-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė dainininkas ir aktorius Harry Belafonte: į JAV muziką įnešė Karibų jūros regiono dvasią

Manhatane antradienį mirė dainininkas ir aktorius Harry Belafonte, į JAV populiariąją muziką įnešęs Karibų jūros regiono dvasią ir išgarsėjęs dėl savo asmeninio indėlio į pilietinių teisių gynimą, pranešė JAV žiniasklaida. Jam buvo 96 metai.
Harry Belafonte
Harry Belafonte / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Muzika Mirtis

H.Belafonte mirė antradienį nuo stazinio širdies nepakankamumo savo namuose Niujorke, šalia jo buvo žmona Pamela, sakė viešųjų ryšių įmonės „Sunshine Sachs Morgan & Lylis“ atstovė Paula M.Witt.

Gimęs Harleme jamaikietės motinos ir tėvo, kilusio iš Prancūzijos Martinikos teritorijos, H.Belafonte dalį vaikystės praleido Jamaikoje, o paskui grįžo į Niujorką.

H.Belafonte buvo vienas pirmųjų juodaodžių atlikėjų, pelniusių platų pripažinimą kine ir pardavusių milijoną įrašų kaip dainininkas. Daugelis jį iki šiol žino dėl jo hito „Banana Boat Song (Day-O)".

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte

Jis šaipydavosi iš prielaidų, kad pastarasis kūrinys tėra džiugi šokių muzika, ir pavadino jį maištingu požiūriu į darbuotojus, kurie reikalavo sąžiningo darbo užmokesčio.

Net ir karjeros pradžioje H.Belafonte nevengė kontroversijų. 1957 metų filme „Island in the Sun“ jis suvaidino juodaodį politiką, kuris išgalvotoje saloje susižavi baltaodžių elito atstove, ir tai buvo vienas pirmųjų atvejų, kai Holivude pavaizduotas tarprasinis romanas.

Vėliau jis tapo garsiu aktyvistu. H.Belafonte ne tik dalyvaudavo protesto eitynėse ir labdaros koncertuose, bet ir padėdavo juos organizuoti bei rinkti paramą. Jis glaudžiai bendradarbiavo su savo draugu Martinu Lutheriu Kingu jaunesniuoju.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harry Belafonte

„Kai žmonės galvoja apie aktyvizmą, jie visada galvoja, kad tai susiję su tam tikra auka, bet aš visada tai laikiau privilegija ir galimybe“, – pareiškė jis 2004 metais sakydamas kalbą Emorio universitete.

Nepaisant to, kad dažnai kritikavo Amerikos politiką, H.Belafonte sakė, kad Jungtinės Valstijos „siūlo svajonę, kurios niekur kitur pasaulyje negalima taip lengvai įgyvendinti“, bet kurią galima pasiekti tik kovojant.

Fotogalerija:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius