Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Euronews“ įrašas apie Vokietijoje prieglobstį gavusį ukrainiečių nacistą: kaip viskas buvo iš tiesų

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu itin aktyviai plinta neva „Euronews“ naujienų siužetas, kuriame pasakojama, kaip ukrainietis Piotras Bondarenka, nuo mobilizacijos sprukęs į Vokietiją, netrukus ėmė įvairiais būdais demonstruoti savo nacistines pažiūras ir už tai neva buvo sulaikytas. Tačiau realybėje tokio ukrainiečio nėra, o visa informacija apie tariamus incidentus sutelkta rusiškose platformose.
A.Hitlerio portretai
A.Hitlerio portretai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įvairiuose rusiškuose kanaluose pastaruoju metu aktyviai pasakojama istorija, kaip Vokietijoje atsidūręs ukrainietis ėmė terlioti 148 skaičiumi pažymėtus namų numerius, pripiešdamas papildomą skaičių 8.

88 yra neonacizmo judėjimo šalininkų skaitmeninis kodas, reiškiantis „Heil Hitler“. H yra aštuntoji abėcėlės raidė, todėl 88 = HH = Heil Hitler. Vienas iš labiausiai paplitusių baltųjų viršenybės simbolių skaičiai 88 naudojami visame baltųjų viršenybės judėjime.

Šie skaičiai dažnai derinami su kitu baltųjų viršenybės šalininkų skaitmeniniu kodu – 14 (vadinamojo „14 žodžių“ šūkio trumpinys: „Mes privalome užtikrinti mūsų tautos egzistenciją ir baltųjų vaikų ateitį“).

Naujienos iš niekur

Pasak rusakalbėje informacinėje erdvėje aktyviai platinamų žinučių, naujienų siužetas apie tokiu būdu neva vokiečių namus „gražinantį“ ukrainietį, esą buvo parodytas „Euronews“ televizijos kanale.

Pridedamas ir vaizdo įrašas, kuriame daugybė kadrų nuotrupų iš skirtingų vietų, taip pat rodomas ir pats „kaltininkas“ – gausiai tatuiruotas vyrukas, pristatomas kaip P.Bondarenka.

Ekrano nuotr. /Tariamai „Euronews“ televizijoje parodytas siužetas apie ukainietį Pyotrą Bondarenko
Ekrano nuotr. /Tariamai „Euronews“ televizijoje parodytas siužetas apie ukainietį Pyotrą Bondarenko

Vaizdo įraše teigiama, kad jis buvo tik nubaustas pinigine bauda, nors už tokius veiksmus Vokietijoje taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Kalbama ir apie vietos gyventojų pasipiktinimą – tvirtinama, kad jų nuomone, Vokietijos policija dangsto ukrainiečių pabėgėlių veiksmus.

Tačiau tokio naujienų siužeto nėra nei „Euronews“ svetainėje, nei socialinių tinklų paskyrose, taip pat paieškos laukelyje įvedus raktažodį „Bondarenko“.

Visai ne ukrainietis

Pasitelkus atvirkštinę paiešką ir patikrinus tariamo ukrainiečio atvaizdą, aptinkama, kad ši nuotrauka pirmą kartą buvo publikuota dar 2011 m. – pramogų svetainėje Welovefacepantig.

Ši svetainė siūlo įvairias pramogines paslaugas vakarėliams ir šventėms, taip pat ir įvairias laikinas tatuiruotes teminiams vakarėliams ir pan.

Nuotraukoje, kurią propagandininkai pasirinko iliustruoti tariamą P.Bondarenką, iš tiesų užfiksuotas jaunuolis, vardu Stevie. Melburne (Australija) įsikūrusioje studijoje jis pasidarė tokias pat tatuiruotes kaip JAV aktorius Vinas Dieselis.

Tai – ne pirmas kartas, kuomet dezinformaciją bandoma skleisti imituojant „Euronews“ naujienų siužetus.

Plačiau skaitykite: Rusijos dūmos deputatas „išrado“ LGBTQ kvotas olimpinėse žaidynėse

KU nuotr./Projektą filmavo „Euronews“
KU nuotr./Projektą filmavo „Euronews“

15min verdiktas: melas. Tokio siužeto „Euronews“ niekada neplatino, o tariamas ukrainietis P.Bondarenko yra išgalvotas personažas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius