriniu „Voices“. Vaikinas Švedijoje išgarsėjo po to, kai 2018 m. varžėsi „Got Talent“, o vėliau laimėjo „Swedish Idol“ 2019 m. Galiausiai garsus „Melodifestivalen“ prodiuseris Christeris jam pasiūlė patekti į Švedijos nacionalinį finalą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovai „Tusse“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Švedijos atstovai „Tusse“

Paskutinioji ant scenos pasirodė San Marino atstovė Senhit su kūriniu „Adrenalina“. Ji „Eurovizijoje“ atstovavo savo nykštukinę šalį 2011 metais, tačiau tais metais nepateko į finalą. Šiais metais dainą kūrė kartu su amerikiečių reperiu Flo Rida. Pasirodymo metu dalyviai šoko ant besisukančios platformos. Scenoje pasirodė ir pats Flo Rida. Jie su atlikėja Senhit užkūrė tikrą vakarėlį.

Luko Balandžio / 15min nuotr./San Marino atstovai Senhit
Luko Balandžio / 15min nuotr./San Marino atstovai Senhit

TAIP PAT SKAITYKITE: „The Roop“ pasirodymas Europos žurnalistų akimis: kokias vietas prognozuoja?

TAIP PAT SKAITYKITE: Nematoma „Eurovizijos“ pusė: vaizdo įraše – tai, ko neišvysta televizijos žiūrovai

15min kvietė palaikymą ne tik lietuviams, bet ir kitiems „Eurovizijoje“ dalyvavusiems atlikėjams išreikšti parengtoje apklausoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius