-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Perversmą Lietuvoje sukėlusi Deimantė Guobytė: apie karą su mafija ir tiesioginį persekiojimą

Didelis ryžtas ir socialinių tinklų galia per kelias dienas apvertė šalį aukštyn kojomis. Tačiau kova dėl nelegaliai dauginamų, neprižiūrimų ar pamirštų gyvūnų tik prasidėjo. Tuo įsitikinusi naująja šalies heroje vadinama Deimantė Guobytė, kuri po kelių bemiegių naktų ir netylančio telefono 15min davė interviu apie šokiruojančius užkulisius, persekiojimą ir karą su mafija.
Deimantė Guobytė
Deimantė Guobytė / Asmeninio albumo, Teodoro Biliūno ir 15min nuotr.

Socialinius tinklus užvaldžiusį koronavirusą šį savaitgalį tarsi audra nubloškė šokiruojantys vaizdai iš visoje Lietuvoje nelegaliai rastų gyvūnų daugyklų. Žaibiškai susikūrusioje feisbuko grupėje „Gelbėkime gyvūnus iš pragaro“ šiuo metu jau yra 61 tūkst. narių, aktyviai prisidėti prie Lietuvą drebinančios gelbėjimo akcijos skatina ir žinomi šalies veidai, nuomonių formuotojai, įsiterpti bando ir politikai.

Vis dėlto už viso to slypi vos vienas vardas. Susisiekti su D.Guobyte pavyko tik po kelių dienų – tūkstančiai žinučių ir skambučių, bemiegės naktys ir atsirandantys nauji punktai. Tokiomis nuotaikomis šiuo metu gyvena modelis, paramos fondo „Lietuva – gyvūnams“ įkūrėja. Pokalbio pradžioje Deimantė atsiprašė, jeigu jos mintys bus padrikos – išsimiegoti jai pavyko tik naktį iš pirmadienio į antradienį. Visgi per tas šešias miego valandas pamiršti, ką matė arba kas dar laukia, – buvo sunku.

– Deimante, kaip viskas prasidėjo, kas buvo pirmasis impulsas?

– Viskas prasidėjo ketvirtadienio naktį. Prasidėjo nuo to, kad moteris Kretingoje ieškojo savo dingusio augintinio. Ieškojo visą naktį ir rado pastatą, kuriame išgirdo lojančius šunis, pasišvietė, ir per mažytį langą pamatė daug narvų. Kai kuriuose – po kelis tiesiog sukištus šunis. Narvai tokie, kad šunys juose net negali apsisukti, atsistoti, neturi nei vandens, nei maisto.

Tarp tų narvų ji rado ir savo gyvūną. Tai, kad jinai jį rado, yra tikra sėkmės istorija. Koks sutapimas, kad kažkas buvo palikęs raktą, ji įėjo į vidų, pasiėmė savo šunį, iškvietė policiją. Pagal įstatymus pareigūnai neleido paimti kitų gyvūnų, teko laukti rytojaus.

Stopkadro nuotr./Deimantės Guobytės gyvūnų gelbėjimo operacija
Stopkadro nuotr./Deimantės Guobytės gyvūnų gelbėjimo operacija

Kitą dieną susirinko savanoriai, atvykau ir aš su drauge, atsivežėm laužtuvus, jeigu prireiktų, buvo policija, žurnalistai. Aš su drauge per instagramą viską viešinome, kvietėme žmones jungtis. Gyvūnai buvo uždaryti iki 2 valandos be maisto, nieko, kol galiausiai atvyko daugintoja. Kadangi ji nėščia, tai elgėmės ramiai, nekonfliktiškai. Bet ji tiesiog ramiu veidu, netgi pasišaipydama, tikino, kad čia viskas gerai, atrodė, kad jai net nerūpi, kas vyksta.

Paaiškėjo, kad ji dėl šios veiklos jau buvo žinoma, skaitėme ne vieną straipsnį, 2014 metais ją buvo pagavę lygiai toje pačioje vietoje, kilo skandalas, bet vis tiek ji toliau vykdė veiklą. Iš jos elgesio matėsi, kad ji nebijo, žino, kad po visko vėl galės imtis šios nelegalios veiklos. Nežinau, gal sulaukia tarnybų palaikymo, negaliu garantuoti, tai mano nuomonė.

Gyvūnus išgelbėjome, jie buvo išvežti į prieglaudą. Grįžome į automobilį ir galvoju: „Negali būti, kad tai yra viskas.“ Kadangi matėme mažus šuniukus, bet nematėme jų mamų, tai akivaizdu, kad jie kažkur slepiami. Buvo suaugusių labradorių, bet matėme mažus buldogus, spanielius, taksus...

Tada sulaukėme žinučių iš moterų, kurios pirko iš jos šunis, pasiskambinome, ir paaiškėjo, kad visi skelbimų portaluose buvę pasiūlymai dingo, buvo ištrinti. Taigi jie visą naktį trynė visus įrodymus, tačiau, ačiū Dievui, kiti žmonės jau buvo spėję išsaugoti įrodymus.

Gavę šią informaciją vėl grįžome į Kretingą ir pradėjome organizuoti dar vieną patikrinimą. Ir naktį radome dar vieną vietą, kur veisliniai šunys buvo laikomi tiesiog nežmoniškomis sąlygomis: be maisto, sužaloti, aplinkui mėtėsi kaulai, kailiai, šviesos nėra. Tad vėl išsikvietėme policiją, atvažiavo iš prieglaudų darbuotojai, jie šunis išsivežė. Kitą dieną gavome informacijos apie kitus taškus, žmonės pradėjo reaguoti, taip susijungė visa Lietuva.

Tai, kas šiuo metu vyksta, tikrai yra kosmosas, nes aiškėja dar daugiau baisių dalykų, kurie tiesiog šokiruoja.

– Kai kurie jūsų veiksmai visgi sulaukė pasipiktinimo. Pavyzdžiui, kai kurie stebėjosi, kodėl viešinate daugintojos asmeninę informaciją iš jos telefono.

– Mes žinojome, kad mums už tai gali grėsti atsakomybė, tačiau žinojome, kad jeigu jos telefoną atiduosime policijos pareigūnams, neaišku, ar tai išties bus veiksminga. Galima rasti daugybę nuostabių policijos darbuotojų, tačiau, mūsų žiniomis, daugintojos vyras dirba policijoje, egzistuoja visa kasta, todėl nebuvo kitos išeities – mums reikėjo įrodyti, kad ji pardavinėja gyvūnus, mat pati visiems tikino, kad čia tėra jos hobis, gyvūnų esą ji nepardavinėja. Jos telefone, kurį buvo palikusi, aiškiai matėsi, kad ji juos parduoda, žmonės taip pat rašė, kad pirko iš jos.

Šiuo metu ji yra pabėgusi, pasislėpusi, baiminamės, kad ji gali būti išsivežusi šunis. Sužinojome, kad jos mama taip pat buvo daugintoja Tauragėje, taigi važiavome ten. Jos kaimynė perdavė, kad moteris visą naktį bandė išvežti augintinius, juos slėpė miške apdengusi narvus paklodėmis. Tiek, kiek radome gyvūnų, yra baisu.

„Instagram“ nuotr./Deimantės Guobytės gyvūnų gelbėjimo operacija
„Instagram“ nuotr./Deimantės Guobytės gyvūnų gelbėjimo operacija

– Kiek iš viso rasta nelegalių veisyklų ir apleistų gyvūnų iki šios dienos?

– Esame aplankę apie 60–70 vietų, radome apie 50 daugyklų. Bet problema ta, kad ranka ranką plauna, nes policijos pareigūnai nelabai kuo gali padėti, nes yra ir tokių, kurie vieni į kitus vardais kreipiasi. Ypač kaimuose, kur pažįsta puikiai, o kadangi, mano nuomone, jie už tai gauna ir dalį pyrago, tikėtina, kad kovoti nebus lengva.

– Visgi, kai tik viskas staigiai įsisuko, viešoje erdvėje kilo šioks toks chaosas, nes žmonės pradėjo puldinėti lyg ir niekuo nekaltus žmones, su dokumentais dirbančius daugintojus. Ar pavyko situaciją sustyguoti?

Tai yra dezinformacija. Dabar nori mus šmeižti. Mes bendraujame su daugybe savanorių, atradome labai daug vietų visoje Lietuvoje, kur net ne visas spėjame aplankyti, nes informacijos kiekis didelis. Neįsivaizduojate, kokia už to slypi mafija – mes atkandome tik labai mažą pyrago dalį.

Dabar turime sistemą, turime regionų vadovus, tariamės dėl to, kas budės prie vietos, kada skelbsime informaciją. Vis dėlto dabar visi, net ir legalūs veislynai, yra priversti pasitempti, tie, kurie vykdo nelegalią veiklą, irgi, suprantama, bando taisyti situaciją.

Mes turime važiuoti ir tikrinti, nes randame išties tragiškų vietų, tiesiog paprašysiu kantrybės.

Asmeninio albumo nuotr./Deimantė Guobytė ir jos pekinų veislės kalytė
Asmeninio albumo nuotr./Deimantė Guobytė ir jos pekinų veislės kalytė

– Sunku kalbėti apie ateitį, bet kokie yra tolesni veiksmai? Kiek tęsis ši gelbėjimo operacija? Gal tikiesi aktyviai kovoti ir dėl griežtesnių baudų?

– Tikrai nesustosime. Tai tęsis iki tol, kol nebus pakeista situacija. Žmonės nusiteikę karingai, nors, žinoma, yra ir tokių, kurie skundžiasi, kurie galvoja, kad visiškai nereikalingas šurmulys, arba, kaip jau kalbėjome, pyksta, kad tikriname.

Žmonės turi apsišarvuoti kantrybe, sukąsti dantis ir suprasti, kad dabar vyksta perversmas, ir negali būti visi patenkinti. Gal kartais bus patrukdyti ir nekalti žmonės, bet po patikrinimo viską pasižymime.

– Viešoje erdvėje palaikymo netrūksta. Ar egzistuoja ir kita medalio pusė?

– Būna visko, bet stengiamės nekreipti dėmesio, nes šiuo metu yra svarbiausia išgelbėti gyvūnus. Jeigu pradėsi dabar reaguoti į piktus komentarus, nieko nebus – mums reikia veiksmo, ne žodžių.

Labai nuostabu, kad tiek žmonių prisijungė, išreiškė tokį palaikymą. Tikrai to nesitikėjome – tai yra nauja karta, kuriai rūpi.

– Kaip tu pati dabar laikaisi?

– Tikrai bemiegės naktys buvo. Vakar buvo pirmoji naktis, kai galėjau išmiegoti 6 valandas, nes paskyrėme atsakingus regionų vadovus, jie turi padėjėjus. Jie labai palengvino situaciją, tačiau ir toliau intensyviai komunikuojame, stengiamės susiskambinti su visais. Net su vyru pastarąsias kelias dienas nelabai bendravome, tik minimaliai persimetėme keliais žodžiais, nes aš tiesiog nespėju atsakyti į visas žinutes.

Šiuo metu išties neįmanoma paleisti telefono iš rankų, net ir nuėjusi miegoti negaliu pamiršti vaizdų iš gelbėjimo operacijų. Tačiau, kadangi išlindo tiek baisių dalykų, apie kuriuos kol kas negaliu kalbėti, nurimti nežadame.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Deimantė Guobytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Deimantė Guobytė

– Ar nesulaukei grasinimų?

– Taip, tai yra baisi mafija. Man visi sako, kad dabar dažniau žiūrėčiau per petį, nes už to slypi tikrai dideli pinigai ir tinklinis verslas. Bet jeigu tai bus šios kovos kaina, man nesvarbu. Visada buvau už gyvūnus ir manęs tai nesustabdys.

Tik dabar supratau, kur aš veliuosi, koks už to slypi klanas. Vyras kelioms dienoms buvo išvykęs į Estiją, aš bijojau išeiti vedžioti šunis, nes jau buvo situacijų, kai mane sekė nuo pat Kretingos iki Klaipėdos, reikėjo ratais važinėti, kol mašina atitrūko.

– Visgi ar nesibaimini, kad iš to atsiras norinčių pasipelnyti? Šiuo metu viešoje erdvėje tiek daug skirtingų gyvūnų prieglaudų, kad jau nebeaišku, ar pinigai pervedami tam, kam reikėtų.

– Aš savo instagrame paviešinau kelias gyvūnų prieglaudas, su kuriomis bendradarbiauju Klaipėdoje, žinau. Nenorėčiau nieko išskirti, tačiau tikrai reikia atsakingai paieškoti, kas iš tiesų tinkamai panaudos lėšas. Deja, bet tenka pripažinti, kad ne visos gyvūnų prieglaudos daro tinkamą darbą.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Siaubingai įkalintų šunų Kretingos rajone puolė gelbėti visos tarnybos

Nelegalių šunų daugintojų pėdsakai atvedė ir į Tauragę: įpykusių žmonių minia apsupo vieną tvartą

Lietuva turi naujas herojes: D.Guobytės ir A.Lebidevos triumfas prieš nelegalias veisyklas sujaudino ir žvaigždes

Gyvūnų skriaudėjams – kalėjimas? Įvykių Lietuvoje šokiruota E.Young – apie sankcijas Kalifornijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius