Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunimo nuomone, „Briliantinas“ – seksistinis, homofobinis, rasistinis filmas, kurį laikas uždrausti

Tai buvo vienas sėkmingiausių 8-to dešimtmečio filmų, žiūrovus džiuginęs ir praėjus daugiau nei 40 metų nuo jo premjeros. Tačiau dabar bene garsiausias miuziklas „Briliantinas“ atsidūrė, kaip rašo „Daily Mail“, budrių kritikų dėmesio centre. Pastarieji garsiąją juostą pasmerkė dėl joje vyraujančio seksizmo, homofobijos, rasizmo ir provokuojančio moterų elgesio stigmatizavimo bei reikalauja, kad pakilimų ir nuosmukių kupina dviejų paauglių meilės istorija nebebūtų rodoma per televiziją.
Olivia Newton-John ir Johnas Travolta miuzikle „Briliantinas“
Olivia Newton-John ir Johnas Travolta miuzikle „Briliantinas“ / Vida Press nuotr.

Antrąją Kalėdų dieną kanale BBC1 žiūrovams išvydus minėtą miuziklą, socialinius tinklus užtvindė jaunosios kartos atstovų žinutės, „Briliantiną“ vadinančios nepadoriu ir mizoginistiniu filmu. O tokiais būdvardžiais juosta apibūdinta ne tik dėl joje rodomo pagrindinės herojės elgesio – pavyzdinga Sendi, kurią vaidino aktorė Olivia Newton-John, tam, kad „pakabintų“ savo svajonių vyrą Denį, įkūnytą Johno Travoltos, virsta viliokle.

Paskutinėse filmo scenose mokinė Sendi geros mergaitės įvaizdį iškeičia į odą aptempiančius drabužius ir net pradeda rūkyti, ir visa tai tik dėl to, kad sužavėtų Denį.

Tai sukėlė tikrą pasipiktinimo bangą, užliejusią tviterį – pagrindinę tokiems pareiškimams skirtą platformą. Internautai reiškė nuomonę, kad „Briliantinas“ yra stipriai seksistinis filmas, kuriame – vien tik baltaodžiai aktoriai. Kiti pridūrė, kad jame skleidžiamos mizoginistinės žinutės ir dėl to jis turėtų būti uždraustas.

Pro ausis žiūrovams nepraslydo ir vieno veikėjo, prižiūrėjusio šokius, pasakyti žodžiai, kad aikštelėje – nei vienos tos pačios lyties poros.

Ypatingai daug kritikos strėlių buvo nutaikyta į vieną filmo sceną, kurioje įamžintas ant grindų vien tam, kad pažiūrėtų bendraklasėms po sijonais, atsigulęs vaikinas, taip pat dainos „Summer Nights“, kurioje apibūdinama kaip buvo suviliota Sendi, eilutė „Did she put up a fight?“ (vert. Ar ji nesipriešino?).

„Taigi, pasirodo, „Briliantinas“ iš tikrųjų yra gan nepadorus“, – rašė vienas pasibaisėjęs filmo žiūrovas, o kitas pridūrė: „Mizoginistinis, seksistinis ir nepadorus.“

Kritikos iš, kaip rašo „Daily Mail“, jautrių žiūrovų sulaukė ir moterų personažai – iš Sendi dėl jos geros mergaitės įvaizdžio išsityčiojusi Rizo, vėliau pati tapusi pašaipų objektu dėl to, kad permiegojo su keletu vyrų bei kad su vienu jų seksu užsiiminėjo be apsaugos.

Tviteryje buvo ir nemažai nusiskundimų pačiu transliuotoju, nusprendusiu antrąją Kalėdų dieną rodyti šį filmą be jokio perspėjimo apie tai, kokie požiūriai vyravo laikotarpiu, kuomet vyko filmo veiksmas – 1958-aisiais.

1978 m. pasirodęs filmas prieš premjerą gavo N-7 atitinkantį įvertinimą – tik dėl įžūlios kalbos. Tokiu pat ženklu jis pažymėtas ir dabar, tik pridėtas papildomas perspėjimas dėl „dažnų užuominų apie seksą ir šiurkščios kalbos“.

Tuo tarpu pati pagrindinė filmo žvaigždė O.Newton-John neigia, kad „Briliantinas“ – seksistinių užuominų kupina juosta.

„Tai filmas, smagi istorija, kurios niekada nepriėmiau rimtai“, – anksčiau yra sakiusi ji.

TAIP PAT SKAITYKITE: Johno Travoltos dukra – aktoriaus kopija visomis prasmėmis: į tėtį panaši mergina išbandė aktorystę

Johnas Travolta apie nepamirštamą šokį su princese Diana: „Ji pakeitė mano gyvenimą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius