-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įpročiai, kurie mus kasdien storina

Nuo ko priklauso mūsų savijauta ir išvaizda? Nuo gyvenimo būdo. O šiuolaikinis gyvenimo būdas mus verčia skubėti, lėkti, kartais pamiršti pavalgyti, išgyventi stresą, įtampą...
Moterys valgo
Moterys valgo / Fotolia nuotr.

Visa tai prisideda ir prie figūros ypatumų. Kasdieniai įpročiai gali turėti nemažą įtaką svoriui, tad sužinokite, ko vertėtų vengti.

Jūs visur vėluojate

Lekiate visur bėgte, nes visada vėluojate, vadinsi, dar ir nuolat išgyvenate stresą, o hormonas kortizolis, kuris išsiskiria šiuo metu, susijęs su galvos skausmu, virškinimo sutrikimais, padidėjusiu kraujo spaudimu bei sulėtėjusia medžiagų apykaitą, rašoma Biological Psychiatry. Streso metu dar ir norime saldaus ir riebaus maisto, kuris vėliau maloniai nugula talijos srityje. Patarimas paprastas – 10–15 minučių anksčiau kelkitės, ir organizmas neliks skolingas.

Po ranka neturite sveikų užkandžių

Kai peralkę prisikemšame, tuomet suvalgome daugiau nei kad palaikytume normalią savijautą ir sotumo jausmą valgydami penkis kartus per dieną. Išalkus itin vilioja saldėsiai ir greitasis maistas, todėl norėdami išvengti tokio potraukio, turėkite po ranka sveikų užkandžių: „Gerieji riebalai, baltymai ir ląsteliena esantys migdoluose, puikus ir sveikas pasirinkimas“, – sako įžymybių treneris Markas Langowskis. Tačiau užkandžiauti tiks ne tik migdolai, bet ir kiti riešutai, įvairūs vaisiai, daržovės.

Jums trūksta vandens

Esate alkani ar tik ištroškę? Tyrimas, publikuotas žurnale Physiology & Behavior, atskleidžia, jog net 60 proc. žmonių netinkamai reaguoja į troškulį ir renkasi maistą užuot gėrę vandenį. Ir jeigu paprastas vanduo jums skamba nuobodžiai, pabandykite pagardinti jį vaisiais ar daržovėmis. Be to, vanduo ne tik drėkina mūsų organizmą iš vidaus, o odą iš išorės – jis dar ir suteikia mums galimybę sulieknėti dėl to, kad greitina medžiagų apykaitą.

Vėlai keliatės

Net jeigu valgote sveikai, sportuojate, tačiau vėlai einate miegoti ir vėlai keliatės, galite turėti problemų. Tikinama, kad trumpesnės miego valandos ar miego trūkumas dažniausiai lemia didesnį KMI ir apvalesnę taliją. „Miego trūkumas padidina alkio hormono grelino ir sumažina sotumo hormono leptino kiekius“, – aiškina dietologė Alissa Rumsey. Be to, mokslininkai aiškina, kad dėl neišsimiegojimo labiau norime greitojo maisto, taip pat nekontroliuojame porcijų dydžių.

Maisto gaminimas su TV

Kulinariniai šou išties įkvepia, tačiau juose gaminami patiekalai ne tik priverčia varvėti seilę – valgiuose dar ir nemažai kalorijų. „Televizijos receptuose gausu ir kalorijų, ir riebalų, o tokių šou žiūrėjimas ir atitinkamų valgių gaminimas turi įtakos jūsų svorio ir KMI augimui“, – tikina mitybos specialistė Mary Hartley.

Džiaugsmą švenčiate valgydami

Maistas – tai lyg dovana, kurią sau įteikiate, kai nutinka kas nors smagaus. O jeigu nutinka kasdien? Nejau šokoladiniai keksiukai ar mėsainiai taps kasdieniu jūsų maistu? Pabandykite džiaugsmą nukreipti į sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, koncertą, teatrą ar kitus smagius potyrius.

Praleidžiate valgymus

Neretai neturime laiko pavalgyti, todėl kai ateina laikas, dažniausiai suvalgome dvigubai daugiau nei įprastai, o dėl to, lėtėja medžiagų apykaita. Štai kodėl verta visada rankinėje nešiotis kokių nors užkandžių – tikrai neprašausite sukrimtusios riešutų saujelę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos specialisto patarimai: kaip lieknėti be streso?

Sėdite

Tyrimų duomenimis, žmonės, kurie darbe vilkėjo džinsus, nuėjo 500 žingsnių daugiau nei tie, kurie dėvėjo formalią darbinę aprangą.

Darbe praleidžiame itin daug valandų tiesiog sėdėdami ir nepakildami iš vietos. Per savaitę galime sėdėti daugiau kaip 40 valandų! O kiek iš jų judame? Dėl to, kiekvienais metais svoris vis didėja nepastebimai.

Jeigu kas valandą pasivaikščiosite bent porą minučių, tikrai pasijausite geriau. O štai stovėjimas taip pat naudingas – 3 valandos kasdien ir per metus galite atsikratyti 3 kg riebalų.

Vengiate svarstyklių

Taip, kartais nesinori žinoti kiek sveriame, ypač, po žiemos sezono, kai daugiau mėgavomės riebiu maistu, taip pat – slėpėmės po storais drabužiais. Tačiau dietologė Christine M.Palumbo tikina, jog svorio reguliavimui reikėtų bent kartą per savaitę užlipti ant svarstyklių, o geriausia tris kartus – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį.

Geriate saldžius gazuotus gėrimus

Taip, kartais po sočių pietų taip norisi gazuotų gėrimų, tačiau vandenį gerti kur kas geriau. Tyrimas, atliktas Teksaso universitete, atskleidė, jog suaugusieji, kurie geria dietinius gazuotus gėrimus, net 70 proc. dažniau rizikuoja priaugti svorio, palyginti su tais, kurie tokių gėrimų nesirenka. Be to, dirbtinis saldiklis aspartamas, esantis šiuose gėrimuose, kelia gliukozės kiekį kraujyje, kuris vėliau virsta į riebalus.

Esate priklausomas nuo „Facebook“

Socialiniame tinkle yra visko – nuo įvairiausių receptų, kurių sudėtinės dalys gąsdina savo riebumu ir nesveikumu, iki filmukų, kuriuos galite žiūrėti visą naktį. „Mes visi tampame priklausomi nuo socialinės medijos, kuri mus skatina vėlai užkandžiauti, mat sunku atsitraukti nuo, kas mums atrodo įdomu“, – teigia Lyssie ir Tammy Lakatos. Tyrimai atskleidžia, kad valgymas naktimis, net tada, kai kalorijos neperžengia ribos, yra susijusios su cirkadinių ritmų pokyčiais ir skatina kilogramų augimą.

Be to, šviesa, naktį sklindanti nuo įvairių prietaisų ekranų yra kalta dėl miego sutrikimų, taip pat skatina stresą, lėtina medžiagų apykaitą.

Džinsai!

Aukštakulniai ir suknelė darbe išties idealu, bet tyrimų duomenimis, žmonės, kurie darbe vilkėjo džinsus, nuėjo 500 žingsnių daugiau nei tie, kurie dėvėjo formalią darbinę aprangą. Taigi, gal kartais suknelei verta likti kabėti ant pakabos?

Pirkinių krepšelis

Jeigu jums reikia vos kelių dalykų, pirkinių krepšys gali tapti jūsų godumo įkaitu. Įrodyta, kad pirkinių krepšyje tada atsiduria daugybė smulkių prekių, tokių kaip ne itin sveiki užkandžiai, sausainiai ar traškučiai. Tačiau su pilnomis rankomis tokių tikrai neprisirinksite, todėl kitą kartą apsipirkdami, kai prireiks, tarkime, tik kilogramo obuolių, pirkinių krepšį tiesiog pamirškite.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 dienų valgiaraštis, kad oda švytėtų

Jūsų draugai turi antsvorio

Mes labai greitai perimame kitų žmonių įpročius, ypač, jeigu jie mums malonūs. Tarkime, su bendradarbe geriame kavą valgydamos sausainius, su mama skanaujame salotas, pagardintas majonezu, nes jai taip patinka ir t. t. Pavyzdžių atrasime daugybę. Mes esame veikiami socialinių normų ir tų, kurie yra šalia mūsų, todėl kitų žmonių mitybos įpročiai dažnai persiduoda ir mums.

Nesinaudojate laiptais

Paprasta – kam keltis liftu, jeigu galite pakrutėti lipdami laiptais? Štai Naujosios Meksikos universiteto tyrimo duomenimis, 68 kg sveriantis žmogus gali numesti 3 kg per metus, jeigu kasdien du aukštus lips laiptais, o ne kils liftu.

Klausotės muzikos arba valgote priešais TV

Ir vienas, ir kitas dalykas turi įtakos svorio augimui. Taigi, tiek klausydami muzikos, tiek stebėdami linksmus filmukus, kai valgote, suvartojate daugiau kalorijų. Štai viena tiriamųjų grupė suvalgė 31 proc. daugiau maisto, kai klausėsi garsių garsų, palyginti su ta, kuri buvo tyli. Priežastis paprasta – mes susitelkiame į muziką ar tai, ką matome, ir pamirštame, kad valgome.

Kada valgote užkandžius?

Mokslininkai sako, kad užkandžiavimas nėra blogas dalykas, tačiau reikia tinkamai pasirinkti laiką. Pasak jų tie, kurie valgo vidurdienį, dažniausiai suvalgo daugiau, o tie, kurie popiet – renkasi sveikesnius produktus ir suvartojau daugiau vaisių bei daržovių.

Bulvytes iškeiskite į vaisius

Jeigu jau renkatės mėsainį, o juk jo kartais visi užsinorime, tuomet atsisakykite bulvyčių. Pakankamai kalorijų ir malonumo gausite ir iš vieno valgio, o štai iškeitę bulvytes į vaisius ar kitą sveiką alternatyvą, tikrai nenusivilsite.

Mėsainis.
Mėsainis.

Visur tik sūris

Atrodo, kad jis bet kokiam patiekalui suteiks malonaus skonio, bet... Sumuštinis ryte su sūriu, salotos perpiet su sūriu, o vakare pica su sūriu? Jeigu atsisakysite sūrio bent nuo vieno patiekalo per dieną, tai galite sutaupyti iki 41 tūkst. kalorijų per metus ir numesti maždaug 6 kg.

TAIP PAT SKAITYKITE: Aliejaus rūšys: kokias ligas bei sveikatos sutrikimus gydo įvairūs aliejai?

Biuro saldainiukai

Dubuo su saldainiais ar šokoladiniais sausainiais taip ir traukia akis bei rankas jų paskanauti. Tačiau pernelyg neįnikite, kadangi viena saujelė nugriebta iš bendradarbių, kita iš vaikų, štai ir papildomi kilogramai ant talijos.

Vartojate per mažai baltymų

Baltymai yra itin naudingi mūsų organizmui. Pirma, jie virškinami kur kas ilgiau nei rafinuoti angliavandeniai, todėl ilgesnį laiką jaučiamės sotesni, antra, baltymai padeda auginti raumenų masę. Taigi, jeigu nenorite prarasti savo raumenų ir sveikatos, stenkitės į mitybą įtraukti sveikų baltymų. Tiesa, su saiku.

Ta pati situacija galioja ir skaiduloms – skanaukite į sveikatą obuolius, įvairias uogas, ankštinius produktus. Visa tai skatina medžiagų apykaitą ir užtikrina puikią savijautą.

Savaitgalio nuodėmės

Dažnai savaitgalį sau leidžiame pasimėgauti tais patiekalais, kuriuose būna itin daug kalorijų. Pavyzdžiui, valgome picą, sušius, vartojame alkoholinius gėrimus, neatsisakome ir riebaus deserto... Pridėkime ir tai, kad kai kurie ne itin mėgsta aktyvų gyvenimo būdą ir laiką leidžia vegetuodami priešais TV ar kompiuterio ekraną.

Išvada viena: po tokios kalorijų bombos ir nejudrumo, pirmadienį į darbą šliaužiame be energijos, nuotaikos ir gerokai apsunkę bei patinę... Išvada viena, – net savaitgalį reikėtų atsižvelgti į savo mitybą ir maitintis protingai. Kadangi vos kelios tokios tingios ir kaloringos dienos gali sugriauti jūsų ilgai kurtą įdirbį.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius