-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 05 /10:53

Policijos byloje prieš E.Dragūną specialistas gyrė Selo sulaikymą: jis elgėsi neadekvačiai

Egidijaus Dragūno sulaikymą, prieš jį naudojant jėgą, įvertino profesionalai. Jų išvadoje parašyta, kad perteklinių priemonių prieš Selą panaudota nebuvo. Šiandieną policijos specialistas apklaustas teisme žodžiu: pareiškė, kad kolegų elgesio etikos prasme nevertins, tačiau iš taktinės, profesinių sprendimų priėmimo pusės – patrulius gyrė.

Prieštaringai vertinamas atlikėjas Egidijus Dragūnas su patruliais Livijumi Saukevičiumi ir Vitalijumi Vaitkevičiumi Vilniaus centre susikibo ir visą parą praleido areštinėje 2020 m. vasarą. Garsų prabangaus automobilio vairuotoją policininkai tąkart norėjo nubausti už kalbėjimą prie „Bentley“ vairo telefonu. Selas pažeidimą kelyje neigė, maža to, pats turėjo priekaištų pareigūnams dėl jų nedėvimų kaukių.

Policija prieš atlikėją panaudojo jėgą, dujas, antrankius, bylos duomenimis, E.Dragūnas aršiai priešinosi, dėl to jam ir gresia baudžiamoji atsakomybė.

Šį ketvirtadienio rytą teismas sostinėje toliau narplioja baudžiamąją bylą, kurioje grupės SEL lyderis kaltinamas pasipriešinimu pareigūnams ir nesunkiu jų sveikatos sutrikdymu. Posėdžio metu apklaustas Policijos mokyklos instruktorius, vertinęs patrulių veiksmų sulaikant E.Dragūną tikslingumą, profesionalumą.

„Etikos aš nevertinsiu. Aš ne specialistas ir nevertinu. O iš profesinės, fizinės prievartos panaudojimo taktikos pusės – perteklinių veiksmų nebuvo“, – teisme pareiškė specialistas Algirdas Antanaitis.

„Kas jus pačius apmoko?“, – kilo klausimas E.Dragūną ginančiam advokatui. Liudytojas atsakė, kad mokytojų, specialistų, studijuodamas jis nestokojo.

Apklaustas liudytojas pabrėžė, kad vairuotojas E.Dragūnas bent 6 sykius ignoravo prašymą pateikti pareigūnams dokumentus. Anot specialisto, patruliai subjektyviai įvertino, kad vairuotojas elgiasi neadekvačiai. Būtent todėl ir priėmė sprendimą naudoti jėgą.

VIDEO: Egidijus Dragūnas vėl sulaikytas policijos pareigūnų

„Jūsų keiksmažodis pareigūno atžvilgiu buvo agresyvaus elgesio požymis. Jūs išreiškėte savo agresyvią emociją“, – sakė policijos specialistas.

Kaltinamasis replikavo, kad pagal jo studijuotus įrašus, kalbėdamiesi tarpusavyje, patruliai L.Saukevičius ir V.Vaitkevičius esą nusikeikė bent 32 sykius. Jis pats esą pasakė vos 11 keiksmų.

Apklaustas specialistas ragino suprasti esminį skirtumą: vienas dalykas yra tiesiog ištarti necenzūrinius žodžius, o kas kita – kai keiksmažodžiai vartojami kaip nukreiptos prieš policininkus agresijos išraiška. Kaip ir minėjo Lietuvos policijos mokyklos atstovas, etikos aspektų sulaikymo metu jis nevertino, o teisme pakomentavo, kad tai priklauso nuo kiekvieno pareigūno charakterio, asmeninių savybių, bet esmės esą nekeičia.

Be to, pagal prokuratūros ir policijos kaltinimą, vairuotojas prieš patrulius naudojo ir fizinį smurtą. Todėl ir sulaukė pipirinių dujų, antrankių.

Teismo salėje peržiūrėta esminė E.Dragūno sulaikymo fazė.

„Aš mačiau tik kumščio mojavimą ore. Gal jūs galite mums konkrečiai parodyti, kur buvo smūgis?“, – klausė kaltinamojo advokatas Aidas Mažeika.

„Va, čia yra jūsų smūgis. Tik kontakto ten nesimato. Bet pagal motoriką, pagal apgadinimus uniformos, pagal kitus duomenis smūgis užfiksuotas“, – argumentavo specialistas.

„Turi būti nufilmuota, kaip trenkė, nes kitaip – gyvenime neįrodysi“, – lyg ir sau, bet balsu replikavo patrulis V.Vaitkevičius.

Pasak specialisto, vairuotojas sudavė į ranką vienam pareigūnui, kai šis bandė atidaryti duris.

„Sužalojimai ir uniformos išpurvinimai rodo, kad tie smūgiai pasiekė tikslą, kad jie buvo atlikti, iš įrašų matyti, kad tie smūgiai atlikti“, – BNS cituoja A.Antanaitį.

Suprasti akimirksniu

  • SEL įkūrėjas nuo jaunystės garsėjo kaip nepaklusnus vairuotojas, dažnai konfliktuojantis su policija. Tiesa, būdavo ir palyginti ilgų laikotarpių, kuomet teisė vairuoti iš E.Dragūno nebūdavo atimta, jis teisėtai ir pakankamai drausmingai dalyvaudavo eisme.
  • 2022 m. gegužės 5 d. teisme paskelbta, kad E.Dragūnas 12 kartų baustas administracine tvarka – visos nuobaudos susijusios su Kelių eismo taisyklių pažeidimais.

SEL įkūrėjas teisme skundėsi, kad jį pareigūnai smaugė.

A.Antanaitis paaiškino, kad pats smaugimo veiksmas nėra draudžiamas prieš agresyviai besielgiantį asmenį, pažymi BNS.

„Jūs netgi sugebėjot pasakyti, kad nesmaukit, pasiduodu. Vadinasi, ne prie mirties buvote“, – sakė policijos instruktorius.

Kaltinamasis pareiškė, kad praėjusią naktį nemiegojo, laiką jis praleido studijuodamas net 14 valandų trunkančią vaizdo medžiagą apie konfliktą. Selas liudytojo klausė, ar ir jis, pasirašymas išvadą, tiek gilinosi į visą turimą medžiagą. Savo ruožtu Policijos mokyklos specialistas suabejojo, ar jo tyrimui iš tiesų buvo pateikta tokios didelės apimties vaizdo medžiaga.

Konfliktas nesitęsė taip ilgai, bet apimtį sudaro tai, kad epizodai fiksuoti tarnybiniame automobilyje įrengtomis ir prie pareigūnų uniformų pritvirtintomis kameromis. Be to, bylai reikšmingi ir epizodai, kai vairuotojas pateko į patrulių akiratį, ir kaip su jais bendravo, kaip buvo sulaikytas ir vėliau vežamas į nuovadą.

E.Dragūnas primygtinai prašė teisėjo viską atidžiai peržiūrėti, kad susidarytų apie bylą kuo aiškesnį vaizdą. Kaltinamojo advokatas ragino procesą koncentruoti, ir taupant laiką išanalizuoti tik esminius filmuotus momentus. Kokius konkrečiai, bus apsitarta vėliau.

Šiame teisme kaltinamasis kaltės nepripažįsta, jis laikosi pozicijos, kad policininkai prie jo prisikabino be pagrindo, nebent tik patys esą norėjo vėliau „pasipinigauti“ teisme.

VIDEO: Tęsiama E.Dragūno byla – iš jo norima prisiteisti per 20 tūkst. eurų

Vis dėlto, jei prokuratūros kaltinimai pasitvirtintų, teismas galėtų skirti kaltinamajam E.Dragūnui baudą ar net laisvės atėmimą iki trejų metų, taip pat įpareigotų atlyginti, kiek ji būtų įrodyta, padarytą žalą.

Šioje E.Dragūno byloje dėl policininkų sužalojimų prieš mėnesį buvo apklausti trys teismo medicinos ekspertai, jie per ikiteisminį tyrimą vertino nukentėjusiųjų būklę.

Byloje kaip civiliniai ieškovai dalyvauja ir Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, Valstybinė ligonių kasa ir „Sodra“, priminė BNS.
Vilniaus apskrities policijos atstovas šiame procese Viačeslavas Burneika BNS yra sakęs, kad per incidentą su E.Dragūnu nukentėjusiems policininkams darbovietė išmokėjo per 20 tūkst. eurų, vienas labai ilgai sirgo. Dabar šią sumą prašoma priteisti iš E.Dragūno.

Tad teisme apklausti trys teismo medicinos ekspertai smulkiai apibūdino, kokie sužalojimai policininkams buvo padaryti, kaip konkrečiai jie galėjo kilti.

Tuo metu kovo gale posėdis buvo žlugęs dėl dviejų kiek netikėtų, tarpusavyje nesusijusių priežasčių: pats kaltinamasis tąsyk ryžosi iš viso nevažiuoti į teismą, prasitaręs, kad prastai jaučiasi, o tuometis E.Dragūno advokatas kone paskutiniu momentu pranešė, kad nebegali eiti savo pareigų.

Bylos nagrinėjimą teismas planuoja tęsti gegužės gale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius