Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Ar tikrai JT būstinės Ženevoje uždarymas buvo pasaulinės operacijos „Audra“ dalis?

Lietuvą pasiekė sąmokslo teorija apie tariamą pasaulinę operaciją „Audra“, kurią neva kontroliuoja JAV kariuomenės oro pajėgų kosmoso padalinys. Kaip to įrodymas pateikiamas Jungtinių Tautų (JT) būstinės Ženevoje uždarymas (kuris buvo laikinas ir susijęs su didžiulėmis išlaidomis elektrai, o ne su kokia nors karine kampanija). Operacijos tokiu pavadinimu tikrai būta, bet tik Balkanuose ir prieš tris dešimtmečius.
JAV kariai Pietų Korėjoje per pratybas
JAV kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pora netrumpų įrašų apie operaciją „Storm“ (angl. „Audra“) balandžio viduryje pasirodė vienos „Facebook“ vartotojos paskyroje. Panašu, kad abu originaliai kiek anksčiau buvo paskelbti angliškame tinklalapyje „American Media Group“ ir negrabiai išversti iš anglų kalbos.

Juose gana painiai ir nekonkrečiai pasakojama apie operaciją „Storm“ – „pasaulinę JAV karinę operaciją“, kažkokį „epochinį susirėmimą Vašingtone“, minimas vyriausiasis vadas – buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Operacija „Storm“ yra sugalvoja sąmokslo teorijų platintojų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Operacija „Storm“ yra sugalvoja sąmokslo teorijų platintojų

Portalas 15min dekonstruoja kai kurias vieno iš įrašų, kurio autore nurodyta minėto tinklalapio vyr. redaktorė, nepriklausoma leidėja prisistatanti Medea Greere, frazes.

Pajėgas kūrė nuo Šaltojo karo

Viename iš „Facebook“ vartotojos paskelbtų įrašų pasakojama apie operaciją „Storm“ – „milžinišką JAV vadovaujamą pasaulinį karinį aljansą“, apie kurį iki šiol žinoję tik keli išrinktieji, neva turėję galią formuoti pasaulio likimą.

„Tą lemtingą 2019 m. gruodžio dieną pasaulis stebėjo, kaip prezidentas D.Trumpas, JAV vyriausiasis vadas, paskelbė pranešimą. <…> Jis ne tik paskelbė pasaulinį gynybinį karą, bet ir tą pačią dieną atidarė Jungtinių Valstijų kosmines pajėgas (USSF)“, – ir lietuviškame, ir angliškame tekste rašoma apie operacijos pradžią.

USSF esą tapo „didžiuliu kariniu centru, galinčiu pasigirti neprilygstama ugnies galia ir pasauliniu mastu, apimančiu net už Žemės atmosferos ribų“. Jos tariamai atlieka pagrindinį vaidmenį šioje operacijoje.

Tokia struktūra, kurios misija yra apsaugoti šalies interesus ir viršenybę kosmose, tikrai egzistuoja, tačiau šie komentarai apie ją, primenantys mokslinės fantastikos kūrinį, yra perdėti.

Pentagone įsikūrusios USSF yra JAV ginkluotųjų oro pajėgų padalinys. Jo karinį personalą sudaro 8,6 tūkst. žmonių, jis valdo 77 kosmoso aparatus, paleistus į erdvę pagal tokias programas, kaip GPS ar stebėjimo sistema „Space Fence“, erdvėlaivius X-37B, JAV įspėjimo apie raketas sistemą, JAV kosmoso stebėjimo ir palydovų valdymo tinklus.

Kosmoso pajėgos, be kita ko, organizuoja, apmoko ir aprūpina personalą, kad apsaugotų JAV bei sąjungininkų interesus kosmose, suteiktų jungtinėms pajėgoms kosmoso pajėgumų. USSF tinklalapyje, skiltyje „Apie“, neminima jokia operacija „Storm“.

Jų ištakos siekia Šaltojo karo pradžią, o pirmosios karinės kosmoso programos prasidėjo 1945 m. Po bemaž dešimtmečio JAV oro pajėgos įkūrė Vakarų plėtros skyrių, pirmąją pasaulyje specialią kosmoso organizaciją. Tad netikslu sakyti, kad šios pajėgos buvo suformuotos prieš kelerius metus.

NASA nuotr./„Apollo 17“ misija: astronautas Harrisonas H.Schmittas pozuoja Mėnulio modulio, Mėnulio roverio ir JAV vėliavos fone. 1972 m. gruodžio 13 d.
NASA nuotr./„Apollo 17“ misija: astronautas Harrisonas H.Schmittas pozuoja Mėnulio modulio, Mėnulio roverio ir JAV vėliavos fone. 1972 m. gruodžio 13 d.

JAV kosmoso pajėgos dalyvavo visuose JAV konfliktuose nuo Vietnamo karo, ypač Persijos įlankos kare, kuris dažnai vadinamas pirmuoju „kosmoso karu“.

Jos tikrai buvo įsteigtos 2019 m. gruodžio 20 d., kai tuometis prezidentas D.Trumpas pasirašė Nacionalinės gynybos įgaliojimų aktą. USSF buvo įsteigtos visuotinai pripažinus, kad kosmosas yra nacionalinė saugumo būtinybė. Mat kartu su augančia grėsme, kurią kelia strateginiai konkurentai kosmose, tapo aišku, kad reikia karinės tarnybos, orientuotos tik į pranašumą šioje srityje.

Mokesčiai išaugo kone 350 proc.

Kaip įrodymas, jog operacija jau vykdoma, pateiktas JT būstinės Ženevoje laikinas uždarymas žiemos viduryje. Šis sprendimas pavadintas „paslaptingu operacijos „Storm“ įtakos simboliu“.

„Norint suvokti operacijos „Storm“ mastą, reikia žiūrėti tik į JT būstinę Ženevoje. Naujausi pranešimai rodo, kad JT biuras Ženevoje jau uždarė savo duris, tariamai dėl neapmokėtų elektros sąskaitų“, – teigiama įraše.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JT Žmogaus teisių taryba Ženevoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JT Žmogaus teisių taryba Ženevoje

Taip tikrai buvo, nurodyta ir teisinga priežastis, bet netiesa, kad organizacija visai išsikraustė iš šio Šveicarijos miesto, kaip galima suprasti iš įrašo.

JT būstinė Ženevoje, dar vadinama Tautų rūmais, užsidarė praėjusių metų pabaigoje, prieš pat Kalėdas. Beprecedentis sprendimas buvo priimtas dėl išaugusių išlaidų elektrai ir panašiems poreikiams – tikėtasi, kas jas pavyks sumažinti.

Mokesčiai už elektrą čia kasmet nuo 2021-ųjų dvigubėjo. Būstinės administracijos direktorės Kiros Kruglikovos teigimu, per trejus metus jie išaugo 344 proc.

Taupymo sumetimais pernai gruodį buvo išjungti eskalatoriai, sumažintas šildymas, taip pat nuspręsta kone mėnesiui – nuo gruodžio 20-osios iki sausio 12-osios – rūmus uždaryti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JT Žmogaus teisių tarybos būstinė Ženevoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JT Žmogaus teisių tarybos būstinė Ženevoje

Bet tai nereiškė, kad viena iš JT būstinių (kitos įsikūrusios Niujorke, kur dirba Saugumo Taryba bei Generalinė Asamblėja, Vienoje ir Kenijos sostinėje Nairobyje) nebeveikė.

Tie darbuotojai, kurių pareigos apima būtinas operacijas, galėjo patekti į pastatą, likusieji dirbo nuotoliu. Viena iš rūmų, kur Įsikūrusios įvairios JT agentūros, dalių net nebuvo uždaryta – ten vyko konferencijos. Būstinės tinklalapyje neskelbiama, kad šiuo metu ji būtų uždaryta.

„Audra“ vyko seniai Balkanuose

Internete paieškojus informacijos pagal raktinius žodžius anglų kalba „operacija Storm 2024“, galima rasti nuorodų į tekstus apie operaciją kaip tik tokiu pavadinimu, bet ji vyko konkrečioje vietoje, ne visame pasaulyje, ir ne šiemet.

Operacija „Audra“ (kroat. Operacija Oluja, serb. Операција Олуја) buvo paskutinis didelis Kroatijos nepriklausomybės karo mūšis. Pastarosios kariuomenė, puolusi 630 km fronte prieš Serbijos Krajinos Respubliką, jame pasiekė lemiamą pergalę, o Bosnijos ir Hercegovinos kariuomenė – strateginę pergalę.

Puolimas, pradėtas siekiant atkurti Kroatijos kontrolę 10,4 tūkst. kv. km ploto teritorijoje (18,4 proc. šalies) ir bosnių kontrolę Vakarų Bosnijoje, buvo didžiausias Europos sausumos mūšis nuo Antrojo pasaulinio karo.

„Audra“ prasidėjo 1995 m. rugpjūčio 4 d. auštant ir buvo paskelbta baigta rugpjūčio 7 d. vakare. Didelės valymo operacijos tęsėsi dar savaitę.

Pavadinimą „Storm“ dažniausiai vartoja tikintieji sąmokslo teorija „QAnon“, ypač išpopuliarėjusia per pandemiją. Jis reiškia momentą, kai tariamai bus suimta daugybė žinomų žmonių ir demokratų politikų.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų motina: nuo skiepų, 5G, koronaviruso ir pedofilų išgelbės D.Trumpas ir V.Putinas

Prieš kelias savaites socialiniuose tinkluose buvo pasirodę įrašų su tariamo JAV verslo naujienų televizijos portalo straipsnio apie pasaulinę operaciją „Storm“ ekrano nuotrauka.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/amg-news.com Operacija „Storm“ yra sugalvoja sąmokslo teorijų platintojų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/amg-news.com Operacija „Storm“ yra sugalvoja sąmokslo teorijų platintojų

Tai buvo paneigta kaip melagiena. Platintas tekstas buvo publikuotas nebeveikiančiame tinklalapyje cnbcusa.com. Televizijos atstovai paneigė, kad šis puslapis turi ką nors bendro su jais ir kad jie patys skelbė ką nors panašaus.

15min verdiktas: melas. Operacija „Storm“ yra sugalvota sąmokslo teorijų platintojų. Tikroji operacija tokiu pavadinimu vyko Kroatijoje dar 1995 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius