Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justinas Lapatinskas pasisako už „Vijūnėlės dvaro“ išsaugojimą: „Panaudokime jį kilniems tikslams“

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui paskelbus, kad neteisėtai pastatytas „Vijūnėlės dvaras“ Druskininkuose turi būti nugriautas, piliečiai pasidalijo į dvi stovyklas – vieni pritaria šiam sprendimui, kiti pasisako už statinio išsaugojimą. Būtent pastarosios pozicijos laikosi ir iš Druskininkų kilęs atlikėjas Justinas Lapatinskas. Jis mano, kad užuot nugriovus, „Vijūnėlės dvarą“ galima panaudoti gražiems tikslams.
Justinas Lapatinskas ir „Vijunėlės dvaras“
Justinas Lapatinskas ir „Vijunėlės dvaras“ / Vytauto Budrevičiaus ir 15min nuotr.

Justinas feisbuke pasidalijo asmenuke garsiojo „Vijūnėlės dvaro“ fone. Prie nuotraukos jis išsakė savo nuomonę apie šį statinį – neslėpė, kad nepaisant skandalingos potekstės, juo vis dėlto žavisi kaip architektūros kūriniu.

„Nuo vaikystės mėgau statyti smėlio pilis, bet buvo kieme berniukas, kuris visada jas sugriaudavo. Aš vėl statydavau iš naujo ir taip daugybę metų.

Už manęs – tikrai pilis, statyta ne iš smėlio, statyta gal ir ne už švariausius pinigus, daug gudrauta ir daug meluota, bet vis dėlto ji pastatyta! Tvirta ir patikima. Pagarba projektuotojams ir montuotojams, jau nekalbu apie paprastus darbininkus, kurie tai ir pastatė“, – socialinėje erdvėje nuomonę reiškė J.Lapatinskas.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Justinas Lapatinskas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Justinas Lapatinskas

Justinas įsitikinęs, kad kai kuriais atvejais reikėtų atskirti skandalus, korupciją ir statinio vertę. Todėl svarsto, kodėl vis dėlto buvo nuspręsta „Vijūnėlės dvarą“ griauti.

„Nesuprantu ir nesuprasiu. Gal bandoma kažką pamokyti (įdomus, žinoma, būdas, kitur gal kitaip baustų)“, – rašė atlikėjas.

Negana to, J.Lapatinskas tikina turintis pasiūlymą – jis mano, kad užuot nugriovus, šį dvarą būtų galima panaudoti gražioms reikmėms. Pavyzdžiui, įkurti senelių ar vaikų namus.

„Lietuvos valdovai, gal nubauskite, ką reikia, taip, kaip reikia, kaip jie nusipelnę, o šitą chuligano žaidimą palikite mažiems vaikams smėlio dėžėje? Panaudokite statinį gražiems ir kilniems tikslams“, – pasiūlė Justinas.

Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras
Viktorijos Karsokaitės / 15min nuotr./Vijūnėlės dvaras

Ši J.Lapatinsko pozicija neliko nepastebėta jo draugų ir sekėjų – netrukus užvirė arši diskusija, kurioje nemaža dalis pasisakė už „Vijūnėlės dvaro“ nugriovimą. Tiesa, buvo ir tokių, kurie pritarė Justino nuomonei, kad statinį reikėtų išsaugoti – jie teigė, kad jau geriau toje vietoje stovės „Vijūnėlės dvaras“ negu voliosis šiukšlės.

15min primena, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) liepos 12 dieną paskelbė galutinį ir, galima sakyti, pakartotinį verdiktą: neteisėtos statybos padariniai turi būti pašalinti nugriaunant statinį.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo „Vijūnėlės dvaro“. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

Pirmadienį susirinkusi į neeilinį posėdį, Druskininkų taryba palaimino kreipimąsi į Vyriausybę. Juo siekiama išsaugoti nuo nugriovimo vadinamąjį „Vijūnėlės dvarą“, valstybei jį perimant iš savininkų ir įrengiant Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklą.

Dėl precedento formavimo Seime, kuomet parlamentarai ragina nevykdyti Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT) galutinės ir neskundžiamos nutarties dėl „Vijūnėlės dvaro“ nugriovimo, 5 parlamentarų grupė kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius