UŽKANDŽIAI
- Nuplaukite ir nusausinkite špinatus. Į keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius sudėkite špinatus, įberkite druskos ir pipirų. Pakepinkite porą minučių, kol špinatai sukris ir suminkštės. Atidėkite juos į šalį.
- Kiaušinius sudėkite į dubenėlį, šiek tiek išplakite su žiupsneliu druskos ir pipirų.
- Įkaitinkite sausą keptuvę. Perpjaukite išilgai prancūziškus ragelius ir šiek tiek apskrudinkite/pašildykite.
- Į įkaitintą keptuvę įdėkite šaukštelį sviesto, jam išsilydžius, supilkite kiaušinio plakinį ir iš lėto mentele stumdykite/maišykite kiaušinį, kol jis iškeps ir sušoks į atskirus gabalėlius.
- Ant skrudinto ragelio dėkite pasirinktą mėsą, kepintus špinatus ir keptą kiaušinį. Ant viršaus uždėkite kitą ragelio pusę.
Fantazija, ką įdėti į vidų – gali būti begalinė. Ypač jei turite įvairiausių priedų ar savaitės likučių šaldytuve.
- Tortilijas supjaustykite lygiais trikampėliais (kaip picą). Iš abiejų pusių ištrinkite aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apibarstykite žolelėmis bei plonu sluoksneliu tarkuoto parmezano.
- Tortilijas kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol taps traškios (apie 15 min). Jei skubate, galite nusipirkti jau paruoštų tortilijų traškučių.
- Susmulkintą sūrį su mėlynuoju pelėsiu, fetą, grietinėlę, majonezą, jogurtą, saldžiųjų ir aitriųjų paprikų miltelius, trintą česnaką, druską berkite į elektrinį smulkintuvą ir išplakite iki vientisos masės. Prieš patiekdami palaikykite apie pusvalandį šaldytuve.
- Bulves išvirkite, atvėsinkite ir sumalkite arba sugrūskite iki vientisos masės.
- Į bulvių masę sukrėskite varškę, įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, kepimo miltelius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite muskatu.
- Gruzdintuvėje ar nedideliame puodelyje įkaitinkite aliejų (jo pilkite tiek, kad apsemtų spurgas).
- Formuokite norimo dydžio apvalias spurgas, apvoliokite jas kiaušinio plakinyje bei džiūvėsiuose ir leiskite į verdantį aliejų.
- Iškepusias iškart dėkite ant popierinės servetėlės ir nusausinkite aliejų.
- Šias spurgas skanu valgyti su šviežių daržovių salotomis. Puikiai tinka su įvairiais padažais.
SALOTOS
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
- Tuną ir alyvuoges labai gerai nuvarvinkite.
- Slyvinius pomidorus supjaustykite ketvirčiais.
- Makaronus, tuną, pomidorų ketvirčius ir alyvuoges išdalykite į salotų dubenėlius.
- Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite padažą: česnaką nulupkite, smulkiais sukapokite, sumaišykite su citrinų sultimis, aliejumi, druska ir cukrumi. Paruoštu padažu apliekite salotas.
- Prieš tiekdami apibarstykite parmezanu ir bazilikų lapeliais.
Kulinaro patarimas. Jeigu mėgstate sočiau, į salotas galite dėti virtų kiaušinių.
- Plonais šiaudeliais susmulkinkite (arba sutrinkite stambia trintuve) morkas ir obuolį.
- Nuvalykite imbiero šaknį ir sutrinkite stambia trintuve. Supjaustykite svogūnus. Dėkite viską į dubenį ir pridėkite riešutų.
- Užpilui sumaišykie actą, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus.
- Apipilkite salotas užpilu ir leiskite kiek pastovėti.
- Žirnelius atšildykite šiltu vandeniu. Morkas sutarkuokite šiaudeliais ir užmarinuokite trumpam druskos žiupsneliu ir citrinos šlakeliu.
- Raugintus agurkus ir šviežius agurkus, cukiniją, svogūnus supjaustykite kubeliais.
- Porus susmulkinkite pusžiedžiais, sukapokite krapus.
- Visus ingredientus sumaišykite su majonezu.
- Česnakinį majonezą ruošiame: Visus komponentus sumalame elektriniu trintuvu. Jei masė per skysta-dėkite daugiau anakardžių riešutų.
- Majonezą galima laikyti šaldytuve iki dviejų parų.
Receptas iš tinklaraščio „remember every moment“
SRIUBOS
- Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite svieste, kol suminkštės. Kai svogūnai taps permatomi, suberkite miltus ir vis pamaišydama, kad miltai neprisviltų, kaitinkite apie 2 min. Tada supilkite vyną ir kaitinkite, kol dalis jo išgaruos.
- Į paruoštą masę pamažu supilkite karštą sultinį, pieną, suberkite prieskonius, smulkintus valytus baravykus ir virkite ant mažos ugnies apie 20 min.
- Sriubą nukelkite nuo ugnies, suplakite elektriniu plakikliu, tada supilkite grietinėlę, sumeskite trupintą sūrį ir dar kartą užkaitinkite.
- Tiekite karštą su baltos duonos skrebučiu ir „Ledkalnio“ salotos lapeliu.
1. Nulupkite avokadus, perpjaukite pusiau, išimkite kaulą, sutrinkite minkštimą šakute arba elektriniu grūstuvu. Apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Virtuviniu kombainu sumaišykite avokadų tyrę su grietinėle ir atvėsintu sultiniu. Jei neturite kombaino, suplakite sriubą šluotele ir pertrinkite per sietelį, kad susidarytų vienodo tirštumo masė. Pasūdykite pagal skonį, pagardinkite pipirais.
3. Prieš tiekdama atšaldykite sriubą. Išpilstykite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po šaukštą kubeliais pjaustytų pomidorų arba saldžiųjų paprikų, apšlakstykite aliejumi, papuoškite kapotomis šviežiomis petražolėmis.
- Faršą ir svogūną pakepinkite keptuvėje.
- Sudėkite pupeles, pomidorus ir troškinkite viską kartu, paskui supilkite pomidorų padažą.
- Viską troškinkite apie 10 minučių. Tada supilkite į puodą, supilkite sultinį, aitriąsias paprikas ir prieskonius, viską gerai sumaišykite.
- Dar viską pavirkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių.
- Patiekiant galite užbarstyti sūrio. Skaniausia valgyti su česnakiniu skrebučiu.
Receptą atsiuntė Rita D.
KARŠTIEJI PATIEKALAI
- Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
- Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
- Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
- Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
- Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
- Batono riekes pamerkite į pieną ir apie 10 minučių palikite, kad susigertų. Tada sutrinkite, kad taptų vientisa mase.
- Svogūną smulkiai supjaustykite.
- Į faršą sukrėskite batoną, suberkite svogūną, įmuškite kiaušinį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Gerai išmaišykite.
- Į lėkštę pabarstykite džiūvėsių trupinių. Drėgnomis rankomis imkite po gabalėlį faršo, suformuokite ovalius blynelius ir apvoliokite džiūvėsiuose. Dar gerai paplokite. Šniceliai turi būti nestori.
- Kepti galite keptuvėje arba orkaitėje. Orkaitėje kepti šniceliai bus liesesni, sausesni. Joje kepkite 200 laipsnių karštyje 10–15 min.
- Gerai įkaitinti keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Sudėti smulkiai supjaustytą lašišą, šiek tiek apkepti. Susmulkinti svogūnus, sudėti į keptuvę ir apkepti kol ims tapti skaidrėti.
- Gerai sukapoti svogūno galvutes. Keptuvėje lašišą ir svogūnus pastūmėti į vieną pusę, o kitoje pusėje 1/2 min. apkepti smulkintą česnaką. Galiausiai viską sumaišyti ir sudėti pusžiedžiais supjaustytą cukiniją (su visa odele, prieš tai gerai nuplovus). Troškinti, kol cukinija suminkštės. Tuomet sudėti prieskonius, grietinę ir supilti grietinėlę. Viską išmaišyti, užvirus nukelti nuo ugnies.
- Išvirti 1 pakelį spagečių (galima naudoti ir kitus, jums patinkančius makaronus), nukošti ir supilti paruoštą padažą. Viską gerai išmaišyti.
- Patiekti apibarsčius tarkuotu sūriu, šiek tiek apšlaksčius citrinos sultimis ir uždėjus pipirnės lapelių.
DESERTAI
- Nuo duonos riekelių nupjaustykite pluteles, kiekvieną truputį pakočiokite, kad taptų lankstesnė.
- Riekeles klokite į kepimo formeles, prispauskite prie kraštų ir kelioms minutėms pašaukite į įkaitintą orkaitę.
- Kiaušinius su rikota ir vaniliniu cukrumi išsukite iki purumo, sukrėskite į tešlos krepšelius. Į kiekvieną įspauskite gerai nusausintą konservuotos kriaušės puselę.
- Cukrų nuolat maišydama kaitinkite keptuvėje, kol ištirps. Nukėlusi nuo ugnies, įmaišykite sviestą, kai jis išsilydys, – grietinėlę.
- Keptuvę vėl statykite ant ugnies ir nuolat maišydama kaitinkite, kol į gniutulą sušokusi karamelės masė palengvėle išsilydys ir suminkštės.
- Gauta karamele apšlakstykite pyragėlių šonus. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilės ekstraktą, išplaktą kiaušinį, vanilinį jogurtą ir aliejų iki vientisos masės.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 2–4 minutes, patikrindami kas minutę. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apipurškite plakta grietinėle, apšlakstykite auksaspalviu sirupu ir patiekite šiltą.
- Bananus sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, suberkite į ją visus išvardintus produktus ir išmaišykite tešlą. Ją ruošiant nebūtina tiksliai laikytis recepto. Galite improvizuoti, keisti produktus kitais ar įdėti papildomų. Puikiai tinka sėmenų, lukštentų kanapių sėklos, įvairūs riešutai, džiovinti vaisiai, dribsniai.
- Skardą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu imkite tešlos ir formuokite norimo dydžio sausainius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 min. (priklausomai nuo sausainių dydžio).
- Jei norite, galite šiuos sausainius pasiruošti ir žaliavalgiškai. Tereikia tešlą ne kepti, o džiovinti maisto džiovintuve ar kelias valandas pradarytoje nekaitrioje orkaitėje.