Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SEL koncertas, neleidęs miegoti daliai Klaipėdos: paaiškėjo, kiek viršijo triukšmo normą

Po SEL koncerto Klaipėdoje jame apsilankę gerbėjai dalijosi džiugiomis emocijomis, o dalis uostamiesčio gyventojų piktinosi, kad dėl skleidžiamo triukšmo jie negalėjo miegoti iki pirmos valandos nakties. Galiausiai miesto savivaldybė išsiaiškino, kad renginio metu buvo viršyta leistina garso norma, už tai atsakingiems asmenims gresia bauda.
SEL koncertas Klaipėdoje
SEL koncertas Klaipėdoje / Indrės Pix/PROKADRAS nuotr.

Dėl Vasaros estradoje šeštadienį vykusio SEL koncerto piktinosi ir Klaipėdoje gyvenanti dainininkė Violeta Tarasovienė. Pasak jos, klaipėdiečiams E.Dragūno grupės muzikos teko klausytis per prievartą – triukšmas iki 1 val. nakties girdėjosi daugiau nei 3 kilometrų spinduliu.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis 15min pakomentavo patikrinimo rezultatus – nustatyta, kad garso lygis koncerto metu, naktį į sekmadienį, viršijo leistiną normą. Jo teigimu, įprastai panašaus pobūdžio renginiuose leistina norma naktį yra 50 decibelų, o šiame koncerte buvo pasiekti 88,3 decibelo.

„Koncerto organizatoriai arba nurodyti asmenys, kurie buvo atsakingi už aparatūrą, bus kviečiami atvykti į savivaldybę ir jiems bus surašytas administracinis nusižengimo protokolas“, – 15min kalbėjo Marius Poimanskis.

Palyginimui – Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėjas Marius Urbonas 15min pasakojo, kad paprastai kalbantis žmogus skleidžia maždaug 30-40 decibelų garsą. Rėkiantis – gali siekti ir 80 decibelų: „Tačiau sunku pasakyti konkretų skaičių, nes žmogus žmogui nelygus.“

Tad ar savivaldybei nekilo abejonių – jeigu rėkiantis žmogus gali pasiekti tokius decibelus, negi SEL koncertas, kurio viena išskirtinių savybių yra „daug garso“, galėjo sukelti „vos“ 88,3 decibelų triukšmą?

„Aš neturiu teisės abejoti rezultatais. Akredituota įmonė mums davė tokius skaičius. O šiaip, mums užtenka fakto, kad garsas buvo viršytas. Baudos dydis nuo to nepriklauso“, – tikino Marius Poimanskis.

Pasak jo, dar neaišku, kokią baudą prasižengusiems asmenims teks mokėti. Jeigu asmuo nusižengė pirmą kartą – bauda bus nuo 25 iki 300 eurų, o jeigu jau antrą kartą per metus – iki 600 eurų.

Baudą mokės ne Egidijus Dragūnas

Savivaldybės atstovas pabrėžė, kad baudą mokėti turės tikrai ne Egidijus Dragūnas. Ji teks kitiems.

„Tikrai ne jis atsakys už šitą dalyką. Selas yra atlikėjas, savo balsu jis neiššaukė tiek decibelų. Koncertą organizavo ir aparatūra rūpinosi kiti asmenys. Už renginį atsako ne jis, o organizatoriai. Bet reikia nepamiršti, kad organizatoriai dar samdo kitus darbuotojus, todėl gali būti, kad jie mums nurodys už visa tai atsakingus tuos asmenis, kurie atvežė visą aparatūrą. Taigi vyks tyrimas, aiškinsimės, kas visgi yra atsakingas už viršytą garso normą, o tada bus surašytas protokolas“, – teigė savivaldybės atstovas.

Jei tai bus pirmas kartas, kai organizatorius viršijo garso lygį, jis greičiausiai gaus 25 eurus baudos, kas yra juokinga suma, palyginus, kiek triukšmo sukėlė. Bet tokie yra įstatymai.

Marius Poimanskis prisipažįsta, kad savivaldybės darbuotojams yra surištos rankos – jie negali užtikrinti, kad panašūs atvejai ateityje nepasikartos.

„Mūsų įstatymai yra tokie: pažeidei įstatymą, gavai nusižengimo protokolą, susimoki baudą ir po metų nusižengimas dingsta. Todėl jei tai bus pirmasis kartas, kai organizatorius viršijo garso lygį, jis greičiausiai gaus 25 eurus baudos, kas yra išvis juokinga suma, palyginus, kiek triukšmo sukėlė. Bet tokie yra įstatymai. Jie mums nesuteikia galimybės atmesti kitų metų pasiūlymo koncertui.

Tačiau administracija gali priimti sprendimą, kad Klaipėdai nereikalingas toks koncertas, ir tokiu pagrindu neišduoti leidimo. Bet tą sprendimą galima skųsti“, –15min kalbėjo Marius Poimanskis.

Ką žmogaus ausiai reiškia 88,3 decibelai?

15min susisiekus su Sveikatos rizikos veiksnių vertinimo skyriaus vedėju Mariumi Urbonu, šis teigė, kad garso lygis SEL koncerte buvo pasiektas išties nemažas.

„Koncerto garsas vieniems buvo muzika, kitiems, aplinkiniams gyventojams, kurie norėjo išsimiegoti – triukšmas. Buvo pasiektas gana didelis garso lygis ir atitinkamai – triukšmo lygis. Tačiau kiek jis pasklido, reiktų sėsti prie žemėlapio, matavimo protokolų“, – 15min kalbėjo Marius Urbonas.

Koncerto garsas vieniems buvo muzika, kitiems, aplinkiniams gyventojams, kurie norėjo miegoti – triukšmas. Buvo pasiektas gana didelis garso lygis ir atitinkamai – triukšmo lygis.

Specialistas tikino, kad nuolat girdint tokį triukšmą, gali išsivystyti įvairių klausos problemų. Tačiau vieną kartą nueiti į renginį, kuriame garso lygis viršija 80 decibelų – nieko baisaus.

„Dėl tokio garso lygio darbo aplinkoje ilgainiui gali išsivystyti kurtumas, klausos netekimas. Kai laisvalaikio metu žmonės dažnai girdi tokį garsą koncerte, jiems irgi gali būti problemų, gali vystytis klausos netekimas. Tačiau po vieno renginio nieko neatsitiks.

Kalbant apie gyventojų pusę – jei pastoviai koncertai vyksta šalia, žmonės blogai išsimiega – tada jau neurologinio pobūdžio problemos atsiranda, ilgainiui gali nukentėti ir klausa“, – sakė M.Urbonas.

Tačiau, pasak specialisto, ne ką mažesnį vaidmenį šioje istorijoje vaidina ir žmonių nusiteikimas.

„Šioje situacijoje vieni džiaugiasi dėl koncerto, kiti – nuliūdę, kenčia. Viskas priklauso nuo to, kokioje aplinkoje tai vyksta, kaip toli yra aplinkiniai žmonės, kaip jie yra nusiteikę. Kai žmogus ilsisi, jis nėra linkęs išgirsti didelį garso lygį. Kai jis pats nusiteikęs klausytis muzikos, jis toleruoja didesnį triukšmo lygį, jis būna tam psichologiškai pasiruošęs“, – pasakojo Marius Urbonas.

15min primena, kad koncertą buvo planuota pradėti 20 valandą, tačiau Klaipėdos savivaldybei leidus, jis prasidėjo po 22 valandos ir tęsėsi iki 1 valandos nakties.

TAIP PAT SKAITYKITE: Violeta Tarasovienė pasipiktino dėl SEL koncerto: kodėl visa Klaipėda turi nemiegoti iki 1 val. nakties?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius