-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Aleksejų Navalną pakirto COVID vakcina, kuri Rusijoje net neįregistruota?

Vos pasirodžius pranešimams apie įkalinto Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno mirtį internete pasipylė tvirtinimai, esą jį pražudė vakcina nuo COVID-19. Net jei tai būtų tiesa, kol kas per anksti skelbti šią informaciją, mat patys Rusijos pareigūnai nurodo atliekantys tyrimą dėl vyro mirties.
Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas
Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas / „AP“/„Scanpix“

Priežastį „nustatė“ ekonomistas

Portalo 15min redakcija pirmadienį sulaukė elektroninio laiško pavadinimu „Navaln’as tapo „COVID vakcinos“ auka staigiai sustojus širdžiai dėl krešulio – tūkstančiai „vakcinuotųjų“ miršta nuo tokio šalutinio „Pfizer“ „vakcinos“ poveikio“.

Ilgas tekstas, surašytas laužyta lietuvių kalba su daugybe rašybos, skyrybos ir stiliaus klaidų, pradedamas citata iš JAV ekonomisto, knygų ir straipsnių autoriaus, buvusio federalinės vyriausybės pareigūno ir kelių universitetų dėstytojo Paulo Craigo Robertso tinklaraščio.

Ekrano nuotr. iš paulcraigroberts.org/Internete jau spekuliuojama, esą Aleksejų Navalną pakirto vakcina nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš paulcraigroberts.org/Internete jau spekuliuojama, esą Aleksejų Navalną pakirto vakcina nuo COVID-19

Čia jis sekmadienį, kitą dieną po pranešimo apie mirtį, paskelbė, esą „A.Navalną nužudė iRNR „COVID vakcina“.

„Pasileidusi žiniasklaida pasinaudojo A.Navalno mirtimi mankštinantis Rusijos kalėjime, kad nukreiptų dėmesį nuo tūkstančių palestiniečių, kuriuos izraeliečiai kasdien žudo amerikietiškais ginklais.

Ta pati žiniasklaida, kuri teigia, kad A.Navalno įkalinimas buvo „politiškai motyvuotas“, aiškina, kad Juliano Assange'o įkalinimas (be teismo) nėra politiškai motyvuotas.

A.Navalną remia tik Vakarų žiniasklaida ir Vakarų politikai, – tikino garbaus amžiaus vyras, kritikuojantis dabartinę JAV užsienio politiką, reiškiantis antisemitines pažiūras ir platinantis sąmokslo teorijas. – Jis yra jų priešprieša Vladimirui Putinui.

Kadangi A.Navalnas staiga krito negyvas sportuodamas, kaip ir daugybė kitų žmonių visame pasaulyje, galime drąsiai daryti išvadą, kad A.Navalnas buvo dar viena COVID iRNR „vakcinos“ auka.

Masinės staigios mirtys yra naujas reiškinys, kuris tiesiogiai sekė po masinės vakcinacijos programos. Tai paaiškina A.Navalno mirtį“.

Toliau laiške, kuris sudarytas iš įrašų socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose vertimų, paminėtas staigios aritminės mirties sindromas (angl. sudden arrhythmic death syndrome) – „staigi netikėta paauglių ir suaugusiųjų mirtis, kurią sukelia, kaip rodo pavadinimas, širdies sustojimas“.

Taip pat skaitykite: Kaip A.Navalno mirtis galėtų pakeisti padėtį Rusijoje: vertina politologas I.Preobraženskis

Kartu paaiškinta, kad A.Navalnas mirė „nuo taip vadinamos „COVID vakcinos“ šalutinio poveikio – krešulys širdyje…“ ir pateikta nuoroda į straipsnį, kuriame platinami išvedžiojimai apie vyro mirtį paneigti.

Čia pacituotas įrašas iš socialinio tinklo „X“, jau perskaitytas daugiau nei 660 tūkst. kartų.

„Taigi, remiantis naujausiais A.Navalno skrodimo rezultatais, 47 metų vyro mirties priežastis – kraujo krešulys širdyje.

Gydytojai įtaria, kad jį sukėlė skiepijimas nuo koronaviruso „Pfizer“ vakcina. Matyt, A.Navalnas buvo skiepytas keturis kartus…“, – aiškino tik Richardo vardu prisistatantis internautas.

Ekrano nuotr. iš „X“/Socialiniuose tinkluose jau spekuliuojama, esą Aleksejų Navalną pakirto vakcina nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „X“/Socialiniuose tinkluose jau spekuliuojama, esą Aleksejų Navalną pakirto vakcina nuo COVID-19

Toliau laiške pateikta komentarų apie A.Navalną, esą jis tebuvo „mažas sraigtelis didesniame projekte, skirtame sugriauti Rusiją“, „Vakarų žvalgybos agentūrų agentas“, bet „galų gale savo vakarietiškiems prižiūrėtojams pasirodė naudingesnis miręs nei gyvas ir aišku, kam iš jo mirties nauda“.

„Pfizer“ vakcinos Rusijoje nenaudojamos

Šie išvedžiojimai apie A.Navalno mirtį neturi pagrindo. Internete nėra viešai paskelbtos informacijos, kad A.Navalnas buvo pasiskiepijęs nuo COVID-19 ir kuria vakcina.

„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Pandemijos metu internete buvo platinama daugybė melagienų, kad žmones pražudė vakcinos nuo koronaviruso, ypač – sukurtosios „Pfizer“/„BioNTech“ ir paremtos informacine RNR. Tačiau kai kurie iš tariamai mirusių žmonių tik buvo laikinai sunegalavę, pavyzdžiui, nualpę, kiti mirė dar iki pandemijos ar dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, žuvo avarijose.

Taip pat skaitykite: Neleidžia ramiai išeiti: po žinomų žmonių mirčių pasipylė melagienos apie vakcinas

Taip pat skaitykite: Net mirusio nepalieka ramybėje: Jurijų Šatunovą pakirto infarktas, ne COVID-19 skiepas

Taip pat skaitykite: „Mirė staiga“: sparčiai išpopuliarėjęs filmas yra sąmokslo teorijų ir melagienų kratinys

Taip pat skaitykite: Agnės Jagelavičiūtės mirtis sudomino ir užsieniečius: platina gandus apie priežastį

Taip pat skaitykite: Sportininkų mirtis ir ligas sieja su skiepais: dėl ko iš tiesų mirė jauni žmonės?

Taip pat skaitykite: Žmonės alpsta net iš skausmo ar streso, bet internautai skuba apkaltinti skiepus

Įmanoma, kad A.Navalnas buvo nepasiskiepijęs, mat vakcinos nuo COVID-19 jo gimtojoje šalyje nėra privalomos. Rusija nėra patvirtinusi iRNR paremtų vakcinų, o tos, kurios ten naudojamos, yra ne keturių dozių.

VIDEO: Zelenskis: akivaizdu, kad Navalną nužudė Putinas

Be to, nepageidaujamas vakcinų poveikis turėtų pasireikšti praėjus kelioms valandoms ar dienoms po skiepijimo. Jei vyras skiepijosi, jis tai turėjo padaryti užpernai ar dar anksčiau.

Skrodimas dar nebuvo atliktas

Apie Rusijos teisininko, opozicijos politiko ir aktyvisto mirtį buvo pranešta penktadienį, vasario 16 d. Jis mirė pataisos kolonijoje IK-3 Arktyje, Charpo gyvenvietėje Jamalo nencų autonominėje apygardoje, kur gruodį buvo perkeltas atlikti 19 metų laisvės atėmimo bausmę.

„Po pasivaikščiojimo A.Navalnas blogai pasijuto ir beveik iš karto prarado sąmonę. Nedelsiant atvyko medicinos personalas ir buvo iškviesta greitosios pagalbos komanda.

Buvo atliktos gaivinimo priemonės, kurios teigiamų rezultatų nedavė. Medikai patvirtino nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, – sakoma Rusijos federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos pareiškime.

Taip pat skaitykite: Pasaulio galingieji dėl A.Navalno mirties kaltina Rusiją, žmona žada atpildą V.Putinui

Iškart buvo pradėtas Tyrimų komiteto procedūrinis patikrinimas, kuris leidžia Rusijos valdžios institucijoms 30 dienų teisėtai neatiduoti mirusiojo jo giminaičiams. Spėjama, kad patikrinimas pradėtas specialiai, siekiant kuo ilgiau išlaikyti kūną.

Kremlius taip pat paskelbė, kad vykdomas tyrimas dėl opozicionieriaus mirties.

VIDEO: A.Navalno kūną leista slėpti mėnesį nuo artimųjų

Kitą dieną kolonijos „Poliarinis vilkas“ darbuotojai informavo politiko motiną Liudmilą ir advokatą, kad vyras mirė nuo „staigios mirties sindromo“. Beje, skrodimas tuo metu dar nebuvo atliktas, o šis sindromas nėra lengvai nustatoma diagnozė.

Taip pat skaitykite: Kolonijoje A.Navalnui diagnozuotas staigios mirties sindromas: ar toks dalykas egzistuoja?

Nepriklausomo Rusijos naujienų portalo „Meduza“ teigimu, 10-ojoje Tarptautinės ligų klasifikacijos (TLK) redakcijoje, kurios privalo laikytis ir Rusijos gydytojai, paminėtos keletas būklių, kurias iš esmės galima apibūdinti kaip staigią mirtį. Tai yra „staigi širdies mirtis“, „momentinė mirtis“. Tačiau „staigios mirties sindromo“ čia nėra.

Taip pat skaitykite: V. Putino priešas A. Navalnas: 10 datų

Panaši diagnozė nurodyta TLK-11, tačiau Rusijoje ji esą nenaudojama. Remiantis Rusijos Federacijos sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, minėtos dvi būklės, taip pat „kitos blogai apibrėžtos ir nepatikslintos mirties priežastys“ gali būti įtrauktos į medicininį mirties liudijimą, tačiau tik po skrodimo ir tik jei skrodimo metu nepavyko nustatyti jokių mirties priežasčių.

Rusijos žiniasklaidoje pasirodė ir tvirtinimų, esą galėjo susidaryti trombas. Tačiau be skrodimo to taip pat negalima patvirtinti. Tai reiškia, kad A.Navalno mirties priežastis lieka nežinoma.

„Novaja Gazeta“ pakalbino savo pavardės viešinti nenorėjusį A.Navalno gydytoją. „Pirmas dalykas, kurį galiu pasakyti: organizmas iš principo negali to atlaikyti – pats apnuodijimas ir gydymas labai kenkia sveikatai“, – sakė jis.

Rusijos opozicionierius 2020 m. rugpjūtį, kaip paaiškėjo vėliau, buvo apnuodytas dar SSRS laikais sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Taip pat skaitykite: A.Navalno gydytojas: „Organizmas negali to atlaikyti“

Buvimas karceryje – siauroje, mažoje patalpoje, kur kalinys buvo atsidūręs sausį, gydytojo žodžiais, reiškia nejudrumą. Jis paminėjo ir bendrą išsekimą, dehidrataciją, nuolatinį stresą, sunkias psichotraumines situacijas. Tai esą gali sukelti apatinių galūnių trombozės vystymąsi, tad trombas esą galėjo būti tikėtinas.

Ekrano nuotr./Laiškas apie tariamą Aleksejaus Navalno mirties priežastį
Ekrano nuotr./Laiškas apie tariamą Aleksejaus Navalno mirties priežastį

Kitos galimos priežastys – kraujavimas arba infarktas. Neatmestina ir smurtinės mirties versija. Pranešama, kad A.Navalno kūną pristačius į vietos ligoninę ant galvos ir krūtinės buvo rasta mėlynių ir sužeidimų.

Beje, po perkėlimo į Arktį vyras tvirtino besijaučiąs gerai. Teismo posėdyje ketvirtadienį, mirties išvakarėse, jis taip pat neturėjo nusiskundimų dėl sveikatos. Vaizdo įraše jis atrodė sveikas, juokavo.

VIDEO: Vaizdo įrašas, kuriame Aleksejus Navalnas užfiksuotas dieną prieš mirtį: sveikas ir juokauja

15min verdiktas: melas. Dėl ko tiksliai mirė A.Navalnas, kol kas nežinoma, Rusijos pareigūnai skelbia atliekantys patikrinimą. Sieti jo mirtį su vakcinomis nuo COVID-19 nėra pagrindo, mat nežinia, ar jis apskritai buvo pasiskiepijęs, o tos vakcinos, apie kurias kalba socialinių tinklų vartotojai, Rusijoje neįregistruotos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius