-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 16

Melagienų kūrėjai klastoja portalo 15min naujienas: taikinyje G.Landsbergis

Socialiniame tinkle „Facebook“ dalijamasi esą portalo 15min straipsniu, kurio suklastota antraštė skelbia neva užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis siūlo „leisti nelegalams apsigyventi žmonių būstuose“. Redakcija įspėja skaitytojus nepasitikėti tokiomis klastotėmis.
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Socialiniuose tinkluose platinama melagiena / Facebook nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ daugybę interneto vartotojų suklaidino 15min straipsnį imituojanti ekrano nuotrauka.

Suklastota antraštė skelbia: „G.Landsbergis: siūlau nelegalams apsigyventi žmonių būstuose“.

Tačiau vien antrašte neapsiribota – po ja melagienoje įkelta tiesos neatitinkanti straipsnio dalies imitacija.

„Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio Gabrieliaus Landsbergio pasiūlymas bus svarstomas penktadienio Seimo posėdyje. Pasiūlymo esmė – priverstinai apgyvendinti nelegalus nuosavuose lietuvių namuose, garažuose ir kitose gyventi tinkamose patalpose.

Tai 15min patvirtino pirmininko pavaduotoja, TS-LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė“, – skelbia suklastotas tekstas po antrašte.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinama melagiena

Melaginga žinutė buvo sukurta pakoreguojant naujienų tinklapio puslapio kodą.

Tai techniškai nesudėtinga manipuliacija, leidžianti kiekvienam interneto vartotojui pakeisti realios publikacijos antraštę ir tekstą, išlaikant originalų šriftą ir formatavimą – tokiu būdu manipuliacinė ekrano nuotrauka tampa išties panaši į originalią publikaciją.

Originalus 15min straipsnis su G.Landsbergio nuotrauka buvo publikuotas rugsėjo 15 dieną. „​​G.Landsbergio prašymu neįvyks šeštadienį suplanuotas konservatorių suvažiavimas“, – taip skamba tikroji antraštė.

Šią publikaciją galite paskaityti paspaudę čia.

15min niekada neskelbė tokios naujienos

15min vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis ragino skaitytojus atidžiai tikrinti panašią informaciją ir nepasitikėti melagienomis.

„Tai – melagiena, o sukčiai naudojasi 15min vardu. Kviečiame skaitytojus tikrinti pirminius šaltinius ir nesidalyti skandalingais pranešimais, neįsitikinus jų patikimumu“, – įspėjo V.Beniušis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Beniušis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaidotas Beniušis

Karas prieš informaciją

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų (VU TSPMI) dėstytojas, daktaras Nerijus Maliukevičius paaiškino, kad panašių klastočių kūrėjai greičiausiai turi ne vieną tikslą.

„Tai jau seniai yra nebejuokinga. Ir seniai baigėsi ta fazė, kai buvo galima taip pajuokauti. Panašu, kad tas apsisuka dabar negatyviai keliais aspektais.

Vienas dalykas, kad tokios klastotės gali būti nukreiptos prieš politikus ar atskirus asmenis, visuomenės veikėjus, bet tuo pačiu tai smūgis pačiai žiniasklaidai.

Nes tai iš principo kerta per pasitikėjimą – vėliau natūraliai išaiškėja, kad tai manipuliacija ir melas, bet jis pateikiamas vienos ar kitos žiniasklaidos priemonės vardu ir ima gyventi savo gyvenimą“, – kalbėjo N.Maliukevičius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Nerijus Maliukevičius

Pasak eksperto, tokios melagienos kuriamos siekiant, kad susvyruotų pasitikėjimas žiniasklaida.

„Manau, kad tikrai sulauksime tokio momento, kai bus klastojama ne tik antraštė ar straipsnio pradžia, bet ir visas tekstas, o informacija bus pateikiama prisidengiant medijų vardu.

Dažnai diskutuojame apie informacinius karus, bet tai, kas vyksta dabar, yra ne tiek informaciniai karai, kiek karas prieš informaciją – prieš faktus, realų žurnalistinį darbą.

Tai yra didžiulis iššūkis medijoms“, – vertino N.Maliukevičius.

Klastočių būta ir anksčiau

Tai – ne pirmas kartas, kuomet internetinėje erdvėje pasirodo 15min straipsnių klastotės.

Praėjusių metų gruodį socialiniuose tinkluose pasirodė ekrano nuotrauka, kurioje suklastota antraštė skelbė, kad „I.Šimonytė pritaria masiniam skiepyjimui nuo Covid net jei asmuo ir nesutiktų. Tą užtikrins Karo Policija“.

Suklastota 15min antraštė
Suklastota 15min antraštė

15min niekada neskelbė tokios naujienos. Kad tai klastotė, rodo ir rašybos klaidos bei taškas pavadinimo pabaigoje, kurio nei 15min, nei kituose portaluose nebūna“, – pažymėjo tuo metu laikinai portalo vyr. redaktoriaus pareigas ėjęs Raimundas Celencevičius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius