Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrą savaitę iš namų Šiaurės Italijoje neišeinanti A.Žiliūtė: „Tai, kas vyksta, yra tikras košmaras“

„Jau beveik sienomis lipame“, – taip trumpai situaciją apibūdino aštuntus metus Lombardijoje gyvenanti Aida Žiliūtė, kuri dėl koronaviruso jau antrą savaitę yra užsidariusi namuose. Anot moters, kuri kadaise Lietuvoje buvo žinoma muzikos vadybininkė, epidemija kardinaliai pakeitė italų kultūrą. Iš jų buvo atimtas mylimas rytinis kavos puodelis, o į parduotuvę leidžiama tik po 30 asmenų.
Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą
Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą, su tuo susidūrė ir čia gyvenanti Aida Žilūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Visoje Italijoje paskelbus karantiną uždarytos ugdymo įstaigos, todėl penkerių metų dukrą auginanti lietuvė daugiausiai laiko praleidžia namie. Gyvendama prie pat Milano, koronaviruso epicentro, Aida pripažįsta, kad situacija darosi tikrai nejuokinga.

„Manau, kad tokios patirties gyvenime dar išvis nesu turėjusi, nes viskas primena kone pasaulio pabaigą“, – pokalbio pradžioje pripažįsta Aida.

Ligoninėse vykdoma atranka

Kaip ir visas pasaulis, kaip ir Italija, taip ir Aida iš pat pradžių koronavirusą vertino kaip paprastą gripą, manė, kad situacija greitai pagerės, ypač, kad iš pat pradžių skelbta, jog didžiausia grėsmė yra tik silpną imunitetą turintiems, vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems patologinių ligų.

„Panika iš pat pradžių buvo, bet ji priminė Lietuvą. Tik pas mus lentynose neliko makaronų (juokiasi). Viskas buvo iššluota, bet praėjus kelioms dienoms viskas grįžo į savas vėžes. Skirtumą tuomet pajuto tik auginantys mažus vaikus, nes buvo uždaryti darželiai, jautėsi šioks toks sujudimas, žmonės pradėjo dažniau plautis rankas, bet ir pati ėjau į vakarėlius, buvau tarp žmonių. Tai, kas vyksta dabar, yra kaip diena ir naktis“, – pripažįsta Aida.

Provincijoje, kur aš gyvenu, vakar buvo nustatyta 30 užsikrėtusiųjų, o pačiame mieste net nėra tiek aparatų

Per kelias savaites situacija Italijoje kardinaliai pasikeitė. Pasak moters, šiuo metu yra vykdoma natūrali atranka, nes vietų ligoninėse nebėra. Vasario pabaigoje situacija pasidarė kritinė.

„Kadangi užsikrėtė labai daug jaunų žmonių, jie yra intubuojami, reanimuojami, aparatų nėra tiek daug, kad užtektų visiems. Provincijoje, kur aš gyvenu, vakar buvo nustatyta 30 užsikrėtusiųjų, o pačiame mieste net nėra tiek aparatų. Ligoninės užgrūstos ir ligoniais, atvežtais iš Milano, kitų šalies zonų. Situacija kritinė

Medikai dirba nežmoniškomis sąlygomis, paromis, nes tiesiog nėra kam pakeisti pamainos. Kritinė situacija tikrai jaučiama, todėl yra atrenkama, kam padėti, kam ne. Neseniai girdėjau istoriją, kad vieno vaikino tėtis, sergantis vėžiu, apsikrėtė koronavirusu, tačiau dėl vyresnio amžiaus neturi pirmenybės, nors reikia prisiminti, kad tai vis tiek yra žmogus, nepaisant to, kiek jam metų. Graudu tai girdėti“, – pasakoja šalia židinio gyvenanti lietuvė.

Asmeninio albumo nuotr. /Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą
Asmeninio albumo nuotr. /Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą

Virusas pakeitė italų kultūrą

Vos virusui pradėjus plisti Italijoje juokauta, kad toks didelis užsikrėtusiųjų skaičius yra dėl italams būdingo šilto bičiuliavimosi, dažnų prisilietimų, dvigubų bučinių į žandą, tačiau, juokas juokais, virusas išties pakeitė italų kultūrą.

„Apie apsikabinimą ir pasibučiavimą net nėra kalbos. Mano vyras toliau dirba, tačiau vengiama susitikimų, niekas niekam nespaudžia rankų, nors italams bendraujant tai sunkiai įsivaizduojama“, – pabrėžia Aida. Jos teigimu, ribojami ir darbiniai susitikimai, prašoma darbuotojų vengti darbo biuruose. Nedidelėse įmonėse situacija nepasikeitė, didesnės kontoros paskelbė karantiną, tačiau visur yra laikomasi griežtų saugumo taisyklių.

Tiesa, dauguma priversti ir taip likti namie, nes dėl uždarytų mokymo įstaigų nėra kur palikti vaikų.

Anot moters, italų kasdienybė apsivertė aukštyn kojomis, iš jų gyvenimo išbraukti nuolatiniai pašnekesiai su parduotuvėje ar kaimynystėje sutiktu bičiuliu. Jei ir susitinka pažįstamą, bendrauja jie per atstumą, vienas kitam tardami vos kelis žodžius ir skubiai lėkdami į skirtingas puses.

Aida pabrėžia, kad virusas ypač smogs verslui. Nors 2012–2013 metų krizės metu Italija išgyveno vieną sunkiausių etapų, verslininkai buvo vieninteliai, kurie iš jos išbrido greitai ir ne taip skausmingai. Vis dėlto dabar situacija kardinaliai kitokia.

„Italijoje egzistuoja maisto kultūra, kurios niekaip nepakeisi, o dabar matome užsidariusius restoranus, ypač raudonose zonose, kur viskas uždaroma 18 valandą. Restoranams tai yra pati didžiausia krizė, kurią tik būtų galima įsivaizduoti.

Maistas italams yra džiaugsmas ir bendravimo būdas, o dabar sėdi namuose – užsidarę ir valgydami šaldytą maistą, kas irgi yra baisus kirtis, nes italai dažniausiai valgo tik šviežią maistą, ką tik nusipirktą“, – pasakoja ji.

Tikrai daugeliui žmonių šio mėnesio atlyginimas sieks nulį

Apie tai vis dažniau kalbama ir spaudoje, televizijoje, tačiau kol kas nėra žinoma, ar valstybė ruošiasi padėti verslus turintiems asmenims.

„Tikrai daugeliui žmonių šio mėnesio atlyginimas sieks nulį. Šiomis dienomis įtemptai klausomės, koks bus priimtas sprendimas, kaip bus pagelbėta žmonėms. Manau, kad bus imtasi kažkokių sprendimų, nors Italija šiuo metu nėra pačioje geriausioje ekonominėje padėtyje, bet bet kokiu atveju negalima palikti žmonių. Čia gyvena 60 milijonų žmonių, iš kurių nemaža dalis tikrai dirba patys sau“, – pasakoja moteris.

Skelbiama, kad Italijos gyventojai bus atleisti nuo paskolų mokėjimo ir komunalinių mokesčių.

Asmeninio albumo nuotr. /Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą
Asmeninio albumo nuotr. /Šiaurės Italijoje koronavirusas kardinaliai pakeitė italų gyvenimą

Policija tikrina kavines, gerti kavą prie baro – nevalia

Koronavirusas pakeitė ir rytinę kavos gėrimo tradiciją. Beveik nė vienas italas ryto neįsivaizduoja be tradicinio kavinėje išgeriamo espreso ir jį lydinčio kruasano, tačiau dabar pasimėgauti tokiomis akimirkomis sunkiai galima.

Kavinėse draudžiama kavą gerti prie pat baro, žmonės sodinami prie staliuko. Dažniausiai tokiose vietose jų būna vos keli, todėl yra labai ribojamas apsilankančiųjų skaičius.

Pajuokavusi, ar Pietų Italijoje žmonės laikysis šios taisyklės, Aida sako sužinojusi, kad policija nuo antradienio pradėjo tikrinti kavines, jeigu nėra laikomasi taisyklės, baras yra uždaromas.

Tai labai pakeitė italų gyvenimo būdą

„Tai italams yra šventas dalykas, todėl arba tu eini ir ieškaisi staliuko, tikėdamasis, kad tarp padidinto atstumo jį rasi, arba tiesiog neini į miestą. Tai labai pakeitė italų gyvenimo būdą“, – pabrėžia Aida.

Parduotuvėse – tik po 30 žmonių

Dar vienas pokytis – į parduotuves įleidžiama tik po maždaug 30 žmonių. Tokia taisyklė taikoma dėl to, kad žmonės nesusiburtų į vieną vietą, laikytųsi atstumo.

Vis dėlto Aida džiaugiasi, kad italai darosi vis sąmoningesni. Antradienio rytą užsukusi apsipirkti pastebėjo, kad žmonės stengiasi laikytis atstumo, apsiperka greitai, negaišta laiko.

„Dauguma vaikšto su kaukėmis, nes nors ir kalbama, kad jos skirtos sergantiesiems, italai supranta, kad simptomai pasireiškia ne iš karto, kad gali būti apsikrėtę. Tad kitais rūpinasi jau iš anksto, baiminasi, kad virusas neplistų“, – sako Aida, taip pat nešiojanti veido kaukę.

Palikusi penkerių metų dukrą namie, Aida trumpam išbėgo į parduotuvę, nusipirko daugiau, nei reikėtų, nes labai stengiasi riboti bet kokį išėjimą į lauką. Protingai apsipirkti skatina ir faktas, kad daug laiko tenka pralaukti tiesiog lauke – į parduotuves yra įleidžiamas ribotas skaičius žmonių.

„Parduotuvėse uždarytos visos durys, paliktos tik vienos, kurias griežtai kontroliuoja darbuotojai. Išeina dešimt žmonių, ateina kiti dešimt, tuo metu durys uždaromos, kiti laukia. Negali būti jokių susibūrimų, egzistuoja suvokimas, kad ir darbuotojai neturi rizikuoti savo sveikata, todėl neturėtų būti sambūriai“, – pasakoja Aida.

Parduotuvėse uždarytos visos durys, paliktos tik vienos, kurias griežtai kontroliuoja darbuotojai

Moteris džiaugiasi, kad žmonės elgiasi sąmoningai, jei du asmenys domisi tuo pačiu produktu, egzistuoja suvokimas, kad reikia dalintis. Visi asmenys parduotuvėse taip pat laikosi metro atstumo.

Ir ramiai reaguojama į faktą, kad savo pirkinių krepšelį tenka pripildyti šaldytais produktais, kas dažniausiai šviežią maistą valgančiai tautai yra naujiena.

Tiesa, nors nuotraukose užfiksuotos tuščios lentynos, Aida sako, kad maisto deficito nėra, produktų užtenka.

Sėdint namie lengva išprotėti

Dar prieš kelias savaites Italija gyveno įprastą triukšmingą gyvenimą, žmonės vaikščiojo į darbus, mėgavosi laiku parke. Dabar Aida jau antrą savaitę sėdi namuose, išeina tik kritinėmis aplinkybėmis: kaip pati sako, norėdama neišprotėti tik retkarčiais išeina į šalia namų esantį privatų parkelį.

„Šiuo metu plinta tarsi socialinė akcija „Aš esu namuose“, „Aš lieku namuose“, nes tai yra svarbiausias dalykas. Tikrai bent Šiaurės Italijoje kasdien prašoma likti namuose, kaip skelbia žiniasklaida, tai jau tikrai pakoregavo skaičius, situacija dėl bendro suvokimo gerėja. Tikiuosi, kad ir Pietų Italijoje žmonės susivoks, nes jie itin bendraujantys ir vietoje nenustygstantys“, – juokiasi Aida.

Šiuo metu plinta tarsi socialinė akcija „Aš esu namuose“, „Aš lieku namuose“

Ir nors Italija ėmėsi griežtų būdų kontroliuoti epidemiją, Aida įsitikinusi, kad namie sėdės bent iki balandžio pradžios. Tai gali pakoreguoti ir jos planus Velykų proga atvykti į Lietuvą, kur planavo atšvęsti ir savo jubiliejų.

„Jeigu pasiseks suvaldyti situaciją, grįšiu į Lietuvą, jeigu karantinas nebus atšauktas, liksiu namie. Žinoma, baiminuosi keliauti ir dėl to, kad mano pačios tėvai yra vyresnio amžiaus, nesinori sukelti grėsmės“, – sako Aida.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aida Žiliūtė, Danielius Polskis-Gabbana, Skaistė Būtytė, Viktoras Semenikas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aida Žiliūtė, Danielius Polskis-Gabbana, Skaistė Būtytė, Viktoras Semenikas

Tokia situacija Italijoje gyvenančios lietuvės neliūdina, nes supranta, kad kitaip šitos situacijos nepakeis. Ir nors sėdėjimą antrą savaitę namie ji prilygina košmarui, pabrėžia, kad tai yra šiuo metu vienintelis būdas sustabdyti viruso plitimą.

„Tikiuosi, kad nepasieksime dar kritiškesnio lygio, nors tai, ką išgyvenu dabar, jau primena pandemiją. Tokį laiko tarpą neišeiti iš namų yra tikrai košmaras. Toks jausmas, kad vyksta karas“, – pripažįsta moteris.

Ir nors lygiai po mėnesio bus švenčiamos Velykos, kurių metu į Vatikaną suplūsta minios tikinčiųjų, Aida sako, kad kol kas apie šią pavasario šventę niekas negalvoja, nes tauta įbauginta.

„Italai labai išsigandę, todėl šiuo metu manau, kad šventės liks uždaros. Nemanau, kad visi Velykų rytą rinksis minėti Vatikane, bet kol kas labai sunku prognozuoti, kaip bus po mėnesio. Visi kol kas žiūri tik į rytojų“, – sako ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius