-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaiko paėmimas Lietuvoje sujaudino kartvelus: prorusiškiems veikėjams tapo proga įgelti Europai

Dramatiškas berniuko paėmimo iš motinos Palangoje vaizdo įrašas, prieš mėnesį išplitęs internete ir sukėlęs tikrą audrą, sulaukė dėmesio kitose šalyse. Juo ėmė dalytis kartvelai, kartu piktindamiesi, esą Europoje galioja tokios vertybės ir tolerancija – prievarta atimamas sūnus iš motinos, mat ji nesugeba auginti „teisingai“. Vaiko teisių apsaugos specialistai iškart paaiškino, kad moteris nevykdė teismo sprendimo grąžinti berniuko tėvui ir slapstėsi, bet šių aplinkybių kartvelai nepaaiškino.
Prabilo dramatiškai iš mamos paimto vaiko tėvas: „Esu kaltinamas nebūtais dalykais“
Dramatiškas berniuko paėmimo iš motinos Palangoje vaizdo įrašas išplito užsienyje / 15min montažas

Susidomėjo tūkstančiai

Viename „Facebook“ puslapyje (kurio „adresas“, beje, nurodytas Rusijoje) gruodžio 22-osios rytą paskelbtas vaizdo įrašas jau peržiūrėtas 150 tūkst. ir pakomentuotas beveik 900 kartų, beveik tūkstantis žmonių išreiškė vienokią ar kitokią reakciją, dukart daugiau juo pasidalijo.

„Europos įstatymų pavyzdys, kai vaiką prievarta atima iš jo motinos, – nurodyta greta. – Pasirodo, kad motina negali auginti savo vaiko „teisingai“ ir paaiškinti „Europos tolerancijos“ esmės.“

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto

Įrašas su tokiu pačiu komentaru gruodžio 24-osios rytą buvo paviešintas „Facebook“ vartotojo iš Sakartvelo paskyroje.

Čia 9 min. trukmės vaizdo įrašas peržiūrėtas 25 tūkst. kartų, sulaukė 380 reakcijų ir 230 komentarų. Iš šios paskyros įrašu pasidalyta beveik 400 kartų.

Internautas taip pat nepaaiškino nei kas iš tiesų užfiksuota įraše, nei kokioje šalyje tai vyko. Sakartvelo faktų tikrintojams atkreipus dėmesį, kad dramatiškai vaiko paėmimo scenai trūksta konteksto, ir prie vaizdo įrašo „Facebook“ pridėjus paaiškinamąjį straipsnį, vyras savo komentarą papildė: pasiūlė žmonėms patiems nuspręsti, ar žiūrėti įrašą.

Tos pačios dienos vakarą tas pats vaizdo įrašas pasirodė dar vienoje „Facebook“ paskyroje. Konservatyvaus judėjimo paskyrą seka 7,7 tūkst. žmonių, bet įrašas peržiūrėtas 163 tūkst. kartų.

„Čia yra Europa, broliai ir sesės, jiems rūpi šeimos vertybės“, – pakomentuota greta, bet taip pat nepatikslinta, kurioje žemyno šalyje filmuota, kas iš tiesų vyko, iš kur paimtas įrašas.

Įrašu pasidalyta tūkstantį kartų, jis sulaukė dukart daugiau reakcijų ir 1,7 tūkst. komentarų.

Kaip portalui 15min teigė Sakartvelo faktų tikrinimo tinklalapio „FactCheck“ žurnalistai, šie skaičiai ir po įrašais palikti komentarai rodo, kad įrašas su vaiko paėmimo scena sulaukė didžiulio dėmesio.

Pasak jų, šios „Facebook“ paskyros susijusios su Konservatyviu judėjimu/Alt-Info – dešiniosios pakraipos grupe, kuri atvirai remia Rusiją ir oponuoja Vakarams. Jos atstovai esą nuolat platina įvairias melagienas, antivakarietišką propagandą, prokremliškus naratyvus.

Sakartvelui sulaukus kvietimo pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungą (ES), ši grupė ėmė aktyviai menkinti Bendrijos reputaciją šalyje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto

„FactCheck“ prieš pat Naujuosius paskelbė straipsnį, kuriame išsamiai paaiškino įvykio aplinkybes. Kaip tik po straipsnio minėtas „Facebook“ vartotojas pasiūlė žmonėms patiems apsispręsti, ar žiūrėti vaizdo įrašą.

Paskelbė neapsaugodami vaiko

Kaip 15min jau skelbė, gruodžio pradžioje internete paviešintas vaiko, kuris visaip bando priešintis, paėmimo iš motinos vaizdo įrašas sukėlė tikrą audrą. Kaip tik šiuo įrašu pasidalijo ir kartvelai.

Situaciją filmavo su mama glaudžiai susijęs asmuo. Kokių tikslų paskelbdamas įrašą socialiniuose tinkluose, pavyzdžiui, „TikTok“, turėjo šis žmogus, kodėl tai buvo padaryta būtent tuo metu, nežinia.

Taip, be kita ko, nebuvo apsaugota vaiko teisė į atvaizdą – paviešintame įraše, kuris išplito internete ne tik Lietuvoje, matomas vaiko veidas, jo emocijos stresinėje situacijoje. Sakartvele įrašas taip pat platinamas neuždengus berniuko veido.

15min.lt koliažas/Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.
15min.lt koliažas/Vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip bandoma iš mamos paimti vaiką, plinta visuose socialiniuose tinkluose.

Vaizdo įraše matyti, kad į namus, kuriuose yra mažametis su mama, atėję uniformuoti policijos pareigūnai, vaiko teisių specialistės.

Iš pradžių matyti, kaip vaikas įnirtingai laikosi mamos ir rėkia. Per jo šauksmą net sunku suprasti, ką kalba suaugusieji. „Man mamos gaila, nes aš jos nematysiu“, – įrašo pradžioje girdėti berniuko balsas.

Moters rankas laiko policijos pareigūnai. Iš jos glėbio išplėštas vaikas isteriškai verkia, krenta ant žemės ir šaukia: „Mamyte!“ Pareigūnės ramina, kad mamą jis matys. Netrukus pasirodančiai močiutei dar paaiškina, kad anūkas bus „perkeltas į neutralią vietą“, kitaip tariant, ne pas šeimos narį.

Taip pat skaitykite: Dramatiškas vaiko paėmimas iš motinos sukėlė audrą

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba tuomet portalui 15min paaiškino, kad vaizdo įraše buvo užfiksuota tik nedidelė dalis sudėingos situacijos.

Paaiškėjo, kad konfliktas šeimoje jau įsisenėjęs, ji stebima jau kelerius metus, specialistų pagalbos reikėjo jau kurį laiką. Berniuko tėvai skyrėsi. 2022 m. buvo nustatytas jo apsaugos poreikis, dėl kurio teismas, įvertinęs visas aplinkybes, nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu ir bendravimo tvarką su mama.

Ši esą su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi veiksmų, kad vaikas nebūtų grąžintas tėčiui. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti mokyklos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais.

Todėl pernai rugsėjį teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėčiui, tačiau, moteriai nevykdant šio sprendimo, jį įgyvendinti patikėta vaiko teisių gynėjams. Kaip tik ši situacija ir buvo nufilmuota. Tai vyko rugsėjį Palangoje, kur su vaiku tuo metu slapstėsi moteris.

Teismas pažėrė priekaištų mamai

Kitą dieną po įrašo paviešinimo socialiniuose tinkluose pasipylė komentarai iš kai kurių merų lūpų, pasisakė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

123RF.com nuotr./Išsigandęs berniukas
123RF.com nuotr./Išsigandęs berniukas

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė suskubo socialiniame tinkle „Facebook“ reaguoti į kritiką ir aiškinti situaciją. Vėliau ji ten pat paskelbė emocingą įrašą, kuriame aptarė visuomenėje kilusias audringas reakcijas į vaizdo įrašą.

Taip pat skaitykite: I.Skuodienė: „Nebijau prisiimti atsakomybės. Esu pasiruošusi, jeigu to reikės“

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė nurodė jai pavaldžioms atitinkamoms institucijoms atlikti tyrimą. Aiškintis situaciją ėmėsi ir vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba savo ruožtu ėmė rūpintis, kad vaizdo įrašas su paėmimo scena būtų ištrintas iš interneto, taip apsaugant vaiko interesus.

I.Skuodienės teigimu, įrašą dar spalio viduryje įvertino teismas ir nustatė motinos neigiamą poveikį vaikui, baimės kėlimą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kartvelai ėmė dalytis vaiko paėmimo vaizdo įrašu nepateikdami konteksto

„Dėl ieškovės veiksmų sudėtingoje situacijoje esančiam vaikui, papildomos įtampos ir baimės kėlimą, poveikį vaiko emocinei būsenai, toks motinos elgesys neatitinka vaiko interesų ir tai matyti iš vaizdo įrašuose matomos vaiko reakcijos“, – tarnybos vadovė citavo ištrauką iš teismo nutarties.

Pasak jos, teismas konstatavo, kad vaizdo įrašas atskleidžia „akivaizdų ieškovės nusiteikimą prieš tarnybos specialistus, ieškovės negebėjimą valdyti savo emocijų neperteikiant jų mažamečiui vaikui arba sąmoningą jų demonstravimą ir perkėlimą vaikui“.

Pati mama savo paskyroje „Facebook“ taip pat dalijosi nedidelėmis įvykių nuotrupomis. Iš jos komentarų tapo aišku, kad su Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ji „kovoja“ jau seniai.

Taip pat skaitykite: Vaiko paėmimo įrašą jau įvertino teismas ir nustatė mamos neigiamą poveikį

„Sūnus prašėsi pagalbos, teigė, kad tėvo aplinkoje patiria smurtą. Tačiau dėl visko apkaltino motiną ir nori susidoroti bei visam laikui atimti sūnų, kad patekęs į motinos aplinką negalėtų pasipasakoti apie patiriamus išgyvenimus ir motina negalėtų vaiko pristatyti pas kvalifikuotus specialistus“, – rašė ji.

Dėl sūnaus nesutaria jau seniai

Galiausiai prabilo ir pats berniuko tėtis. Jis papasakojo, kad įrašui žaibiškai išplitus vaikas nėjo į mokyklą. Bendraklasiui vis skambino draugai, klausė, kas nutiko. Vyras, pas kurį šiuo metu gyvena sūnus, beviltiškai bandė pasiekti, kad įrašas būtų pašalintas iš socialinių tinklų.

„Aš žinojau, kad toks įrašas yra. Žinojau, kad vaikas nenorėjo būti perduotas, – 15min kalbėjo alytiškis. – Negaliu spręsti, ar buvo peržengta tvarka, ne man spręsti. Aš tik žinau, kad vaikas jaučiasi gerai pas mane, kad jis yra apsaugotas. Kiek kalbu, tai jis pas mamą grįžti nenori. O dėl kokių priežasčių, įsivaizduoju.“

Interviu televizijai „Alytus.plius“ moteris teigė, kad įrašu pasidalijo nedideliame rate. Pati jį esą ištrynė, tačiau vaizdas ėmė masiškai plisti, ypač kai jį ėmė platinti prieštaringai vertinami veikėjai. Kitą rytą jį jau buvo mačiusi didelė dalis Lietuvos.

Taip pat skaitykite: Dramatiškai iš mamos paimto vaiko tėvas atskleidė savo išgyvenimus

Vyras dėl sūnaus globos su buvusia žmona bando susitarti nuo 2018-ųjų. Po trejų metų moteris iš Alytaus išsikraustė į sostinę, tėtis apie tai nebuvo informuotas. Po derybų esą buvo sutarta, kad berniukas gyvens su mama.

123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus
123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus

Bet netrukus vyras buvo apkaltintas smurtaujantis prieš vaiką, net jį tvirkinantis. Alytiškis beveik metus negalėjo pamatyti atžalos, šis buvo apklaustas medicinos ekspertų, policija atliko tyrimą. Galiausiai patvirtinta, kad vaikas buvo verčiamas tai pasakoti.

Teismas nusprendė, kad vaikas turi gyventi su tėvu, numatė laiką, kada mama gali jį lankyti. Vasarą vaiką pasiėmusi moteris jo nebeparvežė. Ji buvo nurodžiusi, kad gyvena Vilniuje, bet apsilankę specialistai nerado nei berniuko, nei mamos. Paaiškėjo, kad vaikas buvo išvežtas į Palangą. Per tris rugsėjo savaites, kol ten gyveno su mama, į mokyklą vaikas nėjo.

Ginčai dėl vaiko globos tarp buvusių sutuoktinių nesibaigia. Netrukus vėl laukia teismo posėdis. Vyras svarstė, kad galbūt įrašas po pustrečio mėnesio buvo išplatintas siekiant paveikti teismą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Sakartvele platinamas autentiškas vaiko paėmimo įrašas, tačiau nepateiktas kontekstas – kad nesutarimai dėl berniuko globos tęsiasi jau keletą metų, jo gyvenamoji vieta nustatyta su tėčiu, leidžiama matytis su mama, tačiau ši prieš kurį laiką sūnaus negrąžino ten, kur jis gyvena.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius