Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsūs tėvai apie būsimus mokslo metus: bijo, kad negrįžtų nuotolinis mokymas

Iki Rugsėjo 1-osios liko vos savaitė, tačiau dauguma tėvų iki šiol nesulaukė jokios informacijos apie tai, kaip atrodys tolimesni mokslo metai. Dalis jų apie testus, saugų ugdymą bei skiepus sužinojo tik iš žiniasklaidos. Ir nors panašu, kad susiduriama su nežinomybe, tačiau 15min kalbinti žinomi tėvai per daug dėl to nesijaudina, jie baiminasi tik nuotolinio mokymosi – tikisi, kad prie jo grįžti nebereikės.
Andrius Rimiškis su dukra Lėja, Karina Krysko su sūnumi Marijumi, Renata ir Deivis Norvilai su sūnumis
Andrius Rimiškis su dukra Lėja, Karina Krysko su sūnumi Marijumi, Renata ir Deivis Norvilai su sūnumis / 15min ir Eglės Juozaitytės nuotr.

„Namų aplinka prie gero nepriveda“

Prieš trejus metus dukrą Lėją į pirmą klasę nuvedęs Andrius Rimiškis nė neįtarė, kad po kelių metų ją teks mokyti visiškai kitokiomis sąlygomis – namuose. To paties scenarijaus nenorintis atlikėjas tikisi kuo greičiau sulaukti nurodymų, kaip vyks Rugsėjo 1-oji ir kokie numatomi ugdymo reikalavimai.

„Kol kas jokios informacijos neturime. Suprantame, kad šią savaitę ji turėtų pasirodyti ir numanome, kad bus kontaktinis mokymasis“, – kalbėjo į ketvirtą klasę dukrą išlydėsiantis A.Rimiškis.

Atlikėjo dukrai dar tik 10 metų, todėl į amžiaus grupę, nuo kurios galima pradėti skiepytis, kol kas ji nepatenka. Tačiau dėl to šeima per daug nesuka galvos, nes nemato problemos kelis kartus atlikti testą.

„Praeitais metais du ar vieną kartą į savaitę darėmės testavimą. Galbūt panašiai bus ir šįkart. Tiesiog negaliu daug pasakyti, nes vis dar laukiame informacijos“, – sakė jis.

A.Rimiškis prisipažįsta, kad tiek jis, tiek visa jo šeima laukia, kada ir vėl vaikai galės pradėti mokyklą. Nuotolinis mokymasis jiems tapo tam tikru iššūkiu, dėl kurio, anot atlikėjo, sunkiau susikaupti ir atlikti tam tikras užduotis.

Algirdo Venskaus/15min nuotr./Andrius Rimiškis su žmona Vaida ir dukromis Lėja ir Andrėja
Algirdo Venskaus/15min nuotr./Andrius Rimiškis su žmona Vaida ir dukromis Lėja ir Andrėja

„Mano mama taip pat pradinių klasių mokytoja, todėl iš jos pusės suprantu, kaip sunku mokyti nuotoliniu būdu. Geriau, kai mokytoja gali prieiti ir paaiškinti. Tarkim, dukrytei sekasi mokytis, ji pakankamai gerai viską supranta, nereikia detaliai aiškinti, tai su ja paprasčiau.

Bet natūralu, kad kontaktiniu būdu mokytojai, klasės draugai gali labiau susikaupti. Manau, kad vaikai gali ir stipriau pasiruošti pamokoms. Aš tik už tai, kad būtų kontaktinis mokymasis, nes namų aplinka prie gero nepriveda“, – 15min kalbėjo A.Rimiškis.

Pasiteiravus, kaip pati Lėja jaučiasi dėl to, kad ir vėl peržvengs Klaipėdos „Verdenės“ progimnazijos slenkstį, šis sako, kad ji mokyklos aplinkos labai pasiilgo.

„Ji nori mokytis, tiesiog laukia su nekantrumu Rugsėjo 1-osios. Kaip ir mes, taip ir ji tikisi, kad nebus nuotolinio mokymosi. Žiūrime iš pozityvios pusės. Jei situacija bus kitokia, tai nieko nepakeisime. Aišku, visada stengiamės žiūrėti į geresnius dalykus, todėl tikimės, kad viskas susitvarkys“, – viliasi atlikėjas.

Nenorėtų grįžti prie nuotolinio mokymosi

Informacijos dėl naujo mokymosi iki šiol negavo ir Renata Norvilė. Į penktą klasę sūnų Emilį vedanti moteris sako, kad praeitais mokslo metais su mokytojais jau kalbėjosi apie Rugsėjo 1-ąją ir kontaktinį ugdymą. Tačiau klaustukas išliko dėl tolimesnio mokymosi – vis dar nėra aišku, kaip teks mokytis spalį.

„Nieko čia nepadarysime. Jei reikės mokytis nuotoliniu, tai mokysimės. Jei testuosimės, tai testuosimės“, – su situacija susitaikė atlikėja.

Moteris neslepia, kad pamokos namų sąlygomis išvargino tiek ją, Deivį, tiek ir patį Emilį. Didžiausi sunkumai pasirodydavo tada, kai užstrigdavo internetas arba nepavykdavo išgirsti to, ką pasakydavo mokytojas.

„Turi mokyti savo vaiką pats, atsiversti vadovėlius ir prisiminti vaikystę. Nenorėčiau grįžti prie nuotolinio mokymosi. Ir patiems vaikams fainiau, kai gali bendrauti su draugais. Dėl mokymosi namie jie tapo kompleksuoti, užsidarę, atsirado nemokėjimo bendrauti baimė. Man pačiai būtų geriau, jei vaikai bendrautų su bendraamžiais, kartu mokytųsi“, – sakė R.Norvilė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Norvilas ir Renata Norvilė su sūnumis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Norvilas ir Renata Norvilė su sūnumis

Atlikėja tikina, kad ir pats Emilis labai laukia mokyklos. Berniukas su draugais susitinka rečiau, nes gyvena sodyboje, todėl visa šeima stengiasi neapsikrauti blogomis emocijomis.

„Tikrai labai visų pasiilgo. Mačiau, kad kai susitiko su draugu, bendravimas buvo per atstumą, gal to net bendravimu nepavadinsi. Jie nežino, ar gali sveikintis, paduoti ranką, apsikabinti ir ar apskritai gali kalbėtis. Toks vaikų pasikeitimas nei jiems, nei tėvams ne į naudą“, – įsitikinusi R.Norvilė.

Moteris norėtų, kad šiuo sunkiu laikotarpiu vaikai galėtų pasidžiaugti vaikyste, o ne kompiuterio ekranais.

„Čia jau nebe mokslas. Anksčiau sakydavai, kad valandą pažaisi prie kompiuterio ir viskas. O dabar, vaikeli, sėsk prie kompiuterio daryti namų darbų, nuotolinį karate, nuotoliniu būdu žaisti šachmatais. Matai, kad vaikas bunka. Jo smegenys neatlaiko kompiuterio darbo. Vėliau net su vaiku nesusišneki“, – neigiamus padarinius vaikams pabrėžė atlikėja.

Jei galėtų – paskiepytų

Dainininkei Karinai Krysko ši vasara atnešė tikrą darbymetį – su grupe „69 danguje“ moteris pasirodė ne viename renginyje bei koncerte. Vis dėlto sezonui einant į pabaigą atsiranda mokyklinių rūpesčių. Apie juos atlikėja linkusi kol kas negalvoti ir leisti sūnui pasimėgauti paskutinėmis šiltomis dienomis.

„Dar neišsiaiškinome, nes gyvename paskutine vasaros savaite. Manau, už kelių dienų pasidomėsime, kaip viskas vyks Majaus gimnazijoje. Bet labai norime grįžti į mokyklą, normalų mokymąsi. Tikimės, kad nebus nuotolinio ugdymo“, – kalbėjo ji.

Nors dėl kitokio mokymosi Karina galėjo stebėti savo sūnų iš šalies, tačiau tame pamatė ir tam tikrus minusus. Kaip ir dalis kitų žinomų žmonių, taip ir ji pati pastebi, kad stipriai trūksta gyvo bendravimo, atsiranda mokymosi spragos.

„Pamačiau, kaip Majus elgiasi per pamokas, kaip mokosi, kas jam išeina arba neišeina, kur reikėtų pasispausti. Tačiau tas sėdėjimas prie kompiuterių sunkus. Mokytojai negali prieiti, paaiškinti. Ant mūsų pečių daug kas nukrenta, nes turime būti vietoj mokytojos. O mes juk nesame mokytojai, ne viską išmanome“, – nuotolinį mokymąsi prisiminė K.Krysko.

Eglės Juozaitytės nuotr./Karina Krysko su sūnumi Majumi
Eglės Juozaitytės nuotr./Karina Krysko su sūnumi Majumi

Visgi mokslo metų pabaigoje Majus grįžo į mokyklą. Karina prisimena, kaip pasikeitė sūnaus nuotaika ir jis tapo žymiai aktyvesnis, judresnis. Tačiau pirmosios savaitės apsiribojo ne tik geromis emocijomis, bet ir keblumais – klasėje susirgo vienas mokinys.

„Pas mus buvo prasidėję darbai ir klasėje vienas vaikas susirgo. Tėvai ir kiti likę buvome izoliacijoje. Dėl to turėjau nepatogumų. Buvome testuojami, bet jei būtų galimybė paskiepyti, aš tikrai esu už. Mes visi pasiskiepijome. Dabar Majui 10 metų, o kiek žinau, skiepyti galima tik nuo 12-os “, – sakė ji.

Nepaisant to, Majaus mama tikisi, kad šiais metais jos sūnus galės ilgiau pabūti mokykloje, o ne tik prie kompiuterio namuose. Ir, žinoma, juokaudama sako, kad nors kelias savaites nenoriai kelsis, tačiau laikui bėgant ir prie to pripras.

„Jam vis tiek atsiranda asociacijos su mokykla, kad reikės anksčiau keltis, mokytis, negalės žaisti tada, kada nori. Iš dalies jis nori ir iš dalies nenori. Vis tiek ten bus daugiau veiklos, draugų. Pas mus būna taip – pirma savaitė sunkesnė, o kai įsivažiuoja – labai patinka, nori eiti į mokyklą. Na, bet su visomis pamokomis visiems sunku“, – 15min kalbėjo K.Krysko.

Mokyklos informacijos neturi

Dėl naujų mokslo metų grupės „Patruliai“ narys Algirdas Radzevičius jau kurį laiką kontaktuoja su nauja sūnaus Roko Vilniaus ąžuolyno progimnazija. Kol kas jokių žinių neturintis vyras sako, kad žmonės jaučiasi pasimetę, o ką jau kalbėti apie pedagogus ir pačią mokyklos administraciją.

„Galbūt savaitės gale pasirodys kažkokia informacija. Mokyklos iš savivaldybės negavo jokių nurodymų, kaip vyks Rugsėjo 1-oji, visas mokymasis. Tik spaudoje rašoma, bet pačios mokyklos realios informacijos neturi“, – tikina A.Radzevičius.

Atlikėjas, kaip ir daugelis kitų tėvų, dalį informacijos susidaro internete. Jis mano, kad būtina laikytis tvarkos, nepaisant to, kad šiuo metu jaučiamas visuomenės susipriešinimas.

„Negi dėl to, jei nesitestuos, vaikas liks nesimokęs? Su nuotoliniu mokymu prisižaidėme. Iš tiesų šiai kartai pasijus spragos ir moksluose, ir gyvenime. Tikrai nesinorėtų grįžti prie nuotolinio mokymo. Aš nematau jokios problemos su tuo testavimu. Vaikas pasitikrina, ar sveikas, ar ne. Suprantu, kad ir kokia Vyriausybė bebūtų, bet vis tiek reikia tvarkytis su situacija“, – įsitikinęs atlikėjas.

Dominykos Ambrozevičiūtės nuotr. /Algirdas Radzevičius su žmona Milisandra ir sūnumi Roku
Dominykos Ambrozevičiūtės nuotr. /Algirdas Radzevičius su žmona Milisandra ir sūnumi Roku

A.Radzevičius sako jokiais būdais nenorintis grįžti prie nuotolinio mokymosi. Jo manymu, vaikams trūksta ne tik gyvo bendravimo su mokytoju, bet ir su klasiokais. Anot atlikėjo, laikui bėgant vaikai nebežinos net kaip „labas“ pasakyti.

„Vaikai tampa robotais prie kompiuterių, nežino, kaip bendrauti, lakstyti po pievas. O tie kompiuteriai nuo mokslų prie žaidimų yra baisus dalykas. Kuo greičiau gyvenimas grįžtų į normalias vėžes. Mes tik už tai“, – tikisi jis.

Algirdas įsitikinęs, kad ir jo sūnus naujoje mokykloje neprapuls. Berniukas, kaip sako atlikėjas, nors ir nėra dešimtukininkas, tačiau mokosi tikrai gerai.

„Jis gal labiau laukia naujos mokyklos. Žinot, vaikams patinka naujovės. O šiaip jam neblogai sekasi su mokslais, dėl to problemų nėra. Manau, kad ir jam norisi socialinio bendravimo, naujų draugų“, – mano A.Radzevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius