Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sasekso kunigaikštienė Meghan Markle: „Didžiuojuosi būdama feministe“

Meghan Markle jau į savo vestuves įnešė feminizmo idėjų. O dabar britų monarchijos tinklalapyje buvo sukurtas jos asmeninis puslapis, kuriame prie išvardytų buvusios aktorės pasiekimų – ir skambioji jos citata, pasakyta 2015-aisiais Jungtinių Tautų konferencijoje Niujorke: „Didžiuojuosi būdama moteris ir feministė“.
Meghan Markle
Meghan Markle / „Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia portalas www.washingtonpost.com, tinklalapyje viešinamoje jos biografijoje pabrėžiama tai, kad ji yra feminizmo aktyvistė nuo mažų dienų.

Būdama vos 11-os, ji kaip reikiant įpyko, per televiziją išgirdusi indų ploviklio reklamoje teigiant, kad „moterys visoje Amerikoje kovoja su neplautais puodais ir keptuvėmis“. Po Meghan įsikišimo, kompanija pakeitė seksistinį reklamos tekstą į „žmonės visoje Amerikoje“.

„Šios ankstyvos patirtys padėjo jai toliau gyvenime kelti socialinio teisingumo ir moterų įgalinimo klausimus“, – teigiama tinklalapyje.

Jame taip pat pažymimos kitos jos veiklos: savanoriška veikla Los Andželo (jos gimtojo miesto) labdaros valgykloje „Skid Row“, filmavimasis seriale „Suits“ („Kostiumuotieji“ – liet.) Toronte. Taip pat ji buvo Jungtinių Tautų kampanijos už moterų dalyvavimą politikoje ir lyderystėje advokatė bei humanitarinės pagalbos organizacijos „World Vision“ ambasadorė.

Spėliojama, ar ji tapusi karališkosios šeimos nare, ir toliau bus tokia aktyvi. Kita vertus, pasikeitė jos statusas. Ir vis dėlto, tikimasi, kad ji bus nešališka politiškai. Kartą ji yra pavadinusi prezidentą Donaldą Trumpą „nekenčiančiu moterų“, taip pat „Instagram“ profilyje pasidalijo nuotrauka, nukreipta prieš „Brexit“. Tiesa, šį profilį ji jau yra ištrynusi. Tokie išsišokimai jau daugiau nebeleistini. Vis dėlto smalsuoliai spėlioja, ar ji ir toliau kalbės feminizmo ir rasiniais klausimais.

Meghan Markle – mišrios rasės, jos tėtis yra baltasis, o mama – juodaodė. Vestuvių ceremonijoje dalyvavo aistringai kalbėjęs juodaodis vyskupas Michaelis Curry, gospelo choras, juodaodis violončelininkas, juodaodis kunigas.

Be to, vestuvių metu Meghan, pranešama, pasakė kalbą. Ji padėkojo princui Harry ir karališkajai šeimai už dosnumą ir gerumą. Anot britų leidinių, Harry taip pat pasakė kalbą, kurioje teigė, kad su Meghan yra „puiki komanda“. „Nekantrauju praleisti visą likusį gyvenimą su tavimi“, – pasakė jis.

Žmogaus teisių temoms ir ypatingi moterų lygybės klausimui neabejingi ir kiti karališkosios šeimos nariai. Princo Charleso žmona Camilla yra Pasaulio moterų festivalio prezidentė. Ji ne kartą pasisakė prieš smurtą šeimoje.

Vis dėlto tai yra pirmas kartas, kai britų monarchijos tinklalapyje viešai pasisakoma už feminizmą. Kai kurios(-ie) feiministės(-ai) tikisi, kad tai – tik pradžia.

„Tikiuosi, kad kaip Karališkosios šeimos atstovė, ji ir toliau tiki feminizmu, kad ji dirbs moterų lygių teisių labui“, – viliasi feministė Taslima Nasreen.

„Young Women‘s Trust“ labdaros organizacijos vyriausioji vadovė Carole Easton teigė, kad tai tiesiog fantastiška, jog Meghan įsipareigojusi kovoti už moterų teises. „Dabar pats laikas imtis veiksmų šiuo klausimu“, – pridūrė ji.

VIDEO: Meghan Markle tęsia tradicijas: vestuvinę puokštę padėjo ant nežinomo kario kapo
VIDEO: Lemtingasis „Taip“: princas Harry ir Meghan Markle tapo vyru ir žmona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius