Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai britai geriausiu kandidatu į šalies premjerus išrinko Vladimirą Putiną?

Internautų dėmesį patraukė Jungtinės Karalystės (JK) politiko socialiniame tinkle atlikta apklausa, kokio premjero gyventojai norėtų. Kad ir kaip netikėta, laimėjo Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tačiau tokia apklausa iš tiesų neatskleidžia bendro visuomenės požiūrio bet kokiu klausimu ir gali būti netgi labai klaidinanti.
V.Putinas/15min koliažas
V.Putinas/15min koliažas

9 iš 10 norėtų Vladimiro Putino?

Vienas lietuvis savo „Facebook“ paskyroje pasidalijo iš pirmo žvilgsnio netikėta statistika. Paklausti, ką norėtų matyti Jungtinės Karalystės ministru pirmininku, dauguma iš visų pateikiamų variantų išsirinko Rusijos vadovą V.Putiną. Už jį balsavo net 87,4 proc. respondentų.

„JK buvo apklausta 40 tūkst. žmonių, kokio premjero jie norėtų, – rašė vyras. – Per 87 proc. apklaustųjų norėtų, kad JK premjeras būtų V.Putinas.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Jeigu būtų tokia apklausa vykdoma Lietuvoje, manau, kad dauguma irgi pasisakytų už V.Putino kandidatūrą.“

JK politiko apklausa

Šią apklausą socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“) paskelbė Davidas Kurtenas – Jungtinės Karalystės politikas, buvęs Londono asamblėjos narys ir Paveldo partijos lyderis, čia turintis beveik 140 tūkst. sekėjų.

Jo klausimas buvo suformuluotas taip: „Kam teiktumėte pirmenybę būti JK ministru pirmininku?“ Pasirinkti leista iš dabartinio premjero Rishi Sunako, V.Putino, Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) įkūrėjo Klauso Schwabo ir Leiboristų partijos lyderio Keiro Starmerio.

Po dienos politikas paskelbė galutinius apklausos, kurioje dalyvavo beveik 40 tūkst. paskyrų, rezultatus.

87,4 proc. respondentų esą nurodė, kad pasirinktų V.Putiną, už K.Starmerį būtų 4,9 proc., R.Sunaką pasirinktų 4,3 proc., o K.Schwabą – 3,5 proc.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas

Paveldo partija, kurios lyderis yra apklausą paskelbęs D.Kurtenas, turi interneto svetainę, kurioje apie ją pateikiama daugiau informacijos. Ši politinė jėga JK buvo įkurta 2020 m. kaip socialiai konservatyvi politinė partija.

Tinklalapyje rašoma, kad Paveldo partija pasisako „už sveiko proto principus ir politiką“: saugoti mūsų kultūrą ir paveldą, tradicinės šeimos vertybes, apsaugoti vaikus nuo viliojimo ir seksualizavimo, nacionalinio suvereniteto, šalies sienų kontroliavimo, finansinės atsakomybės, savarankiškumo įgūdžius, energetinį savarankiškumą ir už tai, kad daugiau neįsigaliotų karantinas.

Apie patį D.Kurteną, kaip politiką, daug informacijos ir straipsnių nėra, nors ir pavyko rasti informacijos, kad jis kandidatavo į Londono merus. Kaip jam sekėsi, neaišku. Pandemijos metu jis BBC pasisakė už miesto atidarymą, teigdamas, kad „nutrauks uždarymą ir vėl padarys Londoną saugų“.

Apklausa – nereikšminga

Tokio tipo apklausa iš tiesų neatskleidžia bendros visuomenės nuomonės. Kadangi ji buvo atliekama tik D.Kurteno paskyroje „X“, tikėtina, kad visi arba dauguma respondentų buvo jo sekėjai, kurie greičiausiai yra panašių politinių įsitikinimų kaip ir jis. Jis yra konservatyvių pažiūrų atstovas.

Teiginys, kad „buvo apklausta 40 tūkst. žmonių“ ir jie iš galimų variantų išsirinko V.Putiną, yra klaidinantis. Šie respondentai nebuvo atrinkti atsitiktiniu būdu ir apklausti pagal tam tikrą tvarką, nors bandomas sudaryti būtent toks įspūdis. Jie paprasčiausiai sudalyvavo interneto apklausoje, kuri turi ribotą skaičių pasirinkimo variantų.

Be to, kadangi kalbama apie socialinį tinklą, negalima atmesti ir galimybės, kad apklausoje „dalyvavo“ ir užprogramuoti botai arba kad atsakiusieji tiesiog norėjo pajuokauti, pasirinkdami šį atsakymą.

Reprezentatyvi imtis, būtina sociologinėse apklausose, – didesnės populiacijos dalis, tiksliai atspindinti pagrindines jos visos charakteristikas. Atrankos procesas vykdomas taikant griežtai nustatytus metodus ir principus.

Pavyzdžiui reprezentatyvias gyventojų apklausas visoje Lietuvoje atliekanti bendrovė „Vilmorus“ savo interneto svetainėje nurodo, kad jie respondentams atrinkti naudoja patikimą daugiapakopę tikimybinę atranką.

Vieno tyrimo metu paprastai apklausiami apie tūkstantis atsitiktinai atrinktų gyventojų. Be to, interviu atliekami tiesiogiai respondento namuose. Būstai atrenkami maršrutiniu metodu, o respondentai namuose – naudojant atsitiktinį metodą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Ši apklausa apie JK premjerą nieko neįrodo, nes buvo atlikta vieno asmens socialinėje platformoje „X“. Be to, nebuvo naudojama jokia respondentų atranka ar patikimi rezultatų analizės metodai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius