-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas tas „turbo vėžys“ apie kurį kalba sąmokslo teorijų kūrėjai?

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose ir alternatyviose interneto svetainėse bei forumuose vis dažniau skamba terminas „turbo vėžys“. Pasak sąmokslo teorijų kūrėjų, tai itin greitai besivystanti onkologinio susirgimo forma, atsirandanti dėl vakcinacijos nuo COVID-19. Tačiau nėra jokių mokslinių įrodymu, kad šis reiškinys išvis egzistuoja.
Pacientė
Pacientė / 123RF.com nuotr.

Visų pirma, nėra tokio dalyko kaip „turbo vėžys“ – tai yra sąmokslo teorijų kūrėjų ir skiepų priešininkų išgalvotas terminas.

Mitas, kad iRNR ir kitos COVID-19 vakcinos sukelia staigų vėžį, yra gana populiarus ir Lietuvoje.

Vienas šio mito pradininkų ir skleidėjų – pandemijos metu išpopuliarėjęs šeimos gydytojas Charlesas Hoffe, kuris Kanados gydytojų ir chirurgų kolegijoje nagrinėtas dėl melagingos informacijos apie COVID-19 priemones ir vakcinas skleidimo.

Britų Kolumbijos gydytojų ir chirurgų kolegija 2022 metais išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad šeimos gydytojas Ch.Hoffe iš Lyttono buvo nubaustas už tai, kad „socialiniuose tinkluose ir kitose skaitmeninėse platformose skelbė pareiškimus, kurie buvo klaidinantys, neteisingi ir nukreipti prieš apie skiepus, gydymą ir viešąsias priemones, susijusias su COVID-19“.

Ch.Hoffes teigimu, COVID-19 vakcinos pažeidžia pacientų imuninę sistemą ir sukelia naujus agresyvius vėžinius susirgimus, taip pat ligos paūmėjimus tiems, kuriems liga yra remisijoje.

„Tačiau (diagnozavus) naujus vėžio atvejus, augliai yra didesni nei bet kada anksčiau. Atrodo, kad jie labai agresyviai auga, labai agresyviai plinta ir yra labai atsparūs gydymui, todėl tai galima vadinti „turbo vėžiu“, – kalbėdamas skiepų priešininkų tinklalaidėje tvirtino Ch.Hoffe.

Terminas „turbo vėžys“ taip patiko internautams, kad netrukus išplito visame pasaulyje.

123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės
123RF.com nuotr./Vėžio ląstelės

Sergant vėžiu rekomenduojama skiepytis

Kad vakcinos, ypač paremtos informacine RNR, sukelia vėžį, yra mitas. Informacine RNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR ir nepakeičia paskiepyto žmogaus genomo.

Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR, tad vėžio nesukelia.

JAV nacionalinis vėžio institutas išaiškino, kad nėra įrodymų, jog bet kokios vakcinos, įskaitant vakcinas nuo COVID-19, sumažintų vėžio gydymo veiksmingumą.

Instituto mokslininkai patvirtino, kad nėra įrodymų, jog COVID-19 vakcinos sukelia vėžį, ar gali tapti jo atsinaujinimo, greitesnio progresavimo priežastimi.

Galimai padeda gydyti tam tikras vėžio rūšis

2022 metų pabaigoje kai kuriems onkologams kėlė nerimą tai, kad COVID-19 vakcinos galėtų sumažinti vaistų, kuriais gydomas nosiaryklės vėžys, veiksmingumą.

Šis vėžys dažnai gydomas imunoterapija, vadinamąja anti-PD-1 terapija, kuri blokuoja PD-1 receptorius, esančius ant imuninių ląstelių, kurių užduotis – „medžioti“ užpuolikus.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

Užblokavus šiuos receptorius, imuninės ląstelės gali vykdyti savo užduotis, tačiau vėžinės ląstelės perima šiuos receptorius ir veiksmingai išjungia natūralias organizmo apsaugos nuo navikų sistemas.

Kadangi skiepijimas nuo COVID-19 skatina organizmo imuninį atsaką per tuos pačius ląstelių signalų kelius, mokslininkams reikėjo sužinoti, kaip COVID-19 vakcinos gali sąveikauti su tokio tipo vėžio gydymu dėl šių vaistų panašumo.

Tačiau galiausiai tyrimai parodė, kad COVID-19 vakcina iš tikrųjų padeda gydyti šį onkologinį susirgimą.

Pasak mokslininkų, COVID-19 vakcinacijos ryšys su didesniu anti-PD-1 terapijos su chemoterapija veiksmingumu sergant recidyvuojančiu metastazavusiu nosiaryklės vėžiu yra įdomus, tačiau turi būti patvirtintas atliekant didesnį kohortinį tyrimą

Plačiau skaitykite: Šis vėžio gydymas iš tikrųjų veikia geriau po vakcinos nuo COVID-19

Stephen Andrews / Unsplash nuotr./Vėžys
Stephen Andrews / Unsplash nuotr./Vėžys

Pandemija turėjo įtakos

Nors mistinis „turbo vėžys“ neegzistuoja, tačiau mokslininkai sutaria, kad pandemija greičiausiai turėjo įtakos onkologinių susirgimų raidai ir diagnostikai.

Dėl to dabar gali būti stebimas vėžinių susirgimų skaičiaus augimas, kuo ir manipuliuoja sąmokslo teorijų kūrėjai.

Mokslo žurnale „The Lancet Oncology“ paskelbtoje publikacijoje aiškinama, kad onkologiniai susirgimai ir prieš koronaviruso pandemija buvo viena pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių.

Straipsnyje skaičiuojama, kad vien Europoje per pirmuosius pandemijos metus nebuvo atlikta apie 100 mln. profilaktinių patikrinimų, 1,5 mln. vėžiu sergančių pacientų gydytojai apžiūrėjo rečiau, 50 proc. jų laiku negavo gydymo, o iki 1 mln. pacientų vėžys galėjo likti nediagnozuotas.

2021 m. žurnale „Journal of Clinical Oncology“, kuriame buvo naudojami Vašingtono valstijos duomenys, daromos panašios išvados dėl apleistų onkologinių susirgimų.

Labdaros organizacijos „MacMillan Cancer Support“ ataskaitoje teigiama, kad vien Didžiojoje Britanijoje nuo 2020 m. kovo iki rugpjūčio mėn. nebuvo diagnozuota 50 tūkst. vėžio atvejų, palyginti su iki pandemijos buvusiu lygiu. Tuo pačiu laikotarpiu, labdaros organizacijos skaičiavimais, vėžio gydymą pradėjo 30 tūkst. žmonių mažiau nei 2019 m.

Shutterstock nuotr./Krūties vėžys
Shutterstock nuotr./Krūties vėžys

15min verdiktas: melas. Nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį. Taip vadinamas „turbo vėžys“ yra skiepų priešininkų išgalvotas, o ne realus medicininis terminas.

Nepaisant to, dėl pandemijos metu padidėjusios medicinos sektoriaus apkrovos ir sumažėjusio profilaktinių patikrinimų skaičiaus, galėjo padaugėti vėžio atvejų, pirmą kartą nustatytų vėlesnėse stadijose.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius