-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 23

„Pole dance“ trenerė Neringa: „Nereikia painioti šokio su striptizu“

„Tai nėra naujovė Lietuvoje, tačiau stereotipų ir susikurtų įsivaizdavimų tikrai netrūksta“, – apie šokius ant stulpo pradeda pasakoti Neringa Malžinskaitė (24 m.), jau penkerius metus mokanti moteris ypatingo šokio meno, reikalaujančio nemažai ištvermės.
Neringos Malžinskaitės šokis ant stulpo
Neringos Malžinskaitės šokis ant stulpo / Asmeninio archyvo nuotr.

„Visų pirma – tai sportas. Ne kiekvienas turi jėgų išsilaikyti ant stulpo ir išmokti atlikti įvairias figūras, su akrobatikos elementais, o ką jau kalbėti apie lankstumą. Tačiau to moterys ir ateina – tai nėra tradicinis sportas, tai daugiau šokis ir sportas viename, lavinantis visą kūną“ , – tikina Neringa.

– Papasakokite, kaip susidomėjote tokiu netradiciniu šokiu, kuris daugeliui asocijuojasi su pikantiškuoju striptizu?

Šokti pradėjau jau nuo vaikystės ir toliau visą gyvenimą šoku: tiek tautinius, tiek modernius, tiek gatvės šokius. Išbandžiau tikrai daug. Tačiau vieną kartą pamačiau pole dance ir tai man labai patiko – tai buvo ne erotika ant stulpo, bet sportas ir įdomiai atliktos figūros, parodytas kūno lankstumas ir ištvermė.

Nusprendžiau išmokti – gal mėnesį pasimokiau pas vieną merginą, tada įsirengiau namuose stulpą ir pradėjau treniruotis. Žiūrėjau įvairius filmukus ir tiesiog stengiausi atkartoti tai, ką matau, o vėliau, kadangi jau šoku jau daugiau kaip penkerius metus, vis tobulėjau. Šiandien mokau kitas moteris (šypsosi).

Ar šio šokio mokytis sudėtinga? Pavyzdžiui, jeigu moteris fiziškai nepasiruošusi, ar sudėtinga atlikti net ir pačias lengviausias figūras?

Pamokas lanko ir šokio išmokti nori ne tik moterys, bet ir vyrai. Kadangi jau turiu nemažai patirties, galiu pasakyti, kad tuo užsiimti gali ne tik sportuojanti, bet ir nesportuojanti moteris, kadangi viskas priklauso tik nuo noro.

Net jeigu neturite ištvermės, jėgos ir lankstumo, galite padaryti labai daug, kaip ir sakiau, jeigu labai norėsite. Tačiau iš pat pradžių mes ir nepradedame mokytis kažko labai sudėtingo; dažniausiai tai paprasti choreografiniai judesiai, vaikščiojimas, sukiniai, kuriuos gali daryti visos.

Kokio amžiaus moterys mokosi pole dance?

– Dažniausiai ateina moterys nuo 25 iki 32 metų – tai pas mane besilankančių damų metų vidurkis, tačiau nori šokti ir labai jaunos merginos, kai kurios netgi nepilnametės (tokias priimu tik su tėvų leidimu), taip pat mamos, o vyriausia šokėja buvo 54-erių. Taigi, tai nėra vien tik jaunų merginų užsiėmimas. Turiu pasakyti, kad vyriausia šokėja net ir nesportuodama puikiai šoko, tačiau vėliau, kai prasidėjo sudėtingesnės figūros, atlikti pratimus pritrūko fizinių jėgų.

Jeigu kalbėtume apie profesijas, tai mano mokinės užsiima labai įvairia veikla – nuo barmenės iki medicinos darbuotojos ar teisininkės.

Kuo apskritai šis šokis traukia? Kuo naudingas figūrai, savijautai?

– Svarbiausia čia tai, jog kai išmoksti ir tau pavyksta kažką įgyvendinti, jautiesi įveikusi save, išmokusi kažką naujo. Kaip ir bet kokioje kitoje srityje. Vienos nori padailinti figūrą, kitos tapti fiziškai ištvermingesnėmis, trečios – įgyti lankstumo, ketvirtos nori atsipalaiduoti nuo darbų.

Aš labai orientuojuosi į lankstumą, todėl daugeliui šokant vėliau pavyksta padaryti špagatą, moterų kūnai pagražėja, jos tampa raumeningesnės, suapvalėja užpakaliukas, tvirtėja kojos, pilvo presas, o ypač – rankos, kadangi būtent joms tenka didžiausias krūvis. Trumpai tariant, kas susiję su išvaizda, dažniausiai moterys mato ryškius pokyčius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl protingi žmonės linkę būti vienišiais

Pole dance suteikia ir vidinio pasitenkinimo, atsiranda noras kuo daugiau išmokti, tai lyg koks vidinis laimėjimas, kai pavyksta išmokti kokią nors naują sudėtingą figūrą. Čia susijungia šokis, menas ir sportinės figūros, kurios padeda moteriai išlaisvinti savo jausmus.

Svarbiausia čia tai, jog kai išmoksti ir tau pavyksta kažką įgyvendinti, jautiesi įveikusi save, išmokusi kažką naujo.

Visgi, tai nėra lengva. Po mokymosi gali likti mėlynių, ypač toms, kurių oda jautresnė. Sportuojame nedidelėmis grupėmis, todėl kiekvienai užtenka dėmesio, o prieš šokį ant stulpo darome apšilimą, įvairius pratimus.

Norėčiau pabrėžti, kad daugelis moterų šiais laikais dirba sėdimą darbą, todėl ne viena turi bėdų su nugara. Šiuo atveju pole dance yra nepakeičiamas, kadangi labai gerai treniruoja nugaros raumenis. Jau nekalbu apie tai, kad dėl lankstumo ir plastiškumo daugelis moterų sulaukia ne vieno malonaus komplimento, taip pat džiaugiasi sumažėjusiais skausmais, pagražėjusia laikysena, figūra ir stipresniu kūnu.

Kad ir kaip bežiūrėtume, šokis ant stulpo daugeliui siejasi su striptizu. Su kokiais dar stereotipais tenka susidurti?

– Kiek prisimenu, nuo pat darbo pradžios, nuo viešų pasirodymų įvairiuose renginiuose – nuo gimtadienių iki baikerių konkursų, patyrėme ne vieną įdomų pamąstymą bei požiūrį. Pavyzdžiui, kad tai tik striptizas, kad mes nieko neveikiame, tik sukiojamės aplink stulpą. Labai retai kuris nors suprasdavo, kad tai yra rimtas ir sunkus sportas, reikalaujantis ištvermės ir jėgų.

Asmeninio archyvo nuotr. /Neringos Malžinskaitės šokis ant stulpo
Asmeninio archyvo nuotr. /Neringos Malžinskaitės šokis ant stulpo

Per pastaruosius penkerius metus žmonės vis kartodavo, kad tai tik pasimaivymas prie stulpo. Visgi vėliau, kai daugelis išvysdavo pasirodymus, suprasdavo, kad mes demonstruojame savo kūno galimybes, akrobatiką, lankstumą ir šokį. Žinoma, liko ir tokių, kurių niekaip neperkalbėsi (šypsosi) ir nuomonės nepakeisi, o aš patariu ateiti ir tiesiog išmėginti.

Kaip jau sakiau, ateina ir vyrai – ir vieni, ir su savo moterimis. Tai labai nedidelis procentas į mus besikreipiančių, tačiau pasitaiko. Dažniausiai vyrai smalsauja, kaip viskas atrodo, ir turiu pasakyti, kad visi įvertino pole dance kaip rimtą ir sunkų sportą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 labiausiai atpalaiduojančių dainų pasaulyje

Moterys taip pat nevengia stereotipų. Pavyzdžiui, jos labai nori lankyti šiuos šokius, bet vis neišdrįsta, sako sau, kad va, numesiu dar porą kilogramų ir tada jau... Turiu pasakyti, kad svoris neturi jokios įtakos, esmė slypi rankų jėgoje. Šiuo atveju jau nesvarbu, kiek jūs sversite – 45 ar 90 kilogramų, jeigu tų jėgų nėra.

Ar dirbdama tokį netradicinį darbą sulaukiate nuotykių?

– Teko mokyti šokti striptizo šokėjas, tačiau joms užtenka vienos ar dviejų pamokų, kadangi joms nereikia kažkokių akrobatikos judesių, pasitobulina, jeigu galima taip sakyti, savo įgūdžius, ir to gana. Be to, kadangi tai yra tikrai nelengva, šios šokėjos paprasčiausiai nėra pratusios prie tokio fizinio krūvio ir kažin ar jis išvis joms reikalingas.

Būna ir įvairių skambučių, tačiau klausiu tiesiai šviesiai – ko reikia, nes visi su striptizu susiję klausimai sprendžiami jau ne su manimi (juokiasi). Išmušti iš žmonių galvų tuos susidariusius stereotipus yra tikrai labai sunku.

Ar lieka laisvo laiko, kai neužsiimate šokiais?

– Jeigu myli savo darbą, dar nereiškia, kad viskas labai lengvai klojasi. Reikia išties labai daug pastangų, o ir darbo netrūksta. Sakyčiau, kad dirbu visą parą, todėl to laisvalaikio lieka ne tiek ir daug, tačiau neseniai pradėjau bėgioti, vaikščioti į sporto salę vien dėl savęs, kad geriau jausčiausi, negaliu atsispirti geriems renginiams, taip pat laikui su mylimais žmonėmis ir šeima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius